Skocz do zawartości

Co bylo w pojemnikach zrutowych dla AK

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Interesujący jest ten nóż składany -

Zwykły scyzory, nóż sprężynowy ??

Myślałem, że brali noże Fairnbairn Sykes.
Napisano
Dwa lata temu niedaleko Tomaszowa Maz wyszła" skrzynka granatów Milsa i parę pocisków do Piata z bateriami do odpalania w zestawie.
Napisano
Ciekawe.
Jakie zrzucali noze/sztylety?
Czy Czapka A.G" - to furazerka brytyjska?
Jakie zrzucano arzedzia szczypce"?

Acer - Brytyjczycy nie produkowali nozy sprezynowych, tylko scyzoryki, w tym z nozycami do drutu, i od 1943 roku kopie nimieckich grawitacyjnych.
  • 1 month later...
Napisano

acer - pogrzebalem troche w literaturze odnosnie nozy.

Byly 3 rodzaje scyzorykow uzywanych w ramach SOE.

Zdjecia 2 odmian zrobilem w muzeum w Londynie

Napisano
Na zamieszczonych tutaj przez Mietka zdjęciach z książki widać zestaw z niemieckim karabinem przeciwpancernym kalibru 20 mm. Kiedyś próbowałem dość, co to może być za broń, i jakbym nie kombinował, to wychodził mi Solothurn. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł w tej kwestii?
Napisano

Churchilami zwali scyzoryki jedynie zolnierze polscy. Nie bylo one uzywane wsrod Brytyjczykow.
Jednak te noze powyzej to zupelnie inna bajka. Typowe noze byly w kilku odmianach
- M1913, duzy, produkowany do 1938 roku
- wojenny, nie znam oznaczenia, 3 ostrzowy (z kolcem" do rozplatania lin), w 1945 roku dodano do otwieracza konserw tez i otwieracz do butelek
- wojenny, 2 ostrzowy
Oba powyzsze produkowano przynajmniej od 1940 do lat 50-tych.
Wersja marynarska, uzywana tez RAF, okladziny aluminiowe.
Wersja cala metalowa, malo ich zrobiono, wielkosc jak typowy.
Rzadka wersja, srednia, robiona dla ARP, okadziny z prasowanego drewna, czy czegos w tym rodzaju.

Obok: otwarty M1913

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie