Skocz do zawartości

Odznaka Skoczka Spadochronowego

militarny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiatm. Mojego kolegi dziadek był podczas wojny skoczkiem spadochronowym nawet był raniony podczas skoku i w nagrode dostał taką oto odznake. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46663003
Wiadomo trudne czasy i jak wielu innych; gubiono różne przedmioty. Ten Pan był bardzo do niej przywiązany i choć mineło tyle czasu ciągle o niej opowiada. Kolega na to odznake poluje" tyle czasu ale jak narazie nie udało mu sie jej kupić ,chociaz na allegro zabrakło mu kilku sekund.
Mam prośbe jeśli ktoś posiada taka odznake a ma ja na pozbycie będe naprawde wdzieczny; bo to dla kolegi duzo znaczy zeby dziadkowi sprawic taki prezent.

pozd dla wszystkich odkrywców"
Napisano
Jeśli był skoczkiem podczas wojny to nie taką odznakę dostał, ale zupełnie inną. Tylko, że tamta nie kosztuje 25 zł. tylko znacznie więcej niż się poświęca na ypowy prezent" :)
Dlatego może lepiej kupić coś co choć będzie przyminało tamtą odznakę. Polecał bym więc bardziej to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46978571
niż tamten radziecko-podobny szmelc.
Napisano
kolekcj dwa pytanie w jakiej armii słuzył kolegi dziadek bo jesli w w czasie wojny w 1SBS (PSZ)

to nie dostał w nagrode odznaki skczka spadochornowego tylko tylko to był znak spadochornowy przyznwana za przeszkolenie bojowe i wygladaała tak: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/cichociemni_znak.htm

po skoku bojowym w obercji market- garden przyznano wieniec bojowy . w tym temacie mysle ze moze pomoc Sosab z forum ;-)

a jeli słuzył w LWP lub armi radzieckiej bo i tam było duzo naszych skoczków to nie mam pojecia jak taka odznaka wygladała.... ;-)

Schrek
Napisano
Do kolegi Schreka:

Nie mam pojęcia w jakiej armii służył, bo to nie mój dziadek. W każdym razie domyślam się że jednak u Sosabowskiego, ze względu na wzmiankę o tym że wykonał skok i został raniony. Rozumiem, że chodziło o skok bojowy, a nie treningowy. Gdyby tak właśnie było, to wszystko się zgadza. Bojowy znak spadochronowy (na rysunku poz. nr2) bliższy jest współczesnemu znakowi za skoki. Czyli takiemu do jakiego podałem link. Oczywiście jest spora różnica, ale domyślam się, że koledze który szuka odznaki chodzi o substytut a nie oryginał.
Napisano
Wszystko dokładnie opisze jak kolega wróci z Poznania, bo narazie nie wiem jak to ugryść.

powiniem wrócić teraz w czwartek albo piątak.

pozd Błażej
Napisano
militarny co pokazałeś co cywilna - współczesna odznaka skoczka - nic militarnego. kolega kolekcji - przybliży.ł odznakę współczesną - (wojskową )-(odznaka skoczka wojsk Powietrzno - desantowych) sam mam taką z nr 15 - w środku. A wszystko zaczęło się na zachodzie - to co zaprezętował Pan Schrek. klega nie ma co wracać z Poznania bo za ten szmelc nie dał bym 5 zł - taka jest moja opinia, pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie