vonadamski Napisano 7 Luty 2003 Autor Napisano 7 Luty 2003 Witam!!!Dzisiaj po raz pierwszy w tym sezonie bylem z wykrywaczem w terenie. Koles poprosil mnie bym znalazl zagubione klucze od samochodu gdzies w rejonie parkingu. Po 15 minutach broczac w zaspach znalazlem:D:D:DI znow moj sprzet dobrze sie sprawdzil:D Z powazaniem vonadamski
Grzebiuszka Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 Ja pierwszy raz w tym roku w terenie byłem w czwartek, 6.02.Zima hulała na całego,na większości terenu ziemia zmarznięta, więc wykryte fanty muszą poczekać do wiosny.Ale był spacer i trening. Pozdrawiam piszczałkowców,Grzebiuszka
Gość Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 a ja się nie moge doczekać.....czemu ta zima tak dugo trwa:))))))))
Gość Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 Ja w terenie nie byłem juz trzy lata,ale dłuzej nie wytrzymam i w przyszłym miesiącu kupuje wykrywacz :Loctans el,lub Geoscan hunter 2002-ale jeszcze sie zastanawiam-moze doradzicie!!!!!!P.s a ostatnio wykopałem ok 80 armatnich niemieckich lusek z zelaza kolo bunkra w monicach koło sieradza po wypiaskowaniu prezentują sie exstra widac date 44 i 45.......
Heinz Napisano 9 Luty 2003 Napisano 9 Luty 2003 Woder możesz napisać skąd jesteś?A co do bunkra to nie jest dokładnie w lesie pod Bogumiłowem? Ktoś jakiś czas temu wyczyścił mi tam miejscówkę zostawiając tylko kilka zardzewiałych łusek, chyba już wiem kto :))
Gość Napisano 9 Luty 2003 Napisano 9 Luty 2003 do HEINZA- JESTEM ze zdunskiej woli .zgadza sie to był bunkier na gorce w lesie w monicach,a takze w bogumiłowie,ale to było w 1999r.zostawilismy tylko luski pogięte i przestrzelone(OK 60szt)zakopalismy je jakies 3m od bunkra,NAPISZ KIEDY TAM KOPAŁES,moze po mnie jeszcze ktos tam był ,jesli mozesz napisz gdzie jeszcze kopałes w sieradzkim bo po co będe tam jezdził.Napisz skąd jestes???? czesc co oznacza wyczyscic miejscówke???????
maxikasek Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 A ja w tym roku mam już cztery wyprawy w teren. Zresztą Szczecin zawsze był inny i ziemia tu nie zamarza (więcej jak 5 cm). Pozdro.
beyo Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Ja w tym roku chodziłem z ekipą już 3 tygodnie temu i było parę niezłych fantów: klamra HJ, krzyż zasługi wojennej z mieczami, jakaś odznaka z literką P", broszka z niebieskimi kamykami, jakiś zamek od pm-u, ale nie wiem od jakiego, trochę drobnych monet... No, ale to w pobliżu Gorzowa, gdzie podobnie jak w Szczecinie ziemia nie zamarza za głęboko. Poza tym było to w lesie. Byle do pierwszych roztopów - bo przesiadłem się ze Smętka na Spectrum XLT :-)
Jaro5 Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Zazdroszczę wszystkim którzy w tym roku mają za sobą pierwsze wyprawy w teren. Olsztyn i okolice są tak zasypane że do pierwsej wyprawy przyjdzie poczekac chyba do marca (a jeszcze te prognozy, podobno nocani może byc 20 stopni na minusie)
Templariusz Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Do wodera" - ja też jestem za Zdunskiej Woli. Na wykopki chodzę z moim kuzynem. We trzech będzie raźniej. Zapraszam.
Gość Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 do Templariusza-exstra wkoncu kogos poznałem ze Zduni kto lubi ten sport,chetnie skorzystam z propozycji mozemy sie zgadac,ja dysponuje autem a wykrywacz nowy bede miał na początku marca..p.s poznałem dzis w pociągu kolesia ktory tez sie tym zajmuje ma na imie Tomek mieszka kolo osmolina-moze to twoj kuzyn-ja mieszkam na południu,daj mi jakies wytyczne musimy sie zgadac nam wiele fajnych miejsc..jutro albo dzis jeszcze ci odpisze....
Heinz Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Do Wodera - jestem z Sieradza, co do łusek kopałem w 2000 r. i chyba jako trzeci bo znalazłem już tylko 14 łusek i to w krzakach z których wziąłem tylko 3, reszta to był kompletny złom. Twoje były chyba 3m. na lewo (wychodząc z bunkra) teraz jest tam potężny dół. Nie będę pisał gdzie szukałem bo nie ma miejsc kompletne przeszukanych (zresztą i tak mam taki słaby wykrywacz że wstyd napisać ). Byłem w Bogumiłowie (chodzi o bunkier w lesie przy wsi ) co najmniej trzecią osobą a znalazłem sporo łusek do mauzerów, obudowę lampy z bunkra i trochę złomu z maszyn które były w środku, choć to nic ciekawego jednak coś przeoczyliście.PS. O jaki „bunkier na gorce w lesie w monicach” chodzi? Znam wszystkie bunkry na poligonie i w Monicach nie ma żadnego bunkra w lesie, możesz napisać gdzie dokładnie się znajduje? Jeśli chcesz pisz już na priva: heinz01@2com.pl
merlin Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Co prawda obecnie mieszkam w Łodzi,( przeniosłem się ze Zduńskiej Woli jakieś 4 lata temu ),ale Zduńska Wola i Sieradz to w dalszym ciągu mój teren poszukiwań. Chodzę ze Smętkiem.W tym roku jeszcze nie byłem. Wszelki kontakt z ludźmi ze Zduńskiej i Sieradza mile widziany. Możecie pisać na priv.Pozdrawiam Merlin
merlin Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 I jeszcze jedno. Nie ma miejsc całkowicie przeszukanych. Co do Zduńskiej Woli jest jeszcze przynajmniej kilka osób, które chodzą z wykrywaczem. Tomka znam i faktycznie mieszka w okolicach Osmolina. Ja tam mieszkałem do 1999 roku. W sezonie wiosenno-letnim jestem w Zduńskiej praktycznie w każdy weekend więc mozna pomyśleć o wyprawie. Wcześniej możemy się spotkać na czacie.
Gość Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 Cześć wszystkim z okolic Zduńskiej Woli.Ja też mieszkam niedaleko i przeszukuję sobie okolicę.Widzę, że w regionie też są zapaleńcy tacy jak Ja.Super!!!
Gość Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 A Ja zawsze zastanawiałem się dlaczego Odkrywca" tak szybko znika w Zduńskiej z półek.
Templariusz Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 To może jakieś spotkanie przy piwku przed wykopkami ???
Gość Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 do Heinza-nie wiem co to był za bunkier,czy w monicach czy w bogumiłowie,ale był w lesie ,kopalismy tam raczej jako pierwsi,poniewaz na luskach znalezlismy tez butelki niemieckie,i inne smieci z tamtych czasow wszystko wskazywało na to ze szkopy je pozbierali i zakopali.Pierwsza warstwa tych lusek była pod ok 30cm warstwą ziemi ostatnia warstwa znajdowała sie ok 1.80(mam zdiecia z tej akcji)były tam tez stateczniki od pociskow mozdzierzowych i czuby od panzerfausow,zabralismy tylko luski niepogiete i nieprzestrzelone,reszte zakopalismy ok60 chyba...a w dąbrowce znalezlismy w rowie p-czolgowym pelno nie wypalów-pozniej wpadli tam saperzy i w gazecie i w telewizji o nas mowili na priva nie moge pisac bo mam popieprzony kąputer ale dam ci numer gg2482038 czesc-duzo bym tu mogl pisac-jak bedziesz na gg uwazaj bo moj głupi brat moze sobie jaja robic!!!!
Heinz Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 Woder czuje się jak w domu:) W Dąbrówce byłem ok. 3 tygodni przed saperami, ale szybko się zniechęciłem bo co 2 kroki ciągle trafiałem na odłamki a gdy potem się pojawiłem wszystko było zryte przez saperów. Koniecznie musimy się jakoś skontaktować.Zachęcam wszystkich z okolic Sieradza do pisania nr gg 3647502 lub heinz01@2com.pl
Gość Napisano 12 Luty 2003 Napisano 12 Luty 2003 ja byłem juz 2 razy w tym roku na kopaniu. Za pierwszym razem klamra staluwa wehrmachtu w ziezłym stanie,oficerska klamra SA, nieśmiertelnik (fl.ers.btl.XII) cynkowy i prosze o pomoc bo niewiem czy fl. to flieger czy flak. Nieśmiertelnik wykonany z cynku. za drugim razem 3 hełmy 2puszki z maskami, manierka, menaszka, grzebień, szczoteczka do zębów,portfel,nieśmiertelnik(1.N.kol.257)wiem że wygląda to na grób ale szczątków ludzkich nie znalazłem.
Gość Napisano 12 Luty 2003 Napisano 12 Luty 2003 witam a ja byłem w niedzielę i ziemia faktycznie jest zmarznięta ale około 30 cm i miałem nawet trafienie klamra od pasa stopka od mg i trochę amunicji więc pierwsze wyjście w teren myślę że było udane . Pozdrawiam golan .
michalczewski Napisano 13 Luty 2003 Napisano 13 Luty 2003 Może ktoś z Warszawy wybiera się gdźieś niedługo?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.