past Napisano 3 Kwiecień 2005 Autor Napisano 3 Kwiecień 2005 jako że pod wrocławiem taki fant to rarytas pytam czy ktoś moze mi pomóc co to za guziczek?? Jeszcze słabo oczyszczony. Znalezisko na terenie jatki z 1945 roku ? dziwne . Czy to orzełek wrześniowy czy może powojenna produkcja?
past Napisano 3 Kwiecień 2005 Autor Napisano 3 Kwiecień 2005 jako że pod wrocławiem taki fant to rarytas pytam czy ktoś moze mi pomóc co to za guziczek?? Jeszcze słabo oczyszczony. Znalezisko na terenie jatki z 1945 roku ? dziwne . Czy to orzełek wrześniowy czy może powojenna produkcja?
wierzbox Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 O ilę się nie mylę na początku formowania LWP produkowano guziki wedłóg starego wzoru. Tak samo jak na początku byli kapelani.
past Napisano 3 Kwiecień 2005 Autor Napisano 3 Kwiecień 2005 Dlategociekawi mnie czy to guzik powojenny czy przed , jeśli przed to najprawdopodobniej zgubiony przez jakiegoś repatrianta ubranego w demobil jak powojenny to może być różnie. W każdym razie w walkach nie bralu udziału Polacy
Łukasz Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 Witam! Chyba LWP. Mam cały płaszcz podoficerski bardzo podobnych do tego i tylko jeden żołnierski (taki sam jak późniejsze z końca lat 40stych ino w skąpej kornie)... Możesz dać lepsze foto? Pozdrawiam, Łukasz
wierzbox Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 Dla ścisłości jest to prawdopodobnie wojenna produkcja. Twój opis że to zostało znalezione w mijescu jatki z 1945, wskazuje wojskowość tego guzika.
past Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Napisano 4 Kwiecień 2005 epszą fotkę dam jak oczyszczę lepiej , jatka --Piskorzowice pod Wrocławiem na 99,9% nie było tam Polaków (chyba że??), dziwne. Ale dzięki za pomoc
Kiler Napisano 4 Kwiecień 2005 Napisano 4 Kwiecień 2005 Najprawdopodobniej jest to guzik z wczesnych lat powojennych (1946-52). Do jego produkcji najprawdopodobniej uzyto matrycy guzikow wz.1928. Orzel ma spilowana korone badz w ogole jej nie mial ze wzgledu na ludowy " charakter. Guziki te maja malo szczegolowy wizerunek orla, sa mniej starannie wykonane i zwykle rewers nie jest sygnowany (z wyjatkiem firmy Bronislawa Grabskiego).Takie jest moje zdanie.
Pytanie
past
jako że pod wrocławiem taki fant to rarytas pytam czy ktoś moze mi pomóc co to za guziczek?? Jeszcze słabo oczyszczony. Znalezisko na terenie jatki z 1945 roku ? dziwne . Czy to orzełek wrześniowy czy może powojenna produkcja?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.