Skocz do zawartości

Przelęcz Dukielska

Kris(Poland)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy ktoś z kolegów się orientuje jak wygląda sprawa poszukiwań na terenie przełęczy Dukielskiej?
Które miejsca(miejscowości) są warte aby dokonać penetracji?
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam
Napisano
Witam ja ostatnio byłem w dolinie smierci w Iwli polecam na niewypały.
W sobote jedziemy ale w inne miejsce tez w dolinie smierci ponoc eldorado.Ko;ego jak chcesz pogadac moje gg 7461624.
Pozdrawiam
Napisano
Witam

Ja tez jestem z okolic. Co do znalezisk, przełęcz juz nie jest ty samym eldorado jak to bywało jeszce w połowie lat 90 - tych kiedy tam byłem pierwszy raz na poszukiwaniach. Co do Iwli to nie polecam - dół na dole.
Napisano
witam
ja byłem tam dwa dni jakieś 3 latka temu
dolina śmierci i góra franków - tam kopałem z miernym skutkiem. znalazłem tylko ładną klamre czechosłowacką i trochę łusek itp.
pozdrawiam narka
Napisano
No wiesz Bracholl, ja tam byłem jak mozna było znaleść ardzo ciekawe rzeczy", pózniejsze moje wypady kończyły sie z reguły tak jak mówisz nabojami, saperkami itp. co na Przełęcz Dukielską nie jest niczym szczególnym. Chociaż parę miesięcy temu mój znajomy z okolic Dukli zdobył Paka-40 (lufa,hamulec wylotowy, zamek). Co ciekawe, do Paka" przyspawane były dwa zawiasy na bramkę - widocznie lufa pełniła funkcję słupa ogrodzeniowego. Takich i podobnych przypadków wykorzystania ciężkiego sprzętu wojennego w okresie pokoju mozna by przytoczyć dużo więcej jeżeli chodzi o tamtą okolicę.
pozdr.
Napisano
Mam pytanie do ARQ lub kolegow z okolic Jasla, czy ktos juz wykopal te trzy haubice 122mm co je zolnierze z 1 Korpusu Kawalerii Gwardii 12 wrzesnia zakopali.
Napisano
Witam marek123 mój nr gg 6191926 po 17 zazwyczaj jestem. pozdrawiam a co do haubic to chyba jeszcze sobie koroduja
Napisano
A jak zapatrujecie sie na Hute Polanska?? bo ja zawsze cos tam trafie ciekawego chociaż dół na dołku ale po słowackiej stronie bywa ciekawie
Napisano
Huta Polańska... Ładne miejsce - nawet ślady po ostrzale zachowały się na drzewach. Trzeba tylko dobrze patrzeć. Ja w ubiegłym roku przywiozłem stamtąd bęben do PPSz, parę aluminiowych talerzy, 2 saperki rosyjskie i parę innych pozostałości. Byłem tylko raz z piszczałką. A dołki... Na mnie największe wrażenie zrobił widok chyba tysiąca dołków" z epoki, kiedy zszedłem ze szlaku. Całe wzgórze zryte okopami, ale tak jak piszesz - mocno przeszukane. Można jeździć, ale:
- wypada mieć dobry sprzęt,
- uważać na miny, których tam jest sporo,
- niedaleko jest ostoja niedźwiedzia i krąży dyrektor Parku (dwa razy turystycznie i za każdym razem na niego wlazłem).

ARQ: a Ty co stamtąd przywiozłeś?
Napisano
Oj byłem tam kilkanascie razy i duzo by wymieniac ale z ostatniego wypadu to magazynek od MP40 i PPS, łuski mosięzne od niemieckiej haubicy, nożyce do drutu radzieckie jeszcze z drewnianymi okładzinami na rączkach, skrzynka amunicji w tasmie od MG-ty stan 4+ troche łusek od rusznic ppanc, kilka skorup F1 nie liczac tych całych których oczywiscie nie brałem, menażki i manierki radzieckie, i czesci od menazki niemieckiej i jeszcze troche drobiazgów. To był wypad jednodniowy, a co do dyrektora parku to go nie znalazłem ale trafiła mi sie straz graniczna słowacka. Powiem szczeze że lepsze fanty niz na Dolinie Smierci chociaz mam namiary na nowe miejsce w tamtej okolicy ale trzeba je dopiero sprawdzic
Napisano
Widzę, że ciekawe fanty wytargałeś :) Ja do Huty Polańskiej mam sentyment, ale chyba w tym roku nie dam rady pojechać. Mam wiarygodne namiary na eldorado w Bieszczadach i dwa sprzęty pancerne - będę chciał potwierdzić te rewelacje, a trudno o wolny czas. Powodzenia.
Napisano
CO DO BIESZCZAD DROGI PAJĄKU TO TEŻ MAM NAMIAR NA MOŻE NIE ELDORADO ALE TEŻ CIEKAWIE, W SUMIE DANE MI JUZ BYŁO POGRZEBAC W TAMTYM MIEJSCU I WYSZŁA NIEZŁA MIESZANKA I i II WOJNY ALE TO JUŻ NA PRIV, RÓWNIEZ ZYCZE POWODZENIA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie