Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pin?

Gambit

Pytanie

Napisano

Witam - mam pin jednak nie mogłem nigdzie w necie znaleźć jakie jednostki go nosiły. Napis brzmi NUN ERST RECHT.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem już: to pin partii nazistowskiej jednak jeśli ktoś miałby jakieś bardziej szczegółowe info to proszę o podanie.
Napisano
Z daleka odznaka NUN ERST RECHT wygląda jak NSDAP Mitgliedabzeichen - odznaka członkowska NSDAP i taki efekt był pożądany przez nosicieli tej odznaki propagandowej", nazywaną odznaką śmierdzącego oportunisty".
Napisano
wiec temat odkopie, co by nie zakladac takiego samego :)
mam cosik takiego rowniez, z ogrodka elblaskiej starowki.
ktos cos wiecej jest w stanie powiedziec o tym?
Napisano

Abzeichen der NSDAP - Odznaka NSDAP
Na otoku napis National Sozialistische D.A.P..
W maju 1945 NSDAP miała ponad 8 (osiem) milionów członków i każdy miał przynajmniej jedną odznakę.

Napisano
oki, tylko napis w otoku sie rozni, u mnie jest, tak jak na widocznym skanie NUN ERST RECHT, a nie NSDAP, wiec to mnie ciekawi.

BTW, gdzie takiego pina noszono, u mnie na tyle byl widoczny, tak jakby cien, wskazujacy, ze byl jakis docisk, np do zalozenia na krawat.
Napisano
mam taki sam średnicy ponad 1cm. napis to chyba coś w stylu w pierwszej kolejności prawo" terz bym chciał wiedzieć do jakich formacji nalerzała (NSDAP)
Napisano
W Rzeszy były różne związki pod NSDAP - w tym związek prawników. Nie widziałem znaczka - ale może to właśnie to?
Napisano

Witam - mam pin jednak nie mogłem nigdzie w necie znaleźć jakie jednostki go nosiły. Napis brzmi NUN ERST RECHT.

Napisano

Hasło na otoku pochodzi z tzw. Czwartej zwrotki" hymnu niemieckiego Deutschland, Deutschland über alles" napisanej w 1921 przez Albert Matthai po klęsce Niemiec w I wojnie światowej:
Deutschland, Deutschland über alles
und im Unglück NUN ERST RECHT.
Nur im Unglück kann die Liebe
zeigen, ob sie stark und echt.
Und so soll es weiterklingen
von Geschlechte zu Geschlecht:
|: Deutschland, Deutschland über alles
Und im Unglück nun erst recht. :|

NUN ERST RECHT - więcej niż zwykle

W latach 20 i 30-tych śpiewana przez związki żołnierzy frontowych (Frontkämpferverbänd) np. Stahlhelm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie