MaciekC Napisano 31 Marzec 2005 Autor Share Napisano 31 Marzec 2005 jak byscie se wzieli za czyszczenie takich naboi?tych maksymalnie zardzewiałych mam multum. jak sie na siłe za nie zabieram to nic z nich nie zostane. polezały troche w wodzie z octem ale to nie wiele dało. poradźcie coś plis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 31 Marzec 2005 Autor Share Napisano 31 Marzec 2005 no i co z monetkami. siostra wrzuciła jedna do cilitu jak wyszedłem i zniszcztła ja troche. co dalej z tym robic i czy wogle coś robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 31 Marzec 2005 Autor Share Napisano 31 Marzec 2005 i dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 31 Marzec 2005 Autor Share Napisano 31 Marzec 2005 a jak je oczyscić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 31 Marzec 2005 Share Napisano 31 Marzec 2005 na rzdze tego typu znalazłem jeden super srodekNazywa sie CRC 5-56 produkuja go w belgii a uzywaja go strzelcy kurkowi w moim miescie do konserwacji swoich złomów które smia nazywac karabinami:) Srodek jest w spraju penetruje rdze a gdy pomozesz mu szczoteczką to zedzre delikatnie kazdy brud ze wszystkiegojest wielokrotnie suteczniejszy niz wd 40 i inne tego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 31 Marzec 2005 Share Napisano 31 Marzec 2005 ja bym nie czyscil umyl troche i zostawil nalot historii jest ladny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2005 Share Napisano 31 Marzec 2005 Te naboje to nie czyścić, bo tu pomoże tylko szczotka na wiertarce a to nie BHP. Lepiej ich nie mieć zato mieć wszystkie palce (własne palce są zdecydowanie cenniejsze). Monety dobrze wymyć szczoteczką, w wodzie z mydłem (po cilicie) i zostawić w spokoju im raczj nic nie pomoże.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 2 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2005 a co do tych naboi z pierwszego rys po prawej stronie- zastanawiam się nad wysypaniem z nich prochu co by były mniej niebezpieczne. Jak byscie usuneli pociski tak by nie uszkodzić łusek a potem złozyc mabój zpowrotem w całość?no i z innej beczki- używa ktoś do oczyszczania i polerowania znalezisk miniszlifierki? moze macie jakies doswiadczenia - co kupic by było tanio i dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 3 Kwiecień 2005 Share Napisano 3 Kwiecień 2005 z tych 3 z lewej nic nie będzie, możesz je skasować, a pociski w tych pozostałych zawsze możesz wymienić na lepsiejsze, 1 jest w tych z lewej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2005 Share Napisano 3 Kwiecień 2005 Do łusek i nabojów - moczenie w elektrolicie, dla mosiądzu w zależności gdzie znalezione - od kilku sekund (piasek) do 2 godzin (normalna mokra ziemia), dla stali nieco dłużej, potem bardzo ładnie schodzi. Może się zdziwicie, ale można takie jak po lewej stronie (no, prawie) doprowadzić do stanu w miarę (jak mi kumpel odda aparat to zademonstruję) Tylko nie wiem czy jest sens się bawic koło tego...Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 3 Kwiecień 2005 Share Napisano 3 Kwiecień 2005 Wszystko jedno jak się do tego zabierzesz bo i tak po znalezieniu kilkuset takich kulek wszystkie któregoś dnia wywalisz na śmietnik bo stwierdzisz ,że chyba coś Ci padło na mózg ,żeby taki badziew znosić do domu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Kwiecień 2005 Share Napisano 3 Kwiecień 2005 Jacenty2004 w takim razie mam prośbę, czy możesz przesłać na mój koszt takie wykopki z tym aby spełniały takie warunki:po 10-15szt, ten sam rodzaj, podobny stan zachowania, podpisane co to jest i w jakiej glebie znalezioneOsobiście z braku czasu nie kopię ale chcę porównać metody konserwacji bo co do niektórych mam wątpliwości i nie mam ich jak zweryfikować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.