bjar_1 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Share Napisano 25 Marzec 2005 Wczoraj ją dorwałem :) Fajna książka opisujące podobno autentyczne wydarzenia z życia autora ,który był artylerzystą i reporterem w 1 AWP. 101 opowiadań fajnie napisanych ,niektóre ciekawe ,jak np. o używaniu zdobycznej broni. Ilustracje Sz.Kobylińskiego. Serdecznie polecam lekturę!!! A może już ktoś czytał? Jak wrażenia?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 25 Marzec 2005 Share Napisano 25 Marzec 2005 Książka dla mnie była i jest bardzo humorystyczna, chociaż kilkanaście lat temu traktowałem ja bardziej powaznie. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 26 Marzec 2005 Share Napisano 26 Marzec 2005 Wiele pomysłów ze 101 frontowych nocy"(pierwsze wyd. w 1961) Przymanowski wykorzystał przy pisaniu Czterech pancernych i psa" (najpierw powieści a potem scenariuszy odcinków IX-XXI). Np. trafienie Gustlika w termos z krupnikiem albo postać felczera Zubryka (W. Michnikowski). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzasiek Napisano 30 Marzec 2005 Share Napisano 30 Marzec 2005 Przciez to bełkot -zero realiów i zero wspomnień.Szkoda czasu na tą lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garfield Napisano 1 Kwiecień 2005 Share Napisano 1 Kwiecień 2005 Książka ok całkiem fajna ja polecam.pzdrGarfield Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 fajna jest tylko jak mialem lat 15 a nie 30... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 Książka ta została napisana z przeznaczeniem dla mlodzieży szkolnej. Nic więc dziwnego, że nie zaspokaja potrzeb historyków w wieku... no, ciut starszym. Moim skromnym zdaniem jest to książeczka lekka, wesoła i przyjemna. I nawet jeśli częściowo mija się z prawdą historyczną to można to J.P wybaczyć. Ogólnie warto ją choć raz przeczytać. Ps. No i ilustracje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 6 Kwiecień 2005 Share Napisano 6 Kwiecień 2005 Gdy Przymanowski popełnił tę książke to przypominam była inna żeczywistośc.Przyjażń polsko-radziecka Kluby podwórkowe czterechpancernych, młodzież kochała Marusię,pies Cywil łapał złoczyńców.Inne czasy inna rzeczywistość.Nie porównujcie jej z dzisiejszymi realiami.Wtedy za niemecki chełm na deklu można było dostać uwage w szkole i stać na apelu przed szeregiem jako potępiony.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2005 Tak jak kolega pisze - książeczka lekka ,łatwa i przyjemna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slate Napisano 11 Listopad 2005 Share Napisano 11 Listopad 2005 No wlasnie, latwa, lekka i przyjemna, w takim tez zreszta celu zostala napisana, jak to zauwaza, o ile pamietam, sam autor we wstepie do ksiazki. Wrazenia pozytywne, moje ulubione opowiadanka to Pluton Czerwonoskorych" oraz Woleslaw Rus". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.