Skocz do zawartości

Pierwszy raz w teren

vonadamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!!

Dzisiaj po raz pierwszy w tym sezonie bylem z wykrywaczem w terenie. Koles poprosil mnie bym znalazl zagubione klucze od samochodu gdzies w rejonie parkingu. Po 15 minutach broczac w zaspach znalazlem:D:D:D
I znow moj sprzet dobrze sie sprawdzil:D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Ja pierwszy raz w tym roku w terenie byłem w czwartek, 6.02.Zima hulała na całego,na większości terenu ziemia zmarznięta, więc wykryte fanty muszą poczekać do wiosny.Ale był spacer i trening. Pozdrawiam piszczałkowców,Grzebiuszka
Napisano
a ja się nie moge doczekać.....
czemu ta zima tak dugo trwa:))))))))
Napisano
Ja w terenie nie byłem juz trzy lata,ale dłuzej nie wytrzymam i w przyszłym miesiącu kupuje wykrywacz :Loctans el,lub Geoscan hunter 2002-ale jeszcze sie zastanawiam-moze doradzicie!!!!!!P.s a ostatnio wykopałem ok 80 armatnich niemieckich lusek z zelaza kolo bunkra w monicach koło sieradza po wypiaskowaniu prezentują sie exstra widac date 44 i 45.......
Napisano
Woder możesz napisać skąd jesteś?
A co do bunkra to nie jest dokładnie w lesie pod Bogumiłowem? Ktoś jakiś czas temu wyczyścił mi tam miejscówkę zostawiając tylko kilka zardzewiałych łusek, chyba już wiem kto :))
Napisano
do HEINZA- JESTEM ze zdunskiej woli .zgadza sie to był bunkier na gorce w lesie w monicach,a takze w bogumiłowie,ale to było w 1999r.zostawilismy tylko luski pogięte i przestrzelone(OK 60szt)zakopalismy je jakies 3m od bunkra,NAPISZ KIEDY TAM KOPAŁES,moze po mnie jeszcze ktos tam był ,jesli mozesz napisz gdzie jeszcze kopałes w sieradzkim bo po co będe tam jezdził.Napisz skąd jestes???? czesc co oznacza wyczyscic miejscówke???????
Napisano
Ja w tym roku chodziłem z ekipą już 3 tygodnie temu i było parę niezłych fantów: klamra HJ, krzyż zasługi wojennej z mieczami, jakaś odznaka z literką P", broszka z niebieskimi kamykami, jakiś zamek od pm-u, ale nie wiem od jakiego, trochę drobnych monet... No, ale to w pobliżu Gorzowa, gdzie podobnie jak w Szczecinie ziemia nie zamarza za głęboko. Poza tym było to w lesie. Byle do pierwszych roztopów - bo przesiadłem się ze Smętka na Spectrum XLT :-)
Napisano
Zazdroszczę wszystkim którzy w tym roku mają za sobą pierwsze wyprawy w teren. Olsztyn i okolice są tak zasypane że do pierwsej wyprawy przyjdzie poczekac chyba do marca (a jeszcze te prognozy, podobno nocani może byc 20 stopni na minusie)
Napisano
do Templariusza-exstra wkoncu kogos poznałem ze Zduni kto lubi ten sport,chetnie skorzystam z propozycji mozemy sie zgadac,ja dysponuje autem a wykrywacz nowy bede miał na początku marca..p.s poznałem dzis w pociągu kolesia ktory tez sie tym zajmuje ma na imie Tomek mieszka kolo osmolina-moze to twoj kuzyn-ja mieszkam na południu,daj mi jakies wytyczne musimy sie zgadac nam wiele fajnych miejsc..jutro albo dzis jeszcze ci odpisze....
Napisano
Do Wodera - jestem z Sieradza, co do łusek kopałem w 2000 r. i chyba jako trzeci bo znalazłem już tylko 14 łusek i to w krzakach z których wziąłem tylko 3, reszta to był kompletny złom. Twoje były chyba 3m. na lewo (wychodząc z bunkra) teraz jest tam potężny dół. Nie będę pisał gdzie szukałem bo nie ma miejsc kompletne przeszukanych (zresztą i tak mam taki słaby wykrywacz że wstyd napisać ). Byłem w Bogumiłowie (chodzi o bunkier w lesie przy wsi ) co najmniej trzecią osobą a znalazłem sporo łusek do mauzerów, obudowę lampy z bunkra i trochę złomu z maszyn które były w środku, choć to nic ciekawego jednak coś przeoczyliście.

PS. O jaki „bunkier na gorce w lesie w monicach” chodzi? Znam wszystkie bunkry na poligonie i w Monicach nie ma żadnego bunkra w lesie, możesz napisać gdzie dokładnie się znajduje? Jeśli chcesz pisz już na priva: heinz01@2com.pl
Napisano
Co prawda obecnie mieszkam w Łodzi,( przeniosłem się ze Zduńskiej Woli jakieś 4 lata temu ),ale Zduńska Wola i Sieradz to w dalszym ciągu mój teren poszukiwań. Chodzę ze Smętkiem.W tym roku jeszcze nie byłem. Wszelki kontakt z ludźmi ze Zduńskiej i Sieradza mile widziany. Możecie pisać na priv.

Pozdrawiam Merlin
Napisano
I jeszcze jedno. Nie ma miejsc całkowicie przeszukanych. Co do Zduńskiej Woli jest jeszcze przynajmniej kilka osób, które chodzą z wykrywaczem. Tomka znam i faktycznie mieszka w okolicach Osmolina. Ja tam mieszkałem do 1999 roku. W sezonie wiosenno-letnim jestem w Zduńskiej praktycznie w każdy weekend więc mozna pomyśleć o wyprawie. Wcześniej możemy się spotkać na czacie.
Napisano
Cześć wszystkim z okolic Zduńskiej Woli.
Ja też mieszkam niedaleko i przeszukuję sobie okolicę.
Widzę, że w regionie też są zapaleńcy tacy jak Ja.
Super!!!
Napisano
A Ja zawsze zastanawiałem się dlaczego Odkrywca" tak szybko znika w Zduńskiej z półek.
Napisano
do Heinza-nie wiem co to był za bunkier,czy w monicach czy w bogumiłowie,ale był w lesie ,kopalismy tam raczej jako pierwsi,poniewaz na luskach znalezlismy tez butelki niemieckie,i inne smieci z tamtych czasow wszystko wskazywało na to ze szkopy je pozbierali i zakopali.Pierwsza warstwa tych lusek była pod ok 30cm warstwą ziemi ostatnia warstwa znajdowała sie ok 1.80(mam zdiecia z tej akcji)były tam tez stateczniki od pociskow mozdzierzowych i czuby od panzerfausow,zabralismy tylko luski niepogiete i nieprzestrzelone,reszte zakopalismy ok60 chyba...a w dąbrowce znalezlismy w rowie p-czolgowym pelno nie wypalów-pozniej wpadli tam saperzy i w gazecie i w telewizji o nas mowili na priva nie moge pisac bo mam popieprzony kąputer ale dam ci numer gg2482038 czesc-duzo bym tu mogl pisac-jak bedziesz na gg uwazaj bo moj głupi brat moze sobie jaja robic!!!!
Napisano
Woder czuje się jak w domu:) W Dąbrówce byłem ok. 3 tygodni przed saperami, ale szybko się zniechęciłem bo co 2 kroki ciągle trafiałem na odłamki a gdy potem się pojawiłem wszystko było zryte przez saperów. Koniecznie musimy się jakoś skontaktować.

Zachęcam wszystkich z okolic Sieradza do pisania nr gg 3647502 lub heinz01@2com.pl
Napisano
ja byłem juz 2 razy w tym roku na kopaniu. Za pierwszym razem klamra staluwa wehrmachtu w ziezłym stanie,oficerska klamra SA, nieśmiertelnik (fl.ers.btl.XII) cynkowy i prosze o pomoc bo niewiem czy fl. to flieger czy flak. Nieśmiertelnik wykonany z cynku. za drugim razem 3 hełmy 2puszki z maskami, manierka, menaszka, grzebień, szczoteczka do zębów,portfel,nieśmiertelnik(1.N.kol.257)wiem że wygląda to na grób ale szczątków ludzkich nie znalazłem.
Napisano
ta oficerka to była NSDAP sorki za pomyłkę
Napisano
witam
a ja byłem w niedzielę i ziemia faktycznie jest zmarznięta ale około 30 cm i miałem nawet trafienie klamra od pasa stopka od mg i trochę amunicji więc pierwsze wyjście w teren myślę że było udane .

Pozdrawiam
golan .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie