MAB Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Napisano 11 Kwiecień 2005 WitamMój pierwszy podst w nowym dziale :)))Myślę, że temat chyba nie był jeszcze poruszany...A więc zainteresowałem się ostatnio polskimi opatrunkami, a właściwie ich orłami.Czy ktoś wie dlaczego orzeł na opatrunkach produkowanych pod koniec lat 30-tych jest orłem starego wzoru?Czy to kwestia braku wymiany nadruku, stempli?Dorobienie nowych chyba nie było jednak tak kosztowne, żeby ich nie zmienić (na pewno nie chodziło tu o kwoty wysokości kosztu nowych matryc, które musiały być zmienione np. w produkcji guzików po wejściu nowego wizerunku orła).Pozatym oglądając kilka różnych opatrunków z różnymi datami produkcji widzę, że orły różnią się drobnymi detalami.Macie może zdjęcia czy skany takich opatrunków z orłami?Pozdrawiam, Mariusz
why Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 http://www.odkrywca-online.com/picsforum3/opatrunek_1938.jpg
kolekcj Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 O ile się nie mylę taki orzeł występował na wszystkich przedmiotach nazywanych umownie WP SAN". Może poprostu postawiono na jednolitość wzoru itradycję?
panzerhrabia Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 witamJa wykopałem kiedys znaczną ilość opatrunków używanych przez naszych chłopaków ale... to były made in USA a dokładnie z miasta Chicago podobno dostalismy od USA w 1939 roku, były w hermetycznie zapakowanych metalowych pudełeczkach podobno amerykanie wyzbywali sie tego ze swoich magazynów bo były już przestażałe....pozdrawiam
marek123 Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 byc moze pochodzily nawet z misji zaopatrzenia WP w latach 20stych i to były tzw stare zapasy :) a z ktorego były roku ??? masz moze jeszcze jakis na stanie z checia bym zobaczył to pzdr
kolekcj Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Wiem, że to nawiązanie do wątku pobocznego a nie głównego, ale fotka ciekawa. Podpisane Rok 1920. Rozdział darów amerykańskich. Magistrat Andrychów"
panzerhrabia Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 oki wieczorem wrzuce fotki mam tych pudełeczek ok 20 sztuk:) ale puste ale i tak dosyć ładnie sie prezentuja bo sa wytłaczane hyba z miedzi daty juz nie pamietam wieczorem bedą...:)pozdrawiam
panzerhrabia Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 obiecane zdjecie sorry ze troszke ucieło ale najważniejsze jest:Dpozdrawiam
polsmol Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Sądząc po dacie obstawiałbym wojnę polsko-bolszewicką.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.