wicja1 Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Nie używałem,ale chciałem zapytać jak znajdujesz Tejona?? Czy masz już zdanie na temat tego sprzętu.Pytam z czystej ciekawośći,Pozdrawiam,wicja1
wilhelm6 Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Witam!A może masz jakieś porównanie Tejona z Sovereignem? Co byś wybrał? Półka cenowa praktycznie ta sama. Na pewno Minelab ma więcej zagorzałych zwolenników, ale może wynika to z tego że użytkowników tego sprzętu jest wielu.pozdrawiamwilhelm6
Raned Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Testowałem cewkę przez ok 1,5 godz. Nie powiem nic nowego, że nadaje się szczególnie na miejsca z ciężkim gruntem. Cewki takie mają zalety i wady, zaletą m in.jest pokrycie większej powierzchni gruntu, zasięg na większe przedmioty, wadą waga i trudniejsze namierzanie małych celów.Aby coś więcej powiedzieć trzeba by z nią spędzić więcej czasu, niestety nie będę mógł tego zrobić, ponieważ po dawnym złamaniu nie mogę używać cewek cięższych niż 9×8 i to bez osłony. Cewka, którą mam na stanie jest jedyną sprowadzoną drogą oficjalną, tak więc sądzę, że nikt nie powie więcej na ten temat.wilhelm6 - jesteś w błędzie, w Polsce jest dużo, dużo więcej zwolenników Tesoro niż Minelaba.
VanWorden Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 Dzięki za Wasze posty.. Nie spodziewałem się jakichś większych sensacji po tym talerzu ale nigdy nic nie wiadomo.. Co do Tejona to oprócz tych denerwujących pływających" pokręteł, o których pisałem już w innym wątku, to sprzęt w zasadzie spoko.. Tak jakby ulepszone LoboST, bardzo czuły na drobnicę ale też cholernie lubi większe żelazo. Nic w tym jednak dziwnego bo system podwójnej dyskryminacji jest żywcem zdjęty z Fisherów 1265 i 1266 a wiadomo jak Fisher kocha duży złom:) Osobiście wolę pojedynczą ale za to precyzyjną dyskryminację niemniej jednak widzę zalety innego rozwiązania w specyficznych sytuacjach. Namierzanie jest dokładne, sygnał klarowny i czytelny, bardzo dobry jest zasięg. Oczywiście jak zwykle u Tesoro (oprócz może podwodniaków) problematyczna jest jakość wykonania która jest niestety dość kiepska. Dla mnie to na szczęście nie jest sprzęt zasadniczy a jedynie wspomagający i nie ma najmniejszej szansy żeby zastąpił XLT które weryfikowało każdy sygnał Tejona, w tym wiele negatywnie które Tejon wskazywał na ew.pozytyw. Pojutrze wraca mój Troy X5 którego komus pożyczyłem i będę miał możliwość testowania ich obok siebie, choć to zupełnie inna półka cenowa i oczywiście jakość więc nie oczekuję że Tejon jakoś mnie zaskoczy.. Jeśli chodzi o Minelaba Sovereign to model GT jest bardzo fajny. Jakość wykonania jest duzo lepsza niż Tejona. Minusem może być waga i ewentualnie czułość na drobnicę ale trzeba by je porównać w terenie. Osobiście wybrałbym Tejona ale głównie dlatego że mam najczęściej do czynienia ze złotą drobnicą która ma czasem średnicę 3-5mm a to już stanowi poważne wyzwanie dla każdego sprzętu..PozdrawiamVW
jankos Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Raned, a jak liczyłes zwolenników jednej i drugiej firmy?Zleciłeś badania OBOP-owi, zrobiłes ankietę na którymś z duzych portali internetowych, czy też sam latałes po ulicy z wielką tablicą z napisem CO WOLICIE"? Napisz, pewnie nie tylko ja jestem ciekawy!jankos
Raned Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 VanWorden bardzo szybko Tejon może stać się Twoim pierwszym wykrywaczem; wykrywacz jest niezmiernie czuły na drobnicę i rzeczywiście ciągnie więcej żelaza, szczególnie w miejscach gdzie jest go dużo, ale za to kopie się o wiele więcej sygnałów, które mogą okazać się czymś ciekawym (np miecz średniowieczny:)).W porównaniu z Troyem X5 jest o 2÷3 cm głębszy na przedmioty wielkości monety.Z jankosem nie zamierzam polemizować, ale dla innych wyjaśnię, że zarówno jedną jak i drugą firmę to właśnie ja rozropagowałem w Polsce od zera. Znam bardzo przybliżoną ilość używanych W Polsce Tesoro, bo jakieś 95% przeszło przez moje ręce i szacunkową ilość Minelabów, bo to ja byłem pierwszym dystrybutorem jeszcze wtedy australijskich Minelabów, do czasu kiedy brudnymi gierkami przejął to dystrybutor z W-wy.
jankos Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 No prosze Raned, kto by pomyślał jaki to z ciebie propagator!!! Napisz jeszcze jak oszacowałeś liczbę, tych posiadaczy wykrywaczy obu w/w marek którzy sprowadzili je na własną ręke z zagranicy, bądz kupili u innych - nie tak zasłuzonych propagatorów jak ty? Sam znam przynajmniej 10 posiadacz Minelabów, którzy sprzet sprowadzili z zachodu, więc twoje szacunki mozna z całym szacunkiem psu w d...e wsadzić!jankos
wicja1 Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 Jankos ! Coś ty taki znerwicowany???? Nie wiesz,że Raned ma warde" poglądy w pewnych sprawach???? Osobiście myślę,że Minelab sprzedaje więcej wykrywaczy niż Tesoro.Na naszym rynku.Ale nie mam zamiaru z tego powodu bezsensownie przysrywać Ranedowi.No chyba,że jesteś jednym z jego antyfanów i robisz to dla zasady".Pozdrawiam,wicja1
Raned Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 Mógłbym podać ilość użytkowanych w kraju wykrywaczy Minelab z dokładnością do 50 sztuk niezależnie od tego jaką drogą trafiają na rynek. Stosunek Tesoro/Minelab 3:2.W tym interesie nie utrzymałbym się przez kilkanaście lat gdybym nie wiedział czego i ile sprzedają moi konkurenci.Jankos odzywa się rzadko ale zawsze w tym samym stylu
jankos Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 E tam, zaraz znerwicowany:), własnie staram się być wyluzowany, a tępienie głupot wypisywanych przez Raneda to takie dodatkowe hobby w wolnych chwilach.To co Ty nazwałeś wardymi zasadami" ja uważam za przejaw zwykłego braku szacunku dla innych, oraz nachalne wciskanie ludziom kitu na siłę przy każdej okazji - i nie podoba mi się to.Wypisywanie bzdur w rodzaju posiadaczy Tesoro jest więcej niż posiadaczy Minelaba" to właśnie jeden z takich przykładów - licznych zresztą, z tego co pamietam to niedawno Raned pisał o nieudacznikach nieumiejących posługiwać się Tejonem, itp, itd.Takie zachowania trzeba tępić - żeby nie stały się normą.Pozdrawiam - jankos.
jankos Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 Raned, podaj liczbę używanych w Polsce Minelabów i powiedz jak ją obliczyłeś - chyba nie tylko ja jestem ciekawy.jankos
wicja1 Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 :)))))Świtnie Jankos dobrałeś ten cytat o nieudacznikach.Gratuluję!!! Tylko,że ja nie traktuję pewnych spraw do siebie".Uważam,że Raned to człowiek z dużą wiedzą,który mimo wszystko jest bardzo cennym żródłem informacji.I uważam,że większą stratą dla forum tego (i innego) jest jeśli go nie ma niż jeśli wygłasza swoje kontrowersyjne poglądy.A to,że parę razy mnie obraził....Jak mawiał Tuwim: Radio to cudowny wynalazek-jeden ruch i nic nie słychać.Pozdrawiam serdecznie,wicja1
Raned Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 Liczba Vikingów w kraju też znacznie przewyższa liczbę Minelabów. To są fakty czy ktoś w to wierzy czy nie.Wątek zszedł z cewki wide scan" na osobiste wycieczki i czas go zamknąć.
jankos Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 Raned, zamiast proponować zamkniecie wątku, udowodnij to co napisałeś - chyba że nie potrafisz. Zdradz metodę liczenia Minelabów, Tesoro i Vikingów w Polsce. Pisanie o są fakty czy ktoś w to wierzy czy nie" przypomina mi komunistyczną propagandę a nie rzeczową dyskusję. Fakty trzeba umieć udowodnić, w przeciwnym razie jest to tak zwana gównoprawda".jankosP.S. Wicja1, szanuje Twoje zdanie, ale kompletnie się z nim nie zgadzam - pozdrawiam.
wicja1 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Z uwagi na to,że Raned zapytał minie na priva. o to gdzie i kiedy mnie obraził a jego pytanie wyrażnie pachnie procesem :) chciałbym publicznie Raneda przeprosić i oświadczyć,że mnie nigdy nie obraził.Co najwyżej kilka razy paskudnie SRUJNĄŁ MI PO GALOTACH".Przepraszam za nieścisłość.Pozdrawiam,wicja1
wilhelm6 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Witam!No i cóż... Wątek zakończy się zapewne tak jak i wiele innych w tym dziale. A później jakiś nowicjusz zadający pytanie na temat konkretnego sprzętu zostanie pouczony żeby skorzystał z wyszukiwarki. I pytanie - co znajdzie? Dwa trzy rzeczowe posty a reszta to pyskówka! pozdrawiamwilhelm6
Raned Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 I to jest Polska właśnie... proces wymyślił sobie sam wicja1 (tak jak wiele innych rzeczy).
wicja1 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Przykro mi to przedłużać ale co zrobić....Ton maila był czysto procesowy,a za słowem procesowy" wstawiłem uśmieszek :)" czyli jego wymowa jest powiedzmy figlarna.Czy musisz Raned brać tak wszystko dosłownie??? Czasami mi przypominasz bohatera polskiego filmu,którego ulubionym zawołaniem było:kur....,ja pier...!!!!A najciekawsze jest w tym wszystkim to,że mimo wszystko staram się być objektywny i krytykować tych którzy walczą z Tobą dla idei nie bacząc na to co masz do powiedzenia.I parę razy mi się za to oberwało.Ale widzę,że najprawdopodobniej to jednak oni mają rację,bo Ty muszisz poszęstować kamieniem nawet kogoś kto Ci mniej lub więcej sprzyja.I mimo wszystko kupił od Ciebie parę wykrywek.Pozdrawiam i żegnam,wicja1
Raned Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 wicja1, czy mógłbym Cię prosić abyś przestał się bezustannie, natarczywie obrabiać d... tak Tesoro jak i mnie? Bardzo Cię proszę.
mrand Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Panowie, proszę o chwilę zastanowienia. Temat wątku brzmi: Tejon i większy talerz..."Napisano 21 postów (oprócz mojego). Z tego, tematu pośrednio dotyczą 4, a bezpośrednio 2. Razem jako tako o Tejonie 6 postów. Reszta, to nic nie wnoszące do sprawy śmieci. Tak najczęściej wygląda informacja na tym (i innych też) forum. Nie będę tego komentował. Wcale nie pozdrawiam uczestników tego wątku. Mrand
jankos Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Pytanie dotyczyło cewki - więc po jaką cholerę umieszczać w odpowiedzi kontrowersyjne, nie dające się sprawdzić tezy? To zwykła chamska kryptoreklama - i to nie po raz pierwszy. Do dziś nie wiemy jak Raned liczył zwolenników jednej i drugiej firmy - i jestem w 100% pewien że nie dowiemy się nigdy.Pozdrawiam Mranda i innych - jankos.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.