Skocz do zawartości

36 pułk piechoty LWP

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę o wszelkie informacje dotyczące 36 pp z lat 50-60-tych. Ostatnio trafiam na plomby ołowiane z orłem bez korony i literami '36 PP' stawiam więc na peerelowski" 36 pułk piechoty i chcę się więcej na jego temat dowiedzieć.
Proszę o pomoc.

pzdr

bjar_1
Napisano
Wiem tylko że 38 Pułk Piechoty stał w 1946 roku w Kożuchowie. Prawda - niewiele, a może nawet nie na temat. Ale przynajniej pozwala to na określenie regionu polskich w którym pewnie stał 36 PP. Domyślam się bowiem, że trzymano się zasady rozmieszczania pułków okręgami.
Napisano
Mogę tylko odpowiedzieć za okres lat 80-tych kiedy to służyłem w 36-tym Łużyckim Pułku Zmechanizowanym, a było to w Trzebiatowie, byłe szczecińskie. Obecnie jest to 36- ta Brygada Zmechanizowana Legii Akademickiej.Pozdro.
Napisano
Dodam jeszcze że w/w pułk wchodził w skład 8 -ej Drezdeńskiej Dywizji Zmechanizowanej, wraz z 28-ym PZ oraz 32-gim Budziszyńskim Pułkiem Zmechanizowanym im. Hansa Beimlera.
  • 9 months later...
Napisano
Witam mój dziadek w nim służył i też chciałbym sie o nim dowiedzeć znam pare faktów z opowiadań dziadka ale chciałbym je ptwierdzić .
Napisano
Tak czytam te nazwy i tych sławetnych ludzi, i się zastanawiam, jakie to było wojsko, czy aby polskie? Kto to był ten Hans Beimler, czy przypadkiem w SS nie służył? Czy tak jest do dzisiaj?
Pozdrawiam
Napisano
Hans Beimer – niemiecki komunista, deputowany do Reichstagu. Aresztowany w 1933 i osadzony w Dachau, po wydostaniu się z obozu napisał i opublikował w Moskwie książkę „Im Mörderlager Dachau”.

Podczas wojny domowej w Hiszpanii komisarz polityczny batalionu Thaelmanna (Brygady Międzynarodowe). Zginął w 1936 w Madrycie.

W sumie postać kontrowersyjna i ciekawa, lecz na „honorowego szefa” polskiego pułku, nawet w LWP, raczej nieodpowiednia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie