Skocz do zawartości

Sochaczew 1939 ?

nikt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy nie jest to przypadkiem zdjecie Sochaczewa w 1939? Ta skarpa i ten kościół wydają mi się znajome....

Napisano
Tylko, czy ta Bzura nie za szeroka zważywszy na posuchę w 1939??
Napisano
To zdjecie przedstawia zbudowany przez Niemców po kampanii wrześniowej most na Bzurze, biegnący obok zwalonego metalowego. Przyczółki tego polowego mostu są do dzisiaj - wjeżdzało się na niego ulica zamkową obok zamku sochaczewskiego. Jak dobrze pójdzie to w tym roku we wrzesniu saperezy z kazunia postawia na tych przyczółkach most, a my z Grupy Rekonstrukcyjnej odtworzymy zdobycie Sochaczewa przez II baon 18 pp.
Napisano
Takich mostów to Niemcy musieli całkiem sporo budować :-)
Co do zdjęcia, to pewnie trzeba je przyciąć do wymiarów 600x600 i będzie OK.

Pzdr,

jotes
Napisano
Aktualnie na e-bay'u jest zdjęcie podobnej lub nawet tej samej konstrukcji:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3207375744&category=15504

Pzdr,

jotes
Napisano
Ale to zdjęcie ( z e-bay) na pewno nie przedstawia mostu na Bzurze . Zwróćcie uwagę jak szeroka jest rzeka na której postawiono ten most.
pozdrawiam.
Napisano
Co do szerokosci rzeki to jest to sprawa nie do konca pewna gdyz te zdjecia z tego co wiem, robione byly pozniej, byc moze nawet w pazdzierniku, w kazdym razie na pewno nie zaraz po zakonczeniu dzialan wojennych; pozniej mogly juz sie zaczac opady i bzura mogla wezbrac...
Napisano

BTW - czy nie jest to przypadkiem zdjecie ze szczatkow stalowego mostu w sochaczewie? to zdjecie z jakies niemieckiej gazety...

• 5 years later...
Napisano
temat stary ale ten most na pierwszej fotce jest na 99% w sochaczewie na bzurze! na przeciwko ruin zamku, nie wiem czy jeszcze tam są ale w 80-tych latach z rzeki wystawały jeszcze stare szczątki drewnianych filarów! woda na bzurze w tym miejscu jak wiadomo zawsze na jesień wylewa i nie rzadko w latach 80 rozlewisko sięgało prawie zamku, więc ja stawiam na ten most. długość ziemi od koryta do skarpy na oko się zgadza, wygląda jakby zalało kozłów (pragę)!
na święta jestem w socho, przyjeżdżam ze sprzętem,jest ktoś chętny na krótki wypadzik!?
Napisano
Witam!
KRANIK Jak tam bedziesz to zrób zdjęcie z miejsca, które chociaż mniej-więcej odpowiada temu na fotce, to bedzie porównanie!
Pozdrawiam
Napisano
eeeeeeeeeeeeeee, ale co wyście się kurna uparli na temat sprzed lat?
Od tego czasu wyszło chyba ze 30 zdjęć zrobionych z tym mostem drewnianym, z tego mostu i w ogóle.
To jest Sochaczew, a pozostałości po moście już nie ma. Zmyły się :)))
Napisano
Pozostalosci po mostkach (byly dwa)jeszcze calkiem sie nie zmyly .Te na przeciwko zamku widac przy niskim poziomie wody , na tych blizej mostu , od paru lat zaczepiona jest spora opona a od niedawna plastykowy rowerek dla dzieci .Chyba ze juz sobie poplynal
Napisano
Pozostalosci po mostkach (byly dwa)jeszcze calkiem sie nie zmyly . Te na przeciwko zamku widac przy niskim poziomie wody a na tych blizej mostu od paru lat zaczepiona jest duza opona i od niedawna plastykowy rowerek dla dzieci .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie