Skocz do zawartości

jak byscie sie za to zabrali???

MaciekC

Rekomendowane odpowiedzi

jak byscie se wzieli za czyszczenie takich naboi?
tych maksymalnie zardzewiałych mam multum. jak sie na siłe za nie zabieram to nic z nich nie zostane. polezały troche w wodzie z octem ale to nie wiele dało. poradźcie coś plis

na rzdze tego typu znalazłem jeden super srodek
Nazywa sie CRC 5-56 produkuja go w belgii a uzywaja go strzelcy kurkowi w moim miescie do konserwacji swoich złomów które smia nazywac karabinami:) Srodek jest w spraju penetruje rdze a gdy pomozesz mu szczoteczką to zedzre delikatnie kazdy brud ze wszystkiego
jest wielokrotnie suteczniejszy niz wd 40 i inne tego typu

Te naboje to nie czyścić, bo tu pomoże tylko szczotka na wiertarce a to nie BHP. Lepiej ich nie mieć zato mieć wszystkie palce (własne palce są zdecydowanie cenniejsze). Monety dobrze wymyć szczoteczką, w wodzie z mydłem (po cilicie) i zostawić w spokoju im raczj nic nie pomoże.
Wojtek

a co do tych naboi z pierwszego rys po prawej stronie- zastanawiam się nad wysypaniem z nich prochu co by były mniej niebezpieczne. Jak byscie usuneli pociski tak by nie uszkodzić łusek a potem złozyc mabój zpowrotem w całość?

no i z innej beczki- używa ktoś do oczyszczania i polerowania znalezisk miniszlifierki? moze macie jakies doswiadczenia - co kupic by było tanio i dobrze?

Do łusek i nabojów - moczenie w elektrolicie, dla mosiądzu w zależności gdzie znalezione - od kilku sekund (piasek) do 2 godzin (normalna mokra ziemia), dla stali nieco dłużej, potem bardzo ładnie schodzi. Może się zdziwicie, ale można takie jak po lewej stronie (no, prawie) doprowadzić do stanu w miarę (jak mi kumpel odda aparat to zademonstruję) Tylko nie wiem czy jest sens się bawic koło tego...
Pozdro

Jacenty2004 w takim razie mam prośbę, czy możesz przesłać na mój koszt takie wykopki z tym aby spełniały takie warunki:
po 10-15szt, ten sam rodzaj, podobny stan zachowania, podpisane co to jest i w jakiej glebie znalezione
Osobiście z braku czasu nie kopię ale chcę porównać metody konserwacji bo co do niektórych mam wątpliwości i nie mam ich jak zweryfikować.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie