Skocz do zawartości

J.Przymanowski �e 101 frontowych nocy"

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczoraj ją dorwałem :) Fajna książka opisujące podobno autentyczne wydarzenia z życia autora ,który był artylerzystą i reporterem w 1 AWP. 101 opowiadań fajnie napisanych ,niektóre ciekawe ,jak np. o używaniu zdobycznej broni. Ilustracje Sz.Kobylińskiego.
Serdecznie polecam lekturę!!! A może już ktoś czytał? Jak wrażenia?

bjar_1
Napisano
Książka dla mnie była i jest bardzo humorystyczna, chociaż kilkanaście lat temu traktowałem ja bardziej powaznie. Polecam.
Napisano
Wiele pomysłów ze 101 frontowych nocy"(pierwsze wyd. w 1961) Przymanowski wykorzystał przy pisaniu Czterech pancernych i psa" (najpierw powieści a potem scenariuszy odcinków IX-XXI). Np. trafienie Gustlika w termos z krupnikiem albo postać felczera Zubryka (W. Michnikowski).
Napisano
Książka ta została napisana z przeznaczeniem dla mlodzieży szkolnej. Nic więc dziwnego, że nie zaspokaja potrzeb historyków w wieku... no, ciut starszym. Moim skromnym zdaniem jest to książeczka lekka, wesoła i przyjemna. I nawet jeśli częściowo mija się z prawdą historyczną to można to J.P wybaczyć. Ogólnie warto ją choć raz przeczytać. Ps. No i ilustracje...
Napisano
Gdy Przymanowski popełnił tę książke to przypominam była inna żeczywistośc.Przyjażń polsko-radziecka Kluby podwórkowe czterechpancernych, młodzież kochała Marusię,pies Cywil łapał złoczyńców.Inne czasy inna rzeczywistość.Nie porównujcie jej z dzisiejszymi realiami.Wtedy za niemecki chełm na deklu można było dostać uwage w szkole i stać na apelu przed szeregiem jako potępiony.
Pozdrawiam
  • 7 months later...
Napisano
No wlasnie, latwa, lekka i przyjemna, w takim tez zreszta celu zostala napisana, jak to zauwaza, o ile pamietam, sam autor we wstepie do ksiazki. Wrazenia pozytywne, moje ulubione opowiadanka to Pluton Czerwonoskorych" oraz Woleslaw Rus".

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie