Skocz do zawartości
  • 0

co to za koło??

metalt

Pytanie

Napisano

Witam
czy ktoś z Was może wie do czego takie koło służyło, w jakim sprzęcie i co jakie wojsko używało??

opis koła:
Koło wykopane w lesie na jakiś ziemiankach również trafiały sie łuski mosina Iwś (podczas sadzenia oczywiście lasu hehehe)Zachowały sie pozostałości zielonkawej farby.

średnica 630mm, grubość 95mm, wykonane z blachy (w środku pusto i dobrze bo bym tego nie udźwignął hehe)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
czy ktoś z Was może wie do czego takie koło służyło, w jakim sprzęcie i co jakie wojsko używało??

opis koła:
Koło wykopane w lesie na jakiś ziemiankach również trafiały sie łuski mosina Iwś (podczas sadzenia oczywiście lasu hehehe)Zachowały sie pozostałości zielonkawej farby.

średnica 630mm, grubość 95mm, wykonane z blachy (w środku pusto i dobrze bo bym tego nie udźwignął hehe)

Napisano
No i nie udało sie zwazyć ale tak na oko" to ze 20kg ma. no i gadłem z jednym rolnikiem i powiedział ze to prawdopodobnie jest od dużego pługa moze i leśnego tak więc lokfan ma rację??
Napisano
Panowie,to jest na pewno od leśnego pługu.Takie koła służą doodkładania" po bokach rozciętego pasa ścioły poprzerastanego korzeniami i darnią.Aby sadzić sadzonki w czystą glebę.Co do ziemianek podejrzewam że były to tzw.doły na sadzonki w których magazynuje się je przed posadzeniem.Często też zostawia się w nich narzędzia(koła)i czasami zapomina ;).
pozdr kruszyna.
Napisano
Jak puste i metalt to udźwignął to raczej nie będzie miało 55 kilo, a jeno mniej! Właśnie przez to takie zatoczenie w nim, wydaje mi się, że napinało jakąś linkę czy też pasek, a zatoczenie po to, żeby tak łatwo się to ustrojstwo z koła nie ześliznęło. Oczywiście to tylko hipotezy. :) Pozdrooooo
Napisano
doły tzn ziemianki były raczej pierszowojenne bo się znajdywało w niektorych dołach łuski od mosina. a ze poźniej wykozystano je do przechowywania sadzonek to całkiem możliwe
Eeee a ja myslałem ze to jakiś sprzęt wojskowy i przytaszczyłem je do domu. Teraz bedzie wywieźć je nie do lasu żeby nie zaśmiecać, ale na złom hehehehe
Napisano
na pewno nie jest to koło do ostrzenia jest zbyt dużej średnicy wykonane z blachy. Jak sie popuka to wydaje taki sam dźwięk tak jakby sie stukalo w pusty zbiornik.
Może służyło jako jakieś koło zamachowe (leżały-2szt na sporej głębokości co eliminuje to iż zostały wywiezione specjalnie do lasu i wyrzucone, poza tym w okolicy nie było zadnych śmieci
Napisano

Witam!
Nie chcę rozwiewać złudzeń ,ale mnie sie kojarzy właśnie z takim pługiem tylko ćut starszej konstrukcji. (być może się mylę bo rolnikiem nie jestem) Nazywa się to chyba pług wieloskibowy odwracalny i właśnie na jego końcu jest takie pełne" koło z blachy.
Pozdrawiam!
lokfan

Napisano
LOKFAN RACZEJ NIE TAKIE KOŁO OD PŁUGA MA NAJWIECEJ 300 LUB 400 MM DŁUGOŚCI I JEST DOSYĆ LEKKIE I WGIĘTE JEST DO ŚRODKA JAK FELGA STALOWA RACZEJ NIE JEST TO MOZLIWE ZE JEST TO OD PŁUGU . NA ZDIĘCIU WIDAĆ ZE TO KOŁO JAKBY BYŁO WŁAŚNIE W NIM TAKIE ZATOCZENIE NA LINE CZY COŚ TAKIEGO.A RACZEJ WYGLĄDA TO NA JAKIŚ NAPINACZ LINY .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie