Gambit Napisano 9 Luty 2003 Autor Napisano 9 Luty 2003 Witam - mam pin jednak nie mogłem nigdzie w necie znaleźć jakie jednostki go nosiły. Napis brzmi NUN ERST RECHT.
Gambit Napisano 10 Luty 2003 Autor Napisano 10 Luty 2003 Znalazłem już: to pin partii nazistowskiej jednak jeśli ktoś miałby jakieś bardziej szczegółowe info to proszę o podanie.
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Z daleka odznaka NUN ERST RECHT wygląda jak NSDAP Mitgliedabzeichen - odznaka członkowska NSDAP i taki efekt był pożądany przez nosicieli tej odznaki propagandowej", nazywaną odznaką śmierdzącego oportunisty".
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 ...nazywanej odznaką śmierdzącego oportunisty".Ciężki poniedziałek dzisiaj...
sexo Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 wiec temat odkopie, co by nie zakladac takiego samego :)mam cosik takiego rowniez, z ogrodka elblaskiej starowki.ktos cos wiecej jest w stanie powiedziec o tym?
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Abzeichen der NSDAP - Odznaka NSDAPNa otoku napis National Sozialistische D.A.P..W maju 1945 NSDAP miała ponad 8 (osiem) milionów członków i każdy miał przynajmniej jedną odznakę.
sexo Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 oki, tylko napis w otoku sie rozni, u mnie jest, tak jak na widocznym skanie NUN ERST RECHT, a nie NSDAP, wiec to mnie ciekawi.BTW, gdzie takiego pina noszono, u mnie na tyle byl widoczny, tak jakby cien, wskazujacy, ze byl jakis docisk, np do zalozenia na krawat.
Gość Napisano 12 Luty 2003 Napisano 12 Luty 2003 mam taki sam średnicy ponad 1cm. napis to chyba coś w stylu w pierwszej kolejności prawo" terz bym chciał wiedzieć do jakich formacji nalerzała (NSDAP)
mosin Napisano 14 Luty 2003 Napisano 14 Luty 2003 W Rzeszy były różne związki pod NSDAP - w tym związek prawników. Nie widziałem znaczka - ale może to właśnie to?
Gambit Napisano 9 Luty 2003 Autor Napisano 9 Luty 2003 Witam - mam pin jednak nie mogłem nigdzie w necie znaleźć jakie jednostki go nosiły. Napis brzmi NUN ERST RECHT.
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Hasło na otoku pochodzi z tzw. Czwartej zwrotki" hymnu niemieckiego Deutschland, Deutschland über alles" napisanej w 1921 przez Albert Matthai po klęsce Niemiec w I wojnie światowej:Deutschland, Deutschland über alles und im Unglück NUN ERST RECHT. Nur im Unglück kann die Liebe zeigen, ob sie stark und echt. Und so soll es weiterklingen von Geschlechte zu Geschlecht: |: Deutschland, Deutschland über alles Und im Unglück nun erst recht. :| NUN ERST RECHT - więcej niż zwykleW latach 20 i 30-tych śpiewana przez związki żołnierzy frontowych (Frontkämpferverbänd) np. Stahlhelm.
Pytanie
Gambit
Witam - mam pin jednak nie mogłem nigdzie w necie znaleźć jakie jednostki go nosiły. Napis brzmi NUN ERST RECHT.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.