Skocz do zawartości

XLT i MIXED MODE - klucz do raju :))

VanWorden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Lolek - gratuluję ambicji i determinacji! Jesteś żywym dowodem na to że XLT i Mixerka da się opanować!:)
Odpowiadając na Twoje pytanie: Nie, nie zawsze.. W ujemnej części może się znaleźć nawet przedmiot ze złota! Jeśli masz wyraźne słupki, które nie znikają po kolejnych przemiataniach, kop. Żelazo i śmieci pokazują się najczęściej jako nieregularne i niewysokie słupki, które po paru przemiataniach rozsypują się po całej skali, zarówno po ujemnej jak i dodatniej części. Pamiętaj że przemiatając szybciej, zwiększasz zasięg i w konsekwencji ułatwiasz detektorowi interpretację celu.

Pozdrawiam

VW
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witka!
Chciałbym podziękować za słowa uznania i otuchy ;).Nauka MM i Mixerka nie jest łatwa, nawet nie jest przyjemna-wszystko czego się nauczyłem do tej pory jest skuteczne i miarodajne jeśli chodzi o możliwości Eagle'a. Jutro wybieram się na kolorki, chciałbym spróbować zastosować 2gi z programów zaproponowanych przez Ciebie,ten typowo monetowy. Pytanko:
Czy 2gi z programów jest bardziej stabilny? Jak z zasiegami? Pewnie maleją, interesuje mnie jak bardzo( mniej wiecej procentowo).I jeszcze kłopot z liniami wysokiego napięcia. Czy każdy Whites się wzbudza gdy pracuje się w ich pobliżu?
Pozdrawiam szykując kolejną porcję nurtujących mnie pytań;)
Napisano
Witam!

Drugi program jest na tyle stabilny że po zażywaniu do tej pory Mixerka, będziesz sądził że pewnie popsuł się Twój Orzełek:) Otóż ta cisza wcale nie jest złowroga tylko sprzęt pracuje troszkę inaczej.. Spróbuj to wytrzymać bo to na serio solidny program na monetki. Żeby zwiększyć zasięg możesz szybko przemiatać, co zresztą ma ten plus że dany teren pokryjesz dwa razy szybciej niż gdybyś np. chodził z Minelabem.. Co do linii wysokiego napięcia to próbuj zmniejszyć czułość AC, ale nie za dużo i żeby nie zejść poniżej 4 w Preamp.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam. Mam problem z xlt. Pisałeś ze dyskryminacje trzeba ustawić od 8 w górę, a 95 odrzucić. O ile z tym pierwszym dałem rade, to nie wiem jak odrzucić to 95. Aha, i nawet jak pokazują mi się słupki po lewej stronie to słyszę sygnał dźwiękowy, jak zrobić tak zeby dawał znak tylko na kolorku? Jeśli możesz wytłumacz mi to w jak najprostszy sposób, dopiero uczę się xlt, i jest to trochę dla mnie straszne. Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Maniek - Wchodzimy w Main Menu > PRO OPTIONS > DISCRIMINATION > DISC EDIT, klikamy strzałką w górę aż dojedziemy do +95, klikamy w ENTER i zaznaczay w ten sposób pole REJECT, klikamy 3xMENU i wychodzimy do głównego ekranu.. Jeśli chodzi o sygnały dźwiękowe to domyślam się że chodzisz na Mixerku? Spróbuj na początek program monetkowy który znajdziesz w poście powyżej. Mixerek zostawiamy sobie na deser:)
XLT jest najbardziej prawdomównym wykrywaczem na świecie!
Oznacza to że usłyszysz TYLKO to co sam mu zaprogramujesz żebyś słyszał! Przede wszystkim AUDIO DISC musi być ON.
Dyskryminację ustawiasz jak chcesz, czyli np. ACCEPT wszystko od +10 a REJECT wszystko od +9 do -95 i presto - słyszysz tylko kolorki"..
Daj znać czy wszystko jasne i jak Ci idzie..

Pozdrawiam

VW
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!

Dla porządku rzeczy, zanim znowu poszalejemy" z innymi Mixerkami, zapodaję test i ciekawy program z Anglii:

http://www.garysdetecting.co.uk/xlt.htm

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!
Wieeelka prośba do Ciebie Van Worden;) Czy mógłbyś mi wysłać na maila jakąś bardziej hardcore'ową wersję Mixerka? Z wersją podstawową się osłuchałem,pochodziłem i poznałem:) Teraz chciałbym jeszcze ze 2 razy wyskoczyć na skopany teren i sprawdzić jak modyfikacje mają się do osiągów;)

Pozdrawiam!
Ps.Jeśli można,niech to bedzie wersja dla Eagle'a ;)
Napisano
Witam!

Lolek - ja nie robię tajemnicy z ustawień które udało mi się przez lata wypracować i które przynoszą mi rezultaty, więc wolę je opublikować tutaj niż wysyłać na priva..
W ten sposób liczę też na konstruktywną krytykę innych użytkowników XLT i Orzełka" która pomoże mi udoskonalać te programy.
Tak się składa że chwilowo nie mam przy sobie sprzętu, ale już wkrótce opiszę nowego Mixerka.. Tymczasem pokombinuj sam z ustawieniami w powietrzu. Może wpadniesz na coś lepszego? To jest właśnie plus tych detektorów - niemal nieskończona możliwość zmieniania ustawień i konfiguracji!
Kto powiedział że można się tym znudzić?:)

Pozdrawiam

VW
  • 3 weeks later...
Napisano
witam
mam pytanie dotyczące xlt program MM VW .Czy to normalne że sonda reaguje na dotykanie dłonią powierzchni sondy i wyskakują wtedy słupki .Za odpowiedz z góry dziękuje.Pozdrawiam
Napisano
Jeśli jesteś pewien, że przewód sondy a zatem i jakość ekranowania jest prawidłowa to prawdopodobnie przesadziłeś z którymiś nastawami odnośnie czułości. Dłoń jest obiektem, który bywa wykrywany z racji sojej przewodności (znikomej, ale jednak). Jakość ekranowania sondy najłatwiej sprawdzić na mokrej trawie. Nie powinno być reakcji. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
witam
po prostu przesadziłem z nastawą prem gain 13 ale po zjechaniu w dół wszystko jest ok
pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 07:37 21-12-2005
Napisano
To jeszcze raz(wczesniejsze posty zostaly usuniete przez moderatora)
Do VanWordena! Dziekuje za zaproszenie na testy! Ufam, iz moge liczyc na ewentualna pomoc - niebawem -(naturalnie online) w ustawieniach sprzetu, a wszystkim Wesolych Swiat i super wykrywaczy pod choinka!
Napisano
Witam!

Jak wiecie jestem pasjonatem wykrywacza Whites Spectrum XLT i ponieważ dostaję czasem na priva prośby o radę postanowiłem umieścić wszystkie porady,
programy etc., w jednym miejscu. Nie chodzi tu o robienie konkurencji dla jakiegokolwiek forum tylko o to żeby każdy zainteresowany miał wszystko pod ręką"
i nie musiał bez końca przeglądać archiwum czy zakładać powtarzających się wątkow.. Zapraszam wszystkich do dyskusji i wymiany doświadczeń na temat XLT
i pokrewnych sprzętow. Tematy ktore tam przeczytacie są w większości skopiowane z istniejących już wątkow, ale ponieważ są święta to jest też np. kilka nowych
programow Jesli ktoś zauważy tam swoją wypowiedź i będzie chciał ją usunąć, to bardzo proszę o kontakt na priva. Po prostu nie miałem czasu by do każdego osobno pisać
prośbę o umieszczenie jego rady na stronie...

A oto i adres: http://groups.google.com/group/WhitesXLT

Pozdrawiam

VW
PS. Sławek - nie ma sprawy!:)
  • 3 years later...
Napisano
Proszę mi powiedzieć, po co używać, mixerka, jeżeli chce się chodzić typowo na drobny kolor przecież dynamik w mixsie ma taki sam zasięg jak i bez niego. Owszem statyk jest głębszy, ale jeżeli nie zobaczy go dynamik to nie wiem czy to jest kolor czy żelastwo. No chyba ze jest jakiś sposób na rozróżnienie czy to jest kolor czy żelastwo, jeżeli wykrywacz daje sygnał ze coś jest pod cewką, ale nie wyświetlają się żadne cyfry jak mam rozpoznać, co tam jest.
Napisano
Jeżeli uważasz ze zawracam gitarę to sobie daruj odpowiedzi po prostu nie zwracaj na to uwagi. Ale nie wszyscy są na wszystkich forach a dla mnie wiedza jest cenna im więcej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania tym moja wiedza jest większa i później pomogę innym w odróżnieniu od ciebie, a nie pisał bzdury twojego pokroju. Nie masz wiedzy w tym temacie nie wypowiadaj sie. Nie chcesz mieć wiedzy nie czytaj tego, co piszę ja i inni poza tym to myślę ze masz jakiś problem. Kręci cię to żeby przyczepić sie do czyichś pytań i im, co nieco wytknąć (w twoim rozumowaniu oczywiście,)bo wydaje mi sie ze wiedzy w konkretnym temacie to nie masz.
Pozdrawiam papi
Napisano
Szkoda papi, że nie wpadłem tu wcześniej, zanim napisałem Ci odpowiedź na Twoje wątpliwości na Thesaurusie. Nie wysilałbym się. Ale trudno, moja strata - napisałem i skasowałem. Żebyś nie musiał w pocie czoła testować i analizować moich bzdur. Masz tu tyle zwartych i gotowych osób, które Ci pomogą przy XLT :) , że rzeczywiście mój głos jest zbędny. Pozostaje mi życzyć powodzenia w eksperymentach.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam Jestem początkującym użytkownikiem XLT, ostatni wybrałem się z kolegami na miejsce gdzie wychodzą denarki. Wklepałem sobie mixa clasic. Preamp ustawiłem na 7 czyli średnio. Reszta tak jak w programiku. Koledzy wykopali po kilka tych mikro sreberak, a ja 0. Potem rzuciłem sobie na ziemie denarka pojeździłem nad nim cewkom praktycznie wykrywacz go nie widział(czasem coś tam pobzdękiwał, ale to były dźwięki raczej które uznał bym za zakłócenia). Pytanie brzmi co można mu tam jeszcze poprawić żeby lepiej reagował na tak małe srebro. Może ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
Napisano
Preamp 7 to już dość wysoko, jak na niedoświadczonego poszukiwacza, ale nie w tym zapewne tkwił problem a raczej w złym/nie wykonanym poprawnie dostrojeniu do gruntu, co jest zawsze ważne, ale zwłąszcza pracujac na mixerku. Polecam trenowanie na fabrycznym programie Relic i w tym programie włączenie opcji Mixed Mode.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Nie znam tego programu ale to podbicie" jest faktycznie ostre... Skoro wykrywacz mając pod cewką denarka ledwie się odezwał, to o ile dyskryminacja nie eliminuje przedmiotów dających sygnał np. poniżej +18, to zmień ustawienia dźwięku na jednotonowe - małe, polskie denarki jagiellonów wychodzą ( jak mnie pamięć nie myli ) nawet na +12 i przy identyfikacji tonowej dają dźwięk jak na folię z fajek( właśnie takie popierdywanie jak piszesz, bez słuchawek i przy wietrze ten sygnał jest możliwy do pominięcia ).
Ja z nimi nie mam problemów:)

Sv
Napisano
van powiedz mi jak odróżnic kolor od metalu na mixie jezeli nie widzi go dynamik i nie wyskakują zadne cyfry( mix clasic) ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie