Red alf Napisano 23 Marzec 2005 Autor Share Napisano 23 Marzec 2005 WitamZwracam sie z prosba o podanie wymiarów sztychu (czy jak to sie nazywa) do polskiej saperki(łopatki) t.j.:szerokosc,wysokosc krawedzi, wysokosc przez srodek, długosci ramion tej scietej krawedzi \\/.Z gory dzieki!PozdrawiamRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 26 Marzec 2005 Autor Share Napisano 26 Marzec 2005 Witam ponownie.Widze ze nikt z rekonstrukcji polskiej wrzesnia '39 nie posiada lopatki lub o zgrozo nie potrafi poslugiwac sie miarka;) cos mi sie zdaje ze jak bym zadal pytanie o saperkie niemiecka to bym dostal pelno odpowiedzi wpelni wyczerpujacych, no coz ale rekonstrukcja zobowiazuje zachowanie typowe dla Polaków trzeba kultywowac.Pozdrawiam i Zycze wszystkim Wesołych Swiat Wielkiej Nocy!!!!Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 26 Marzec 2005 Share Napisano 26 Marzec 2005 W moim przypadku to to drugie niestety. Wstyd się prznać, ale co to jest sztych? Chodzi o trzonek czy o metal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 26 Marzec 2005 Autor Share Napisano 26 Marzec 2005 WitamZ tego co mi przekazyawano od dziecinstwa;) to szpadel sklada sie ze sztychu (metal) i sluzy do kopania i styliska czy jak kto woli trzonka (drewno) no chyba ze nomenklatura wojskowa glosi inaczej albo nie odnosi sie do łopatki vel saperki, ale i w potocznej mowie uzywa sie formy np: kopac na jeden sztych gleboko. no to moze inaczej sformułuje pytanie:Na jakie wymiary nalezy przyciac metlowa czesc saperki LWP tej prostokątnej nie składanej piecionitowej by ja upodobnic do standartowej lopatki z wrzesnia '39r Pozdrawiam i Smacznego jajka i mokrego Dyngusa;)Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 28 Marzec 2005 Share Napisano 28 Marzec 2005 Witam Red alf. Właśnie tuż przed świętami zwymiarowałem koledze swoją saperkę (do tego samego celu co Twój). Specjalnie piszę swoją saperkę" - a nie swoją polską saperkę", gdyż nie ma na niej żadnych sygnatur i nie mam 100% pewności czy jest polska. Ale spoko - jest 5-nitowa, 5-kątna i bardzo ładnie pasuje do repliki polskiej ramki :D .Rysunek był robiony na szybko - tak więc gdybyś miał problemy z jego rozszyfrowaniem to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 28 Marzec 2005 Autor Share Napisano 28 Marzec 2005 Witam!Ogromne dzieki tego mi bylo potrzeba, brakiem sygnatur niema co sie przejmowac w tym przypadku i tak wiernej kopi nie bede robil bo sie z tego wzoru saperki LWP raczej nie da. Rysunek jak dla mnie jest ekstra przejrzysty i czytelny.Jeszcze raz dzieki!!!PozdrawiamRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 28 Marzec 2005 Share Napisano 28 Marzec 2005 Cieszę się, że mogłem pomóc. Jak już przytniesz - to jakbyś mógł wstaw zdjęcie - jestem b.ciekaw jak taka przycinka LWP-owskiej saperki się prezentuje.Pozdrawiam,Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 Poprosze o podanie wymiarów tej saperki lub rysunku, bo też chce przycinac polską saperkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 zed, Łukasz wstawił rysunek...(to takie małe okienko obok jego postu - kliknij to się powiększy...).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 7 Grudzień 2005 Share Napisano 7 Grudzień 2005 do czerwonego ALFA - poslalem foto - sprawdz poczte:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 9 Grudzień 2005 Share Napisano 9 Grudzień 2005 A gdyby ktoś szukał trzonka to widziałem na Allegro za rozsądne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 Witam!Dawno temu mialem dodac ale lepiej pozno niz wcale:)I jak sie podoba;), kopie sie nia bardzo fajnie.Pozdrawiam Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 12 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2005 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 12 Grudzień 2005 Share Napisano 12 Grudzień 2005 Dość ładnie to wygląda, chociaż wg. mnie szpic sztychu jest zbyt ostro zakończony. Ja bym go lekko zaokrąglił. Ale to kosmetyka. Ważne, że dobrze się nią kopie ;) Dzięki za dodanie zdjęć.Pzdr,Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Noo całkiem całkiem... ale jak już się mam czepiać, to raz, jak Łukasz dobrze powiedział - za ostro zakończonadwa, jak Mecenas dobrze powiedział :) na allegro są tanie trzonki (ok.20zł), bo ten wygląda śmiesznie...I jeszcze pytanko na koniec, czym ciąłeś? :)Bo w końcu musze zrobić ze swoją to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 Za długie jest osadzenie trzonka.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 to co udalo nam sie wyczarowac z polskiej saperki, czyli po kolei: nowy trzonek, wymiarowanie zgodnier z oryginalem, dospawana koncowka, dzieki temu mozliwe bylo przyciecie zgodnie z oryginalem, nowy pierscien. itd. drewno po szlifowaniu - olej lniany, plus pozniej mikstura na bazie wosku pszczelego. ponizej zdjecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 calosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 pierscien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 tu widac dodanie poprzez dospawanie el. z kupionej w sklepie lopaty brakujacej czesci metalu z przodu lopatki - dzieki temu nie ma problemu z jej dlugoscia po przycieciu a jednoczesnie sama lopatka nie jest slabsza itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 z 2 strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 cd 2 strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 No i drewno po barwieniu. Tak jak pisalem, nasaczanie olejem lnianym. Szybko wysycha, nanoszenie pedzlem, mozna szatka(do kupienia w sklepach dla artystow, cena kolo 5-10 pln) i pozniej wosk pszczeli. Idealnie uwypukla on przebarwienia, nadajac patyny drewnu. Mozna z powodzeniem uzyc pasty woskowej firmy LIBERON. JA polecam dąb, ladny odcien i nie ma niebezpieczenstwa przesadzenia z kolorem. Sprawdzone, polecam zwlaszcza, jesli ktos nie ma cierpliwosci lub wlasnego ula... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 No i ramka z replik com. Zapomnialem. Sama saperka kupiona na allegro. Wp, lata 50 te. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.