adaak1965 Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 Dzisiaj mija 70 rocznica śmierci Marszałka Piłsudskiego.Cześć jego pamięci!
adaak1965 Napisano 12 Maj 2005 Autor Napisano 12 Maj 2005 ... zrobienia porządku z nieudolną władzą i sejmem.
BogdanLacki Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Bereza KartuskaZamach majowy - 400 ofiarStrzelanie do robotników - kilkaset ofiar dużo więcej niż w PRL 56', 70' i 81'Dziwne są te wydarzenia historyczne.Bogdan
Zientas Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Oj przydał by się dziś taki Piłsudski - zrobił by może porządek w tym chorym kraju i trzeba by z 10 takich Berez" otworzyć by tą całą bandę pomieścić.Pozdrawiam!
crazyazbest Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Tak sobie o tym przypomniałem rano i myślałem że może być na maturze a tu figa ...
roobert Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Oj mała rewolucja by się przydała - za durzo szołomów dorwało się do władzy. Szafot byłby w ciągłym użyciu ...
JanW Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Godzina śmierci Wodza. Nawet nie pamietam ile lat ta książka nalezy do mojej rodziny i jaka jest jej historia. Ja dostałem ją od ojca 18 lat temu.
JanW Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Kilka Jego słów. : Korzystajmy ze smutnych doświadczeń przeszłości , ażeby zapobiec klęskom na przyszłość " moim programem jest zmniejszenie łajdactwa i utorowanie drogi uczciwości " Boi się Car polszczyzny nie dlatego ,że ona polską , lecz dlatego , że niesie ona najniebezpieczniejszą dla niewoli naukę - nauke o potrzebie i konieczności walki z uciskiem i wyzyskiem "ły to wódz, który zaczyna rachunek od słabości i przed silnym wrogiem głowę w pokorze składa "
Gebhardt Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 Racja ze chwila zadumy jest wazna. Tak jak kazdy czlowiek mial zalety i wady. Coz, jakby po zrobieniu swego odszedl w stan dobrze zasluzonego spoczynku to by pamiec jego po dzis dzien chodzila w chwale jak w sloncu. Byl czlowiekiem jakiego Polska potrzebowala w latach 1914-21; mial niezwykle umiejetnosci improwizacji, sile woli by wycisnac 120% wysilku z narodu, nieslychana charisme. Zawsze imponowala mi tez Jego uczciwosc osobista. Ale po 1921 potrzeba byla na okres dojrzewania panstwa, unormowanie, systematyczne i fachowe a nie improwizacyjne i amatorskie budowanie organizmu panstwowego, w tym sil zbrojnych. Najczesciej genialni improwizatorze nie maja do takiej roboty ani talentu ani cierpliwosci a takze wyksztalcenia fachowego (dobry polityk to przedewszystkim dobry fachowiec w polityce!). Niestety Pilsudzki popelnil kardynalny blad zwycieskich wodzow wojskowych - uwazal za obowiazek 'zrobic porzadek w panstwie' do czego nie mial ani umiejetnosci ani kompetencji. Nie zaprzeczam absolutnie ani dobrych checi, prostolinijnosci czy najszlachetniejszych celow. Chociaz trudno uwiezyc ze nie bylo w tej mieszance i troche pychy, ze tylko on jeden potrafi kraj pozadnie rzadzic.Na milosc Boska, zrozumcie drodzy ludzie ze nigdy, w zadnym spoleczenstwie, zastosowanie wladzy totalitarnej nie przynioslo uzdrowienia spoleczenstwa. Wrecz przeciwnie jak noc nastepuje po dniu, kazde takie zlawisko doprowadzalo, i to szybko, do rozbujalej korupcji i zwyrodnieniu. Imperium rzymskie, Rosja, Niemcy Hitlerowskie, ZSSR czy niezliczone panstwa Ameryki Poludniowej wymownie o tym swiadcza. Ile z tych problemow o ktorych sie teraz pisze w III Rzeczypospolitej to plod 50 lat totalitaryzmu? Czy naprawde lekarstem bedzie powrot do systemu rzadzenia ktory je splodzil?Nalezy oddac hold za wielkie zaslugi i nalezna czesc. Ale rowniez zastanowic sie by w przyszlosci niedopuscic do popelnienia tych samych bledow. Ewolucja jest zawsze lepsza o rewolucji i tego wszystkim zycze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.