Skocz do zawartości

73 pułk piechoty z katowic i walki w katowicach!!??prosze o jakieś informacje!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pytanie o to co w temacie!! czyli mniejsze potyczki, miejsce stacjonowania pułku, i potrzebuje różnych informacji na temat walk w katowicach!! i także rozmieszczenie flaków obrony przeciwlotniczej w katowicach nieopodal muchowca oraz historie zestrzelonych samolotów przy tym lotnisku itp mile widziane!!??oraz czy istniała jakaś strzelnica w katowicach??interesuje mnie pierwsza i druga wojna!!
za wszelkie informacje bardzo serdecznie dziękuje!!
pozdr.ZnaChoR
Napisano
W kwestii 73 katowickiego pp i w ogóle tego, co się działo na Górnym Śląsku we wrześniu 1939 r. odsyłam do publikacji Jana Przemszy-Zielińskiego, szczególnie:
1) Śląski Front 39'
2) Księga wrześniowej chwały pułków śląskich (tomy I i II).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Strzelnica na wzgórzu na południe od A4 i Załęskiej Hałdy ( uwaga na walające się pociski do RGPpanc)
strzelnica funkcjonowała jeszcze przed pierwszą wojną o ile wiem.
Napisano
OPL Katowic
31 sierpnia 1939 zostało ogłoszone pogotowie obrony przeciwlotniczej Katowic. Poszczególne pododdziały zajęły wyznaczone im stanowiska ogniowe:
1 bateria 1 Dywizjonu Samochodowego Art. Plot. – rejon kopalni „Kleofas” w Katowicach,
2 bateria 1 Dywizjonu Samochodowego Art. Plot - rejon lotniska i radiostacji w Katowicach, na zachód od drogi Katowice – Giszowiec,
3 bateria 1 Dywizjonu Samochodowego Art. Plot. - rejon Szopienic,
9 Samodzielna Bateria Motorowa Art. Plot. – Wełnowiec,
23 Bateria Motorowa Art. Plot. – rejon Mikołowa,
501 Pluton Art. Plot. – Czeladź,
502 Pluton Art. Plot. – rejon Huty „Pokój” w Chorzowie,
503 Pluton Art. Plot. – Kochłowice.
Plutony fabryczne zajęły stanowiska w swoich macierzystych zakładach pracy, tj.: na terenie Huty „Batory” w Chorzowie (pluton nr 1506) i Huty „Baildon” w Katowicach (pluton nr 1507).
1 września 1939 r. ok. godz. 5.15 rozpoczął się pierwszy nalot na Katowice. Wzięło w nim udział 12 samolotów niemieckich lecących na wysokości 3500 m. Polska obrona nie dała się zaskoczyć. Jako pierwsza zaczęła strzelać 9 Bateria ze stanowisk w Wełnowcu, a krótko później baterie 1 Dywizjonu Samochodowego. Niemcy bombardowali, przede wszystkim lotnisko i radiostację. W pierwszym dniu wojny 1 bateria samochodowa strzelała niewiele – ok. 30 strzałów, gdyż prawie wszystkie samoloty nieprzyjacielskie znajdowały się poza jej zasięgiem. Bateria 2 mająca stanowiska w pobliżu radiostacji wystrzeliła ok.120 pocisków, a bateria 3 – ok. 200. Kilka bomb spadło m.in. w pobliżu stanowisk dział 2 baterii, nie powodując żadnych szkód. 1 września 1939 r. odnotowano 5 nalotów, polskie baterie zestrzeliły trzy samoloty, a dwa uszkodziły.
Napisano
Huta Pokój" w Chorzowie?
W roku 1922, w związku z podziałem Górnego Śląska, huta "Pokój wraz z kopalnią węgla "Pokój oraz kopalniami rudy żelaza koło Tarnowskich Gór wchodzi w skład samodzielnego przedsiębiorstwa "Friedenshütte Aktiengeselschaft (Spółka Akcyjna Huta Pokój) z siedzibą w Nowym Bytomiu." A Nowy Bytom to Ruda Śląska.....
W Chorzowie Batorym jest natomiast huta Batory"...
Napisano
to teraz mi zostaje zrobić sobie wyprawe bez wykrywki i pozaznaczać na mapie pozycje flaków i je oczywiście odnaleźć! :-)
pozdr.ZnaChoR
Napisano
Z moich badań wynika, iż trakcie 11 nalotów niemieckich zniszczono 3 samoloty niemieckie, a uszkodzono 5.
Napisano
M-i to może przybliżysz mi historie i miejsce zestrzelenia tychże samolotów??i jakieś inne rzeczy które nie wiem, też mi możesz przybliżyć!!jedno stanowisko flaka już znalazłem, tylko nie wiem gdzie są dokładnie pozostałe!?
pozdr.ZnaChoR
  • 8 months later...
Napisano
postanowiłem odświeżyć wątek!!
czy ktoś wie coś więcej o tych zestrzelonych samolotach przez OPL lotniska Muchowiec??
jakieś inne fakty i dosłownie wszystko na ten temat jest bardzo mile widziane!!bardzo też by mi pomogło jakies plus minus rozmieszczenie flaków naobkoło lotniska?!
pozdr.ZnaChoR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie