Skocz do zawartości
  • 0

Znaczek Gläser" Karosserie Dresden

bjar_1

Pytanie

Napisano

Wykopałem go wczoraj na jednym z pól. Wykonany z mosiądzu ,widać że być pokryty emalią (zachowały się resztki).
Otoczony wieńcem z liści dębu ,u góry herb trzymany przez dwa lwy. Rysunek - dwóch ludzi niosących (w lewą stronę) lektykę ,pod spodem napis :

Gläser"
Karosserie
DRESDEN

Proszę o pomoc w identyfikacji od czego to tabliczka ,na karoserię samochodową jest chyba za stara...

pzdr

bjar_1

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wykopałem go wczoraj na jednym z pól. Wykonany z mosiądzu ,widać że być pokryty emalią (zachowały się resztki).
Otoczony wieńcem z liści dębu ,u góry herb trzymany przez dwa lwy. Rysunek - dwóch ludzi niosących (w lewą stronę) lektykę ,pod spodem napis :

Gläser"
Karosserie
DRESDEN

Proszę o pomoc w identyfikacji od czego to tabliczka ,na karoserię samochodową jest chyba za stara...

pzdr

bjar_1

Napisano

Herb to takie coś : jakby cegiełki" a z przodu ukośna belka ,nad herbem korona. Strzałki wskazują miejsce lwów (są one wykręcone łbami do herbu).

Napisano
http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=ISO-8859-2&q=Gl%E4ser+Karosserie+Dresden&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

trochę jest ale nic konkretnego...
Napisano
nr44 dobrze kombinuje... w latach 20 a w Polsce jeszcze w 30 tych popularne bylo karosowanie" podwozi. tzn dzialalo sporo firm, wiekszych i niewielkich - rzemieslniczych, zajmujacych sie budowa nadwozi pojazdow. zapewne wiele z nich wzielo swoj poczatek z budowy powozow. jeszcze w latach 30tych wiele aut mialo drewniane ramy, wiec robota zupelnie zblizona do budowy karet :)
dziejow firmy niestety nie znam

pozdr
Tomek
Napisano
witam
na 100% przed wielka wojną.A tak na marginesie w Dreżnie była duża huta szkła więc możliwe ,że stworzono jakąś korporacje produkującą częsći oszklone so samochodów wespół z jakąś walcownią lub warsztatem ślusarskim.
Grzebałem na niemieckich stronach na temat tego herbu ale czasu za mało, dobrze by sie było przyjrzeć sie w jakiejś bibliotece (w Toruniu na 100%) publikacji Herbarz pruski"
niestety nie pamietam autora ale na pewno Polak.
pozdrowienia wielkopolskie NR44

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie