rzeżba Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 Witam Panie i PanowieJestem nowy więc sorki jesli bede gadał bzdury ;o)Niedawno na www znalazłem oferte na wykrywacze za kilka tys.No powiedzmy 2500-3500. Czym te wykrywacze różnią sięod takich do 1000 PLN ? Czy to kwestia tylko oprogramowania ?A tak przy okazji jaki sprzęt (uniwersalny - militaria, monety...)byście polecili do 1000 PLN ?Czy ACE 250 jest dobrym pomysłem ?Pozdro - Rzeźba
VanWorden Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Witaj rzeźbo!Jasne że się różnią, jak niebo i ziemia:) I nie, nie jest to tylko kwestia oprogramowania ale przede wszystkim możliwości sprzętu i jakości jego wykonania..Ale jeśli jesteś owy" to spokojnie możesz zacząć od czegoś prostego, właśnie do 1000PLN i potem awansować" gdy już będziesz wiedział jaki rodzaj poszukiwań kręci Cię najbardziej.. Z tym zakupem do tysiąca i tak poszukałbym raczej używanych rzeczy i raczej zachodnich.. Poczytaj posty w archiwum i na pewno znajdziesz jakieś podpowiedzi..Pozdrawiam i życzę powodzenia!VW
norbert lat 13 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 A jakiś dobry wykrywacz do 600 zł jest??na militarkę
krzysiek Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 A ja z kolei uważam, że najlepiej wziąć najdroższy (a raczej najlepszy) wykrywacz na jaki Cię stać. Zakładam oczywiście, że hobby traktujesz poważnie, a nie tylko a próbę".Droższe wykrywacze, oprócz wielu możliwości (w zależności od typu oczywiście) najczęściej dają możliwość stosunkowo szybkiego uczenia się (wiadomo, że fachowiec tanim i prostym wykrywaczem znajdzie cuda - ale dobrym wykrywaczem nawet początkujący może mieć dobre efekty), oraz podnoszą przyjemność poszukiwań (np. dobra dyskryminacja).PozdrawiamKrzysiek
VanWorden Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Krzysiek, masz w pewnym stopniu rację tyle że nie znam zeźby" i nie wiem czy będzie jeszcze poszukiwaczem w przyszłym sezonie czy przygodę skończy na tym.. Jak kupi drogi wykrywacz z dzwonkami i gwizdkami" i się potem rozmyśli to lipton a jeżeli kupi tani ale dobry sprzęt na start to zawsze może go komuś odsprzedać albo zatrzymać dla siebie jako back up.. Ale to taka moja filozofia..PozdrawiamVW
rzeżba Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 Dzięki za informacje.Opinie Krzyska" i VanWorden" biore sobie doserca choć nieco się różnią .. podejściem :o)Prawde mówiąc bliższe jest mi podejście VanWorden'a"bo istotnie kupic cos najdrozszego na co mnie stacto karkolomny pomysl ;o)Panowie uswiadomcie nowicjusza. Jakie sa najwazniesze parametry sprzeta ?Ostatnio czytalem jakies posty ktos pisal, ze i takzawsze ustawia na All metal" a wiec czy jest sens placickase za dyskryminacje"?...aha a propoCzy dyskryminacja to odrzucanie przedmiotow malych czyodrzucanie przedmiotow zadanego gatunku" (zelaziwo, sreberko... złoto ?) A co oznacza point..." i cos tamJakies tam namierzanie punktowe. Jak bedziecie mieli chwilke to uswiadomcie laika.Pozdro - Rzeźba
grove3 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 WitamNie lubię się wypowiadać na takie tematy bo i tak nikt tutaj nie odpowie co masz sobie kupić i często taka dyskusja przeradza się w wojnę - co akurat wszyscy lubią-tylko że nie na słowa.Ja myślę że jeżeli możesz sobie pozwolić na wykrywacz za 5000 plnów kup sobie taki za pół tej ceny czyli za 2500 pln. Będziesz musiał potrenować żeby opanować parę bajerów , które w końcu i tak będziesz musiał opanować .Jeżeli będziesz miał wykrywacz z jednym pokrętłem do podgłaśniania sygnału , który każdemu tutaj jest proponowany na początek to i tak będziesz kiedyś uczył się od nowa jak obsługiwać sprzęt wyższej klasy. Dalej jak już tym sprzętem sobie poszukasz to już sam bez czyjejś pomocy będziesz wiedział co kupić lub czy zostać przy tym co masz. Następne dwa parametry o które pytasz są jednymi z ważniejszych w wykrywaczu :Dyskryminacja - czyli odrzucanie metali nie kolorowychPinpoint - czyli precyzyjne namierzanie przedmiotuPowinieneś to mieć w swoim nowym wykrywaczu .Jak ktoś powie że na początek coś jest nie potrzebne bo będziesz się motał to powiem ci tak : jedyne co się musisz uczyć dwa razy to jazda na rowerze najpierw z 4 kołami później z dwoma z wykrywaczem myślę że można zacząć od 2 jak się przwrócisz to się pozbierasz nie jesteś małym dzieckiem. Pozdro
VanWorden Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Trochę tu chyba jest tak że niektórzy aż się ślinią na samą myśl dysponowania budżetem kilku tysięcy na sprzęt i ciut się za bardzo wczuwają w Twoją rolę, zapominając że to Ty będziesz go używał:) Dyskryminacja jest Ci niezbędna choćby z tego powodu że jak już pisałem, nie wiadomo jeszcze czego będziesz głównie szukał..Możesz też pracować na terenie zaśmieconym poszukując drobnych celów kolorowych i tu już bez dyskryminacji ani rusz (all metal w takim wypadku to juz czysty hard core:)).. Pin point z kolei jest funkcją która jest pożyteczna ale nie niezbędna - niektóre wykrywacze z ajwyższej półki" obywają się bez pin pointa gdyż ich konstruktorzy zakładają że nauczysz się precyzyjnie namierzać środek sygnału używając samej cewki.. Wydaję mi się że możesz przejrzeć ogłoszenia online w Odkrywcy i zobaczysz że jest kilka niezłych wykrywaczy w interesującej Cię cenie. Zanotuj sobie nazwy tych wykrywaczy i poszukaj o nich opinii w archiwum, to powinno pomóc przy wyborze. Jeśli będziesz miał jakiekowiek wątpliwości to pisz - po to jest to forum!PozdrawiamVW
Netcom Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Kup sobie nowy sprzęt z DYSKRYMINACJĄ za 2,5 tys obojętnie jakiej RENOMOWANEJ ZACHODNIEJ firmy, zaoszczędzisz sobie nerwów związanych z wyborem, psuciem się, wykopywaniem gwoździ itp.A za kilka- kilkanaście miesięcy go sprzedasz bo już będziesz wiedział czego naprawdę chcesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.