Skocz do zawartości

Dywizjony Taborów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W latach trzydziestych w Wojsku Polskim funkcjonowały dywizjony taborów. W 1939 r. były dwa dywizjony rozwinięte (5 Dywizjon Taborów w Bochni i 10 Dywizjon Taborów w Radymnie) oraz osiem skadrowanych (Kadra 1 Dywizjonu Taborów w Małkini, 2 – w Tomaszowie Lubelskim, 3 – w Sokółce, 4 – w Łęczycy, 6 – w Jaworowie, 7 – w Koninie, 8 – w Lipnie, 9 – w Brześciu nad Bugiem). Kiedy powstały te jednostki? Może ktoś spotkał materiały na ten temat.
Napisano
Dla przykładu, w DOGen Poznań / DOK VII przemiany wojsk taborowych przebiegały następująco:

1. Jesienią 1919, po zjednoczeniu Armii Wielkopolskiej z WP, powstał 7. zapasowy szwadron taborów.

2. Rozkazem DOGen z 31 XII 1920 utworzono 7. dtab, w którego skład wszedł dotychczasowy szwadron, a który przeprowadził demobilizację wracających z frontu kolumn taborowych 14, 15, 17, 23. DP oraz 4. BJ.

3. Rozkazem DOK z 23 IX 1925 dyon został zredukowany do szwadronu, a w 1928 - skadrowany.

4. Ponownie do rozmiarów dyonu jednostka (nadal skadrowana) została rozwinięta w 1930, ale nie mogę w moim bałaganie znaleźć dokładnej daty dziennej - w każdym razie, w rozdzielniku Rozkazów Tajnych DOK na rok 1930 występuje jeszcze 7. skadrowany szwadron taborów, a na rok 1931 - już dywizjon.

Podejrzewać można, że co najmniej od punktu 2 takim samym przemianom ulegały jednostki w innych okręgach, a powyższe rozkazy wykonawcze były oparte na zarządzeniach MSWoj, dotyczących całości wojsk taborowych (nie tylko samych dywizjonów; przemianom ulegały też centralne i okręgowe szefostwa tego rodzaju wojsk, warsztaty, wytwórnie, itp.). A tych należałoby szukać w tomiskach Rozkazów MSWoj, pod datami zbliżonymi do podanych powyżej.
Napisano
Niestety w Dziennikach Rozkazów (skąd zaczerpnąłem powyższe informacje) z reguły nie zamieszczano zdjęć.
Napisano
Zdjęcia z taborów pojawiają się raz po raz na allegro. Bardziej problem polega chyba na rynkowym braku zainteresowania. Mam kilka zdjęć związanych taborami, ale żadne nie prezentuje nic szczególnie ciekawego.
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie