Skocz do zawartości

Saperka pre '39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Zwracam sie z prosba o podanie wymiarów sztychu (czy jak to sie nazywa) do polskiej saperki(łopatki) t.j.:
szerokosc,
wysokosc krawedzi,
wysokosc przez srodek,
długosci ramion tej scietej krawedzi \\/.
Z gory dzieki!
Pozdrawiam
Red alf

Witam ponownie.
Widze ze nikt z rekonstrukcji polskiej wrzesnia '39 nie posiada lopatki lub o zgrozo nie potrafi poslugiwac sie miarka;) cos mi sie zdaje ze jak bym zadal pytanie o saperkie niemiecka to bym dostal pelno odpowiedzi wpelni wyczerpujacych, no coz ale rekonstrukcja zobowiazuje zachowanie typowe dla Polaków trzeba kultywowac.

Pozdrawiam i Zycze wszystkim Wesołych Swiat Wielkiej Nocy!!!!
Red alf

Witam
Z tego co mi przekazyawano od dziecinstwa;) to szpadel sklada sie ze sztychu (metal) i sluzy do kopania i styliska czy jak kto woli trzonka (drewno) no chyba ze nomenklatura wojskowa glosi inaczej albo nie odnosi sie do łopatki vel saperki, ale i w potocznej mowie uzywa sie formy np: kopac na jeden sztych gleboko.

no to moze inaczej sformułuje pytanie:
Na jakie wymiary nalezy przyciac metlowa czesc saperki LWP tej prostokątnej nie składanej piecionitowej by ja upodobnic do standartowej lopatki z wrzesnia '39r

Pozdrawiam i Smacznego jajka i mokrego Dyngusa;)
Red alf

Witam Red alf.

Właśnie tuż przed świętami zwymiarowałem koledze swoją saperkę (do tego samego celu co Twój). Specjalnie piszę swoją saperkę" - a nie swoją polską saperkę", gdyż nie ma na niej żadnych sygnatur i nie mam 100% pewności czy jest polska. Ale spoko - jest 5-nitowa, 5-kątna i bardzo ładnie pasuje do repliki polskiej ramki :D .
Rysunek był robiony na szybko - tak więc gdybyś miał problemy z jego rozszyfrowaniem to pisz.

Witam!
Ogromne dzieki tego mi bylo potrzeba, brakiem sygnatur niema co sie przejmowac w tym przypadku i tak wiernej kopi nie bede robil bo sie z tego wzoru saperki LWP raczej nie da. Rysunek jak dla mnie jest ekstra przejrzysty i czytelny.
Jeszcze raz dzieki!!!
Pozdrawiam
Red alf

• 8 months later...
Noo całkiem całkiem... ale jak już się mam czepiać, to
raz, jak Łukasz dobrze powiedział - za ostro zakończona
dwa, jak Mecenas dobrze powiedział :) na allegro są tanie trzonki (ok.20zł), bo ten wygląda śmiesznie...

I jeszcze pytanko na koniec, czym ciąłeś? :)
Bo w końcu musze zrobić ze swoją to samo.

to co udalo nam sie wyczarowac z polskiej saperki, czyli po kolei: nowy trzonek, wymiarowanie zgodnier z oryginalem, dospawana koncowka, dzieki temu mozliwe bylo przyciecie zgodnie z oryginalem, nowy pierscien. itd. drewno po szlifowaniu - olej lniany, plus pozniej mikstura na bazie wosku pszczelego. ponizej zdjecia.

No i drewno po barwieniu. Tak jak pisalem, nasaczanie olejem lnianym. Szybko wysycha, nanoszenie pedzlem, mozna szatka(do kupienia w sklepach dla artystow, cena kolo 5-10 pln) i pozniej wosk pszczeli. Idealnie uwypukla on przebarwienia, nadajac patyny drewnu. Mozna z powodzeniem uzyc pasty woskowej firmy LIBERON. JA polecam dąb, ladny odcien i nie ma niebezpieczenstwa przesadzenia z kolorem. Sprawdzone, polecam zwlaszcza, jesli ktos nie ma cierpliwosci lub wlasnego ula...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie