Skocz do zawartości

Co to za guziki ?

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie co to z guzik i od czego, jest to wykopek na tarczy jest lew z dwoma ogonami,trzymający w prawej łapie miecz, na głowie korona.Nad tym wszystkim jest duża korona.Prosze o identyfikacje.

Napisano

Fot.2 Tył guzika ma napis :EDUARD SACHS BERLIN .Miedzy tymi napisami jest umieszczony dwa razy orzeł chyba niemiecki/Mogę się mylić).

Napisano

Guzik nr.2. Jest to wykopek z rejonu Jeleniej Góry stan idealny.Z przodu jest kotwica owinięta liną .Proszę o identyfikacje jak przy guziku nr.1

Napisano

fotka nr. 2 Tył guzika jest tu napis KRIEGSMARINE ,IMFFUER
/dziwy znaczek jakby duże A z cyfrą 8 /WERGOLDET.
Prosze o wszelkie informacje na temat tych guzików.

Napisano
Dzięki bjar_1, tyle to i ja wiem ale czy można ustalić czy należa do podoficera, oficera , mundur galowy, slużbowy takie pierdułki, no i te niemieckie napisy.A wsumie czy to nie ciekawe że morski gusik znaleziony kolo Jeleniej Gory w górach
Napisano
Pytanie do speców od guzików czy wszystkie guziki Kriksmarine były pozłacane.Jeżeli nie to kto je nosił?
Napisano
Panowie specialiści od kolekcjonowania guzików , pomóżcie rozszyfrować ten guzik na fot.1.
Napisano
Co do guzika nr 1-nieśmiałe przypuszczenie:Niderlandy Zachodnie,konkretnie kojarzy mi się z dzisiejszą Holandią. Berlińska manufaktura o niczym nie świadczy... Wg mnie-z pewnością nie jest to guzik liberyjny.
Napisano
Wykopek z Holandi w rejonie Jeleniej Góry.Sam niewiem co o tym myśleć. A może!!!!!!!!!
Dzieki za info.Pozdrowienia.
Ale nadal jestem otwrty na wszelkie wieści.
Napisano
J23-osobiście nie widzę niczego dziwnego w holenderskim guziku pod Jelenią Górą.Pojedź pod Płakowice,tam znajdziesz belgijskie.Ja pod Głogowem trafiałem bardziej egzotyczne,np. argentyński czy nowozelandzki. Pzdr.
Napisano
Dla mnie dziwne bo jestem laikiem w dziedzinie guzików ,iz w rejonie Jeleniej Gory można znalęśc guziki morskie i holenderskie.
Dzięki za info .Pozdrawiam.
Napisano
Witam Jarku coś ostatnio się zaciąłeś słyszałem że wymieniłeś sprzęcicho. Wtedy co nie mogłeś jechać w nasze znane miejsce znaleźliśmy trochę monet nawet ciekawe. Wypad był bardzo udany. Napisz coś o swoim towarzyszu. Może by jakiś wypad.
Pozdrawiam.
  • 4 weeks later...
Napisano
Dziś kumpel z Wocławia powiadomil mnie iż w rejonie Wrocław-Wojnów znalazł identyczny guzik morski jak na fotce 2.Teraz nie jest dlamnie dziwne iż w rejonie Jeleniej Góry mozna znaleśc moskie guziki .
Pozdrawiam!
  • 4 weeks later...
Napisano
Guzik z pierwszej fotki wykonany został w znanej firmie Eduarda Sachsa z Berlina (to chyba zdążyłeś wyczytać ;-)
Nosili go przy mundurach urzędnicy w Hesji.
Podobne trafiaja się (znacznie częściej) pruskie. Zamiast lwa jest na nich orzeł trzymający berło i jabłko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie