Skocz do zawartości

Polskie opatrunki

MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mój pierwszy podst w nowym dziale :)))
Myślę, że temat chyba nie był jeszcze poruszany...
A więc zainteresowałem się ostatnio polskimi opatrunkami, a właściwie ich orłami.
Czy ktoś wie dlaczego orzeł na opatrunkach produkowanych pod koniec lat 30-tych jest orłem starego wzoru?
Czy to kwestia braku wymiany nadruku, stempli?
Dorobienie nowych chyba nie było jednak tak kosztowne, żeby ich nie zmienić (na pewno nie chodziło tu o kwoty wysokości kosztu nowych matryc, które musiały być zmienione np. w produkcji guzików po wejściu nowego wizerunku orła).
Pozatym oglądając kilka różnych opatrunków z różnymi datami produkcji widzę, że orły różnią się drobnymi detalami.
Macie może zdjęcia czy skany takich opatrunków z orłami?

Pozdrawiam, Mariusz
  • 2 months later...
Napisano
O ile się nie mylę taki orzeł występował na wszystkich przedmiotach nazywanych umownie WP SAN". Może poprostu postawiono na jednolitość wzoru itradycję?
Napisano
witam
Ja wykopałem kiedys znaczną ilość opatrunków używanych przez naszych chłopaków ale... to były made in USA a dokładnie z miasta Chicago podobno dostalismy od USA w 1939 roku, były w hermetycznie zapakowanych metalowych pudełeczkach podobno amerykanie wyzbywali sie tego ze swoich magazynów bo były już przestażałe....

pozdrawiam
Napisano
byc moze pochodzily nawet z misji zaopatrzenia WP w latach 20stych i to były tzw stare zapasy :)
a z ktorego były roku ??? masz moze jeszcze jakis na stanie z checia bym zobaczył to
pzdr
Napisano

Wiem, że to nawiązanie do wątku pobocznego a nie głównego, ale fotka ciekawa.
Podpisane Rok 1920. Rozdział darów amerykańskich. Magistrat Andrychów"

Napisano
oki wieczorem wrzuce fotki mam tych pudełeczek ok 20 sztuk:) ale puste ale i tak dosyć ładnie sie prezentuja bo sa wytłaczane hyba z miedzi daty juz nie pamietam wieczorem bedą...:)
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie