Skocz do zawartości
  • 0

TŁOK PIECZETNY 1863 R. (?)

rbl

Pytanie

Napisano

witam,

mam prośbę do ludzi którzy znają się na powstaniu styczniowym !
ostatnio znalazłem cos takiego (patrz fotka). jest to tłok pieczetny znaleziony na miejscu potyczki z 1863 r. mam kilka pytań:

- czy w ogóle mozna to wiązać z powstaniem styczniowym
- czy ktoś kojarzy litery z tłoka, z inicjałami jakiegoś dowodzącego
- czego moze tyczyć się n-er 24 ?
- czy ozdóbka na górze ma tylko funkcje dekoracyjne czy jest czegoś symbolem ?

dodam jeszcze że rzecz wyszła na Jurze krakowsko-częstochowskiej, a najblizsza większa miejscowść to Żarki

pozdro. rob.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

mam prośbę do ludzi którzy znają się na powstaniu styczniowym !
ostatnio znalazłem cos takiego (patrz fotka). jest to tłok pieczetny znaleziony na miejscu potyczki z 1863 r. mam kilka pytań:

- czy w ogóle mozna to wiązać z powstaniem styczniowym
- czy ktoś kojarzy litery z tłoka, z inicjałami jakiegoś dowodzącego
- czego moze tyczyć się n-er 24 ?
- czy ozdóbka na górze ma tylko funkcje dekoracyjne czy jest czegoś symbolem ?

dodam jeszcze że rzecz wyszła na Jurze krakowsko-częstochowskiej, a najblizsza większa miejscowść to Żarki

pozdro. rob.

Napisano

...i dla ułatwienia oglądania, odwrócony obraz. pierwsza litera to na pewno w", ale druga... chyba jest to: s", ale można się też zastanawiaś nad i" czy j". sam nie wiem... pomocy !

pozdr r.

Napisano
A nie będzie to przypadkiem rodzaj plomby z wina? Jakoś nie mogę skojażyć tego znaleziska z powstaniem. Pozdrawiam.
Napisano
witam,
plomba to to na 120 % nie jest. rzecz wkonano z mosiądzu, a z tyłu ma widoczny ślad po ułamaniu pionowego elementu (rączki, bądź jakiegoś bolca na którym ową rączkę mocowano). być moze faktycznie nie jest to zwiazane z powstaniem ? ...nie wiem. jakby ktos jeszcze chciał cos dodać to zapraszam. wszystkie sugestie są cenne !

pozdro. rob.
Napisano
witam!!
no a dlaczego fant ma nie być związany z powstaniem?? Mógł tę oto pieczęć mieć przy sobie w czasie potyczki powstaniec - właściciel winnicy.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG:6924434

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie