Skocz do zawartości

Takie rzeczy powinno się wiedzieć!

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No cóż cieszę się, że się przydałem, sam wiem jak bardzo potrafi umęczyć nurtujący problem, z którym za chiny ludowe nie potrafimy sobie poradzić. W końcu od tego jesteśmy w tym miejscu żeby sobie pomagać. Dla mnie była to prawdziwa przyjemność. Co do kolejnego kadru - z zołnierzami w hełmach wz. 31, to nie chciałbym wysnuwać śmaiłych teorii, jak niektórzy uczestnicy postu ( chociażby z tego powodu, że u mnie w domu od szczekania jest pewien labrador Masaj ), ale mam takie podejrzenie, że może realizatorom filmu zaplątalo sie zdjęcie regularnego oddziału sprzed Września ( niestety tak dzieje sie w filmach made in Discovery Channel ), na jakichsś ćwiczeniach w lesie , czy coś podobnego. Rzeczywiście jak słusznie zauważa jeden z moich przedmówców, z dostępnej ikonografii wynika, że z takim fasonem nosili się Robotowcy od Ponurego, ale to były Góry Świętokrzyskie, a nie Wołyń. Jednakowoż moge się mylić i tyle. Pozdrawiam szperaczy w historii gorąco.
Napisano
Dokładnie nie pamiętam gdzie ale chyba we wspomnieniach Hedy Szarego" było że jego oddział był dość dobrze wyposażony we wrześniowe hełmy więc niewykluczone że nie był to rzadki element wyposażenia innych oddziałów partyzanckich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie