Skocz do zawartości
  • 0

Garłacz odłamkowy do mauzera...

Domino(*)

Pytanie

Napisano
Witam!

Mam ładnego garłacza w żółtej farbie z oznaczeniem producenta dpu" albo dp", oczywiscie pusty w środku, rozbrojony , jednak mam wątpliwosci co do dolnej częsci i górnej w których jest zapalnik, czy jest on bezpieczny, czy raczej nie?Proszę o odpowiedż.

Pzdr

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam ładnego garłacza w żółtej farbie z oznaczeniem producenta dpu" albo dp", oczywiscie pusty w środku, rozbrojony , jednak mam wątpliwosci co do dolnej częsci i górnej w których jest zapalnik, czy jest on bezpieczny, czy raczej nie?Proszę o odpowiedż.

Pzdr
Napisano
endrju241
nie lejek tylko wkładka kumulacyjna najczęcściej z czystej blachy miedzianej ale niekoniecznie.
Amunicja kumulacujna ma zapalnik w części dennej a lejek" służy do formowania strumienia kumulacyjnego który, wraz z resztkami wkładki kumulacynjej po prostu przepala pancerz.
Pozdrawiam
Bombel
Napisano
Qrna,im więcej czytam ,tym mniej wiem-uświadomcie mnie,czy garłacz to takie cuś co się przykręca do lufy,czy to z niego wylata?,czy możdzierz to ,,taka rura na nóżkach z patelnią u dołu,czy bomba co z niej wylata?No i niech mi ktoś w końcu powie czy mufa zamka Gew.98 to to samo co zameczek? pozdrawiam Revelli
Napisano
I to jest właśnie to co mnie osobiście razi,dyskutując o
broni,czy innych urządzeniach technicznych należałoby się trzymać słownictwa technicznego, niestety pokutuje dużo pseudo fachowych określeń,wiele z nich powstało w wyniku nieudolnego tlumaczenia obcojęzycznych wydawnictw np,,Broń
Wehrmahtu i Waffen SSpanie przetłumaczyly błędnie rosyjskie,,mufta"na mufa i tak to zameczek stał się mufą.
Zapalnik tarciowy przerobiły na zapalnik rozdrobnieniowy
...i poszlo w eter!,a my to dalej powielamy.
A tak na marginesie poprawną formą jest granat moździeżowy
(granat-pocisk o działaniu wybuchowym miotany ręcznie,lub w artylerii pocisk którego zasadniczym czynnikiem rażącym
są odłamki powstałe w wyniku wybuchowej fragmentacji skorupy pocisku.)
Napisano
revelli - garłacz to w II wojnie było to co się przykręcało do karabinu, a to co z niego wylata to granat nasadkowy zwany czasem aczkolwiek błędnie garłaczem. moździerz to ta rura z patelnią a to co wylata to pocisk lub granat moździerzowy (chyba obie nazwy są poprawne). Mufa to to samo co zameczek aczkolwiek nazwa zameczek jest najbardziej poprawna technologicznie a najsłabiej się przyjęła w naszym środowisku. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie