Skocz do zawartości

co to za znaki

Netcom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgodnie z instrukcją Sztbu Generalnego WP nki umowne map topogrficznych" Szt.Gen 1348/88 skrót szp. oznacza szopę.
Napisano
To na skanie to jest dół", kopce przedstawione są znakiem przypominającym nasze dziecięce słoneczko". Na mapach turystycznych WZKart. obydwa znaki przedstawione są obok siebie i stąd opis obok dotyczy odpowiednio obu znaków.
Napisano
Acha. Zapomniałem napisać, że jest to dół - symbol (nie dający się przedstawić w skali mapy)
Napisano
to podstawy kartografi dół ma promienie" do środka, kopiec na zewnątrz , podobnie przy poziomicach promienie" są skierowane od lini w dół
Napisano
Dzieki za wypowiedzi w sprawie szp."
Obrazek jest fragmentem Wojskowej mapy topograficznej 1:50tys, wydanej w roku 1987. Napisane jest na niej: naki umowne 1986"
Sugestia ze jest to skrot oznaczjacy szope nie za bardzo mi sie podoba..
Napisano
jak masz mapke z 1987 --mam te same wydanie z pieczątką poufne , sprawdze czy mam szp." i sprawdze w terenie
Napisano
No cóż, może się to nie podobać ale niestety szp." i to jeszcze przy takim znaku to szopa....o czym z przykrością donosi mgr.inż. fotogrametrii i kartografii.
Napisano
No skoro tak, to w porzadku. Troche to dziwne bo znaczek stodoły (std.) jest 4 razy mniejszy (maly czarny prostokąt), ale widocznie szopa ma wieksze znaczenie strategiczne.
Napisano
Nie dadzą skończyć - kółka przy drodze to oczywiście drzewa, symetryczne kółka z kreskami do środka to SZTUCZNE zagłębienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie