Skocz do zawartości

vonAdamski dorwal cyfrowke...

vonadamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Kiedys mialem kilka rzeczy do identyfikacji ale juz wiem prawie wszystko wiec zamieścilem to na glownym:D

Zacznijmy od Diafragmy.

Nikt nie wiedzial co to jest

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Okazało sie ze jest to diafragma do Kb Mosin. Sluzy ona do nauki celowania. Nie bede tutaj tlumaczyl na czym to polega ale bedzie juz wiadomo co to jest i jak wyglada.

Napisano

Jakis czas temu mowilem o oskardzie saperskim. Oto i zdjecie. Wydaje mi sie ze bedzie sowiecki ale moge sie mylic. Jak ktos ma jakies zdjatko z czyms takim prosze o podeslanie.

Napisano

Dalej zamieszcze kilka ciekawych fantow ktore udalo mi sie znalesc w zeszlym sezonie. Nie ma tu wszystkiego z roznych powodow ale czesc. To w odpowiedzi nowych pytajacych czy jeszcze mozna cos znalesc:D

Manierka Polska. Troche zgnieciona znaleziona w piasku:D

Napisano
A przypadkiem nie oparcie od krzeselka z armaty plot?
Napisano

A to ciekawostka.

Znalezione w okopach sowieckich. Klamra niemiecka z usunietym symbolem narodowosciowym :D Sasza nie mial pasa wiec dorwal niemiecki a przecinakiem wycial to co oko klulo:D Potem wzial pas od kolegi (bo mu juz nie byl potrzebny) a ten odrzucil za plecy.
Na pasku NOWA ponizej 19SS albo 1955 albo 1953 ponizej HAMBURG 39 to wszystko w koleczku:D

Napisano

Wydaje mie sie ze to ostroga. Wykopalem ja po przejechaniu 60 km od miejsca dyslokacji i to bylo wszycho:( pomijajac luski ktore mnie nie interesuja:D

No coz czasami i tak bywa

Napisano

I inne ujecie

To po prawej na dole to nie wiem co to jest niby guzik ale...
Napisy u gory LONDON na dole COLLOUR to w koleczku a na zewnatrz kolleczka wieniec a pod napisem colour napis WARRANTED.

Napisano

I nosidlo na amunicje jak mi sie wydaje.

Tak jak powiedzialem nie jest to wszystko co wykopalem. To tylko czesc ale dla mnie dosc ciekawa. Nie sa to karabiny, miny czy granaty. Sa to pozostalosci po walczacych zolnierzach. Swiadectwo historii. Nie trzeba wyciagac bursztynowej komnaty zeby byc zadowolonym. Wystarczy to. Rzeczy te przelezaly pol wieku w ziemi i nigdy sie nie spodziewaly" ze ktos je jeszcze wyciagnie, ze ktos sie bedzie nimi cieszyl. To mile prawda???

Z powazaniem vonadamski

P.S. Sorki bocian za zawalanie ale .........

Napisano
Witam
no wlasnie ja w sprawie tego napisu NOWA na pasie. Napis brzmi po polsku, widzialem takie samo bicie na klamrze Wehrmachtu. O co chodzi? Czyzby polacy przed wojna produkowali sprzet dla Niemiec? ;)
Sloma
Napisano
Witam!!!

Do Bociana:

Juz mi zabrali :(

Do slomy:

Jak widzisz tam jest tez napis HAMBURG czyli byla jakas firma NOWA w Hamburgu produkujaca pasy i masz wytlumaczenie.

A po trzecie to co nie podoba sie? Zle zrobilem???

Z powazaniem vonadamski
Napisano
do vonAdamskiego-ta niemiecka maska naprawde jest z ziemi???czy tylko puszka???-ja mam maski nie z wykopów i są w gorszym stanie....juz dwa lata nie kopalem,ale kupuje w marcu smętka,bo jak patrze na te znaleziska to az mi serce mocniej bije,nie mają moze duzej wartosci materialnej...ale mnie przede wszystkim rajcowała satysfakcja jaką przynosi znalezienie czegos po tyyyyylu latach-gratuluje znalezisk,jestes napewno bardziej doświadczonym poszukiwaczem,więc jesli mozesz napisz na jakiej głęboksci przeciętnie udaje Tobie sie znalesc militaria..i czy twoim zdaniem smętek starczy w zupełnosci do tego rodzaju prac.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie