Spawnik Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 WitamProszę o zidentyfikowanie blaszki niemieckiej o takich znaczeniach:Sam.Komp.Lbg.L.G.Kdo.XIWielkie dzięki za pomoc
beaviso Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Maxikasek, tam jest L.G.Kdo., czyli Luftgaukommando, a nie Lehrgeschwader. No i numerał rzymski, czyli ewidentnie Luftgau.
maxikasek Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 tak włąśnie myślałem ale sądziłem że okręg był pisany zawsze z małej litery lg"
MaciekC Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Hamburg czy Hannover??http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Luftgaue/Luftgau11.htmi co znaczy to Sam." ??Lbg" tez nie moge nigdzie znaleźć.
MaciekC Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 a tak wogle to jacyś komandosi czy obsługa naziemna lotniska?
MaciekC Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 tylko ze w tym linku co podałem pisze chyba ze w ten oddział w danii operował. Moze ze wzglwedu na mój niemiecki (brak) cos pomotałem.
beaviso Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 W tym linku jest napisane, że od marca 1940 przeniesiony z Hanoweru do Hamburga. Obszar zwany ogólnie zdaje się Deutsche Bucht".Sam.Komp." pasuje od Sammelkompanie. Szukałem w słowniku, które słowo można po wyrzuceniu samogłosek skrócić jako Lbg.", ale bez powodzenia.
Spawnik Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 dobraSammelkompanie z Hamburgamoze ktoś jednak zozszyfruje to Lbg"? dzięki za pomoc
Spawnik Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 WitamProszę o zidentyfikowanie blaszki niemieckiej o takich znaczeniach:Sam.Komp.Lbg.L.G.Kdo.XIWielkie dzięki za pomoc
maxikasek Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 bo na razie to wygląda na jakąś zbiorczą kompanie pułku instruktorskiego dowództwa XI okręgu lotniczego. NA pewno L.G. a nie lg.?
Pytanie
Spawnik
Proszę o zidentyfikowanie blaszki niemieckiej o takich znaczeniach:
Sam.Komp.Lbg.L.G.Kdo.XI
Wielkie dzięki za pomoc
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.