Kris(Poland) Napisano 13 Kwiecień 2005 Autor Napisano 13 Kwiecień 2005 WitamCzy ktoś z kolegów się orientuje jak wygląda sprawa poszukiwań na terenie przełęczy Dukielskiej?Które miejsca(miejscowości) są warte aby dokonać penetracji?Będę wdzięczny za informacje.Pozdrawiam
Bracholl Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 Witam ja ostatnio byłem w dolinie smierci w Iwli polecam na niewypały.W sobote jedziemy ale w inne miejsce tez w dolinie smierci ponoc eldorado.Ko;ego jak chcesz pogadac moje gg 7461624.Pozdrawiam
marek123 Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 ARQ podaj mi nr gg mam cos do pogadania pzdr
raf Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 WitamJa tez jestem z okolic. Co do znalezisk, przełęcz juz nie jest ty samym eldorado jak to bywało jeszce w połowie lat 90 - tych kiedy tam byłem pierwszy raz na poszukiwaniach. Co do Iwli to nie polecam - dół na dole.
franek164 Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 witamja byłem tam dwa dni jakieś 3 latka temudolina śmierci i góra franków - tam kopałem z miernym skutkiem. znalazłem tylko ładną klamre czechosłowacką i trochę łusek itp.pozdrawiam narka
Bracholl Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Witam dół na dole ale jeszcze saperke wyciagnołem całe naboje do mauzera i pare jeszcze ciekawych rzeczy.Pozdrawiam
raf Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 No wiesz Bracholl, ja tam byłem jak mozna było znaleść ardzo ciekawe rzeczy", pózniejsze moje wypady kończyły sie z reguły tak jak mówisz nabojami, saperkami itp. co na Przełęcz Dukielską nie jest niczym szczególnym. Chociaż parę miesięcy temu mój znajomy z okolic Dukli zdobył Paka-40 (lufa,hamulec wylotowy, zamek). Co ciekawe, do Paka" przyspawane były dwa zawiasy na bramkę - widocznie lufa pełniła funkcję słupa ogrodzeniowego. Takich i podobnych przypadków wykorzystania ciężkiego sprzętu wojennego w okresie pokoju mozna by przytoczyć dużo więcej jeżeli chodzi o tamtą okolicę.pozdr.
anRO Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Mam pytanie do ARQ lub kolegow z okolic Jasla, czy ktos juz wykopal te trzy haubice 122mm co je zolnierze z 1 Korpusu Kawalerii Gwardii 12 wrzesnia zakopali.
jagoda Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 Prawdopodobnie mam namiar na zamki od nich :P choćz okolic jasa nie jestem:)
ARQ Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 Witam marek123 mój nr gg 6191926 po 17 zazwyczaj jestem. pozdrawiam a co do haubic to chyba jeszcze sobie koroduja
ARQ Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 A jak zapatrujecie sie na Hute Polanska?? bo ja zawsze cos tam trafie ciekawego chociaż dół na dołku ale po słowackiej stronie bywa ciekawie
pająk Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Huta Polańska... Ładne miejsce - nawet ślady po ostrzale zachowały się na drzewach. Trzeba tylko dobrze patrzeć. Ja w ubiegłym roku przywiozłem stamtąd bęben do PPSz, parę aluminiowych talerzy, 2 saperki rosyjskie i parę innych pozostałości. Byłem tylko raz z piszczałką. A dołki... Na mnie największe wrażenie zrobił widok chyba tysiąca dołków" z epoki, kiedy zszedłem ze szlaku. Całe wzgórze zryte okopami, ale tak jak piszesz - mocno przeszukane. Można jeździć, ale:- wypada mieć dobry sprzęt, - uważać na miny, których tam jest sporo, - niedaleko jest ostoja niedźwiedzia i krąży dyrektor Parku (dwa razy turystycznie i za każdym razem na niego wlazłem).ARQ: a Ty co stamtąd przywiozłeś?
ARQ Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Oj byłem tam kilkanascie razy i duzo by wymieniac ale z ostatniego wypadu to magazynek od MP40 i PPS, łuski mosięzne od niemieckiej haubicy, nożyce do drutu radzieckie jeszcze z drewnianymi okładzinami na rączkach, skrzynka amunicji w tasmie od MG-ty stan 4+ troche łusek od rusznic ppanc, kilka skorup F1 nie liczac tych całych których oczywiscie nie brałem, menażki i manierki radzieckie, i czesci od menazki niemieckiej i jeszcze troche drobiazgów. To był wypad jednodniowy, a co do dyrektora parku to go nie znalazłem ale trafiła mi sie straz graniczna słowacka. Powiem szczeze że lepsze fanty niz na Dolinie Smierci chociaz mam namiary na nowe miejsce w tamtej okolicy ale trzeba je dopiero sprawdzic
pająk Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Widzę, że ciekawe fanty wytargałeś :) Ja do Huty Polańskiej mam sentyment, ale chyba w tym roku nie dam rady pojechać. Mam wiarygodne namiary na eldorado w Bieszczadach i dwa sprzęty pancerne - będę chciał potwierdzić te rewelacje, a trudno o wolny czas. Powodzenia.
ARQ Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 CO DO BIESZCZAD DROGI PAJĄKU TO TEŻ MAM NAMIAR NA MOŻE NIE ELDORADO ALE TEŻ CIEKAWIE, W SUMIE DANE MI JUZ BYŁO POGRZEBAC W TAMTYM MIEJSCU I WYSZŁA NIEZŁA MIESZANKA I i II WOJNY ALE TO JUŻ NA PRIV, RÓWNIEZ ZYCZE POWODZENIA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.