Skocz do zawartości
  • 0

co to?

sebulaa

Pytanie

Napisano

witam co to może być , po odciągnięciu tej widocznej blaszki z otworem zwalnia sie zawleczka i wyskakuje coś w rodzaju iglicy napietej wcześniej przez sprężynę

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda na to, że trafiłeś na pozostałości jakiegoś warsztaciku - W poprzednich postach imadełko i młotek, uchwyt do gaśnicy lub zaczep do wiertarki ręcznej, nożyce do prętów, a to tutaj to najprawdopodobniej fragment smarownicy.

Imadełko warto rozruszać - wożę takie w samochodzie i niejednokrotnie się już przydało.

Pozdrawiam, Darda.
Napisano
Darda raczej to nie możliwe żeby top był mały warsztacik gdyż fanty były oddalone od sibie conajmniej po 20 km razem był tylko młotek i imadełko , a to mocowanie to od jakiej gaśnicy w ziemiankach mieli gaśnice i to w dodatku cienkie jak rączka od saperki
Napisano
a fragment smarownicy" z zawleczką? i wylatującym czymś w rodzju iglicy? mało prawdopodobne , może ktoś ma inny zabawny pomysł pozdrawiam Sebulaa
Napisano
Witam.
Znalazłem kiedyś coś takiego. Ta puszka z zawleczką była osadzona w uchwycie jaki wystawiłeś wcześniej. W tej puszce był jakiś materiał, zapewne wybuchowy.
Pozdrawiam.
Napisano
szaman 3 masz rację to było w pobliżu tego mocowania i coś tam było włożone przypominające twój opis, też coś tam było z rozrywek dlatego wyrzuciłem
Napisano
Tej puszki z zawleczką(?) i GWINTEM nie kojarzyłbym z pokazanym poprzednio uchwytem. Taki sam uchwyt, średnicy + - 5 cm, jest zamocowany w moim „Gaziku” (na lewej burcie, obok siedzenia kierowcy) i jest to z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ uchwyt gaśnicy.
Przy smarownicy nie będę się upierał – skojarzenie wynikało z wrażenia, że wszystkie pokazane przez Sebulę fanty wyszły z jednego miejsca. Na fragment rozrywki mi to jednak nie wygląda. Może fragment gaśnicy? Takiej co to „odwrócić, mocnym uderzeniem zbić tłok...” - tyle, że zamiast zbijanego tłoka te sprężyna z iglicą"? To oczywiście tylko skojarzenie, a co to naprawdę jest - nie wiem.

Pozdrawiam, Darda
Napisano
oba te elementy czyli uchwyt i to coś na zdjęciach leżały blisko siebie oprócz tego w uchwycie było coś z działu rozrywki napewno na 200% nie gaśnica ani jej elementy , co nie znaczy ze u siebie w gazie nie masz z tego zrobiony uchwyt pod gaśnicę po wojnie może ten uchwyt znalazł inne zastosowanie
Napisano
Monti dziękuje za Twoja odpowiedz ale raczej to nie jest tak jak piszesz lewarek od samochodu ,pewnie masz prawko i znasz sie na autach więc spróbuj sobie wyobraźić jak podnieść tym samochod albo jakim elementem konstrukji lewarka bądx też pompki moze to być Pozdrawiam
Napisano
Nie podałeś wymiarów,a dopiero teraz zobaczyłem,że to lezy na kostce brukowej :)
Co do lewarka to chodziło mi bardziej o podnośnik pneumatyczny,podobne do tego tłoczki sa stosowane(widziałem). Jednak to jest za małe.
Napisano
Monti jeszcze raz wracając do lewarka pnematycznego myślę że w tamtych latach nie było lewarków pnematycznych jedynie cięzkie mechaniczne na gwincie trapezowym Pozdrawiam sebulaa
Napisano
http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=172274 prawdopodobnie w to był mocowany ładunek i przyczepiany np do drzewa a do ładunku ten śmieszny zapalnik"
Napisano

witam co to może być , po odciągnięciu tej widocznej blaszki z otworem zwalnia sie zawleczka i wyskakuje coś w rodzaju iglicy napietej wcześniej przez sprężynę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie