Skocz do zawartości

Czy ODKRYWCA jest pismem elitarnym?

VanWorden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Nie chcę nikomu przeszkadzać ale czy nie zauważyliśćie że stopniowo ODKRYWCA zamienił się w pismo pasjonatów II wojny światowej(i trochę pierwszej)? Przecież miało być to pismo dla WSZYSTKICH POSZUKIWACZY tymczasem staje się niemalże Żołnierzem Polskim":) -Wystarczy spojrzeć na ostatni numer pisma.. A przecież Polska jest krajem którego historia nie oszczędzała w żadnym aspekcie i istnieje duże grono poszukiwaczy które tę właśnię historię stara się odkryć. Jest jasne że niezwykle ważne są wydarzenia np.1939-45 ale jak się mają do tego wydarzenia -500p.n.e.-1939n.e. które stanowią chleb powszedni" wielkiej grupy poszukiwaczy w tym kraju? Czy ma to oznaczać że konieczne jest nowe pismo? Są ludzie dla których wykopanie pocisku jest tylko kłopotem i którzy starają się rozwikłać zupełnie inne zagadki naszej przeszłości.. Czy nie powinno być tak że i w ODKRYWCY ci którzy sięgają głębiej" w naszą przeszłość znajdą inspirację do dalszych działań?
Napisano
Mi akurat to nie przeszkadza bo 90% fantów jakie odkopujęto militaria z 2 wojny i chyba najwięcej osób tego szuka.Wystarczy pójsć na giełdę staroci .Z tego co wykopane to 90% to 2 wojna ,ale fak faktem -tytułsugeruje odkrycia wszelkiej maści .
Napisano
No i czy pasjonatów 2 wojny można nazwać elitą? Elitarni są bardziej zbieracze 1 wojenni ,mniej tego sietrafia,a kolekcjonerzy czegossprzed 1800 tu juuz zupełna elita .2 wojna to raczej plebs ,zatem Odkrywca jest pismem plebejskim ;-) .Zartuje i pozdrawiam...
Napisano
hej
A ja tej gazetki juz wogule nie kupuje ........jak dla mnie to same bzury wypisuja,brak jakiejkolwiek chronologii,pomijane tematy zwiazane z historia chociazby sredniowiecza ( a i takie sie trafiaja fanty).Wiem zapewne ze wszytsko sie i tak nie zmiesci ale po troszxu mozna ładowac wszystko :)
pzdr
Napisano
VanWorden
masz racje. poszukiwania to nie tylko 1 czy 2 wojna. poszukiwania zawsze prowadzone sa w kontekscie calej historii. Mi rowniez nie bardzo podoba sie fakt, ze pasjonujaca sprawa jakim jest odkrycie zostalo sprowadzone do roli fantu" - przedmiotu, ktory mozna sprzedac, opchnac, wymienic, wystawic na aukcji, przetransferowac, opylic... itp. itd. w takim momencie poszukiwania przestaja byc pasja.
jednak Odkrywca poszedl wlasnie tym nurtem. wlasciwie z jego pradem, za wszystkimi, powoli stawajac sie bardziej katalogiem militarnym niz pismem dla poszukiwaczy. oczywiscie to rynek dyktuje warunki, ale czy zajelismy sie poszukiwaniami ze wzgledu na rynek czy pasje?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Kudi Business is Business ! Sorry Gazetka musi zarobić na siebię i załogę. Niekomercyjne projekty umarły (chyba że w internecie)
Napisano
W tym wypadku to raczej mało iznesowe" podejście.. Bo jak nazwać takie redagowanie miesięcznika które zniechęca do tego pisma część poszukiwaczy? Tymczasem tak niewiele potrzeba by wszyscy byli zadowoleni.. Wystarczyłyba choć niewielka sekcja poświęcona tym innym" poszukiwaniom. Nie mam nic przeciwko komercyjnemu podejściu do poszukiwań bo nie każdy może być Panem Samochodzikiem":) ale dlaczego głos w ODKRYWCY mają mieć tylko militaryści"? Gdzie się podziała obiektywność? Przecież to nie jest tak że nie ma autorów którzy nie potrafią pisać o szeroko rozumianych zagadkach historii i poszukiwaniach skarbów! Dlaczego mamy czytać tylko o II i Iszej wojnie? Używając słowa elitarne" miałem na myśli bardziej iszowe" niż ekskluzywne.. W końcu same poszukiwania są rzeczą niszową i ODKRYWCA nigdy nie osiągnie nakładu porównywalnego z bardziej popularnymi miesięcznikami ale dlaczego starać się być jeszcze bardziej niszowym pismem? Pozdrawiam.
Napisano
Chyba raczej nie zniechęca, bo nakłąd z numeru na numer jest coraz większy:)
Mnie się podoba. A jeżeli chcecie inne tematy możecie sami zacząć pisać materiały na dane tematy, jeżeli macie odpowiednią wiedze.
Napisano
Bardzo dobrze, że Odkrywca się nie rozdrabnia. Oczywiście nie wystarczy pisanie o I i II wojence światowej, ale od średniowiecza jest Gazeta Rycerska. Najbardziej brakuje tematów napoleońskich.
Napisano
VanWorden -- czekamy na twoją gazetkę
Niestety aby żyć trzeba dostosować gazetę do oczekiwań rynku , popatrz na Oblicza Historii też zajęły się w większości drugą wojną i po . Czyl iz tego kasa idzie.
Nie łudźmy się nikt do interesu nie dołoży.
Odkrywca byłby elitarnym czasopismem jakby był drukowany w nakładzie 500 sztuk i po 100 za sztukę , no i około 500 stron minimum :-))
Napisano
Marudzenie się zaczeło, fajowo... jak zawsze są gusta i guściki, rewelacji nie powiedziałem. Nigdy się wszystkim nie dopasuje... np. Janko Muzykant....
Napisano
He he.. Czyli co, jak się chce o czymś poczytać to trzeba własną gazetę zakładać? To ładny młyn byśmy w tym kraju zrobili:) Napisałem chyba wyraźnie że nie zależy mi na zmianie profilu a jedynie na większym urozmaiceniu i nie wmawiaj mi Past że jeśli będą dwa artykuły w numerze które nie są wojenne" to nikt Odkrywcu do rąk nie weźmie i drastycznie spadnie nakład.. To jakaś bzdura bo takie inne" artykuły mogą tylko przyciągnąć więcej nowych czytelników. A jeśli już koniecznie Odkrywca musi być pismem wojskowym" (bo np. tak rozumie biznes redakcja) to należy skończyć z hipokryzją i zdjąć z logo napis wszystko o skarbach i przygodzie, gazeta dla poszukiwaczy" i zamienić go na przykład na: wszystko o pociskach i innych fantach, gazeta dla fanów wojskowości i handlarzy"..
Napisano
PS. A jeśli chodzi o Oblicza Historii" to coś kiepsko bracie sie przyjrzałeś bo na 112 stron pisma ponad 30 jest ie wojenne".. Ani ja ani nikt ze znanych mi poszukiwaczy nie miałby nic przeciwko takim proporcjom w Odkrywcy. W końcu założenie było że ma to byc pismo WSZYSTKICH poszukiwaczy czy tylko wiekszości? I jeszcze jedno - co z tego że jest Gazeta Rycerska która się zajmuje średniowieczem? Nie jest to przecież gazeta skarbowa" i zresztą oprócz średniowiecza mamy jeszcze inne okresy które są niemniej ciekawe dla części poszukiwaczy.
PS2. Zauważyłem że niektórzy zabierają głos w dyskusji jakby reprezentowali oficjalne stanowisko redakcji.. Czy tak jest? Bo jeśli tak to może ktoś oficjalnie zaoszczędzi niektórym z nas czasu i rozwieje nadzieje na to że kiedyś Odkrywca stanie się pismem bardziej urozmaiconym i chętnie czytanym przez WSZYSTKICH poszukiwaczy skarbów w tym kraju.
Pozdrawiam.
Napisano
VanWorden,
Ruszyles bardzo drazliwy temat dla tut. towarzystwa. Zadnej krytyki czy tez swoiscie rozumianej konkurencji!!! Jak koniecznie musisz sie do czegos doczepic to lepiej daj sobie spokoj. To wydawnictwo w daaawnych czasach miało jako motto - Szukam, szukania mi trzeba". Ale to widac nie było dobre i teraz jest podobno o skarbach i przygodzie. Moim zdaniem to w obecnym profilu tytuł powinien brzmiec łomiarz Polski". Oddaje rzeczywistego ducha i treść. Dorzuciłbym jeszcze jakies elektryczne" elementy i już blisko do aktualnego wizerunku.
A na argument dotyczacy sprzedazy itd. to powiem tak - jesli O" ma ambicje zgromadzenia tylu czytelnikow co chocby Fuckt" to dzialania redakcji sa sluszne...
A jesli chodzi o etyke tejze to proponuje zajzec na forum OH i przyjzec sie jak nerwowo tut. Pani Naczelna reaguje na powstanie w Jej mniemaniu konkurencyjnego pisma.
pozdr.
Napisano
Past, czemu tak ostro? Ja tylko stawiam pytanie i wyciągam pewne wnioski.. To miało być zaproszenie do dyskusji i nie wiem dlaczego odczytałeś to jako coś innego?

Krecio, dzięki za wsparcie.. Nie wiedziałem że redakcja jest aż tak wrażliwa.. Jeszcze raz podkreślam żeby nie było nieporozumień: wiem i akceptuję że większość poszukujących w tym kraju to fascynaci I i II wojny światowej. I BARDZO DOBRZE! Ja chciałbym tylko aby Odkrywca zaakceptował z kolei że są także poszukiwacze innej maści i poświęcił im część pisma.. To wszystko.. Czy to zbyt wiele? Sądzę że byłoby to z korzyścią dla wszystkich.
Napisano
To niestety musisz poszukac innego wydawnictwa. W O" tego czego szukasz nie znajdziesz... I chyba nawet dobrze. Prasa popularna nie jest dobrym nosnikiem wiedzy...
Napisano
Szanowny Panie VanWorden,dziękujemy za konstruktywne uwagi.Nie ze wszystkim się z Panem zgadzam, ale bez wątpienia weźmiemy pod uwagę Pana sugestie, m.in. że Polska jest krajem, którego historia nie oszczędzała w żadnym aspekcie i istnieje duże grono poszukiwaczy które tę właśnię historię stara się odkryć".Zawsze z wielką uwagą odnosimy się do sugestii dotyczących zawartości tematycznej Odkrywcy",bowiem one pomagają nam tworzyć pismo odpowiadające Waszym zainteresowaniom i pasjom.Tym bardziej doceniamy Pana uwagi,że dotyczą one konkretnych propozycji.
redaktor
Napisano
Dziękuję edakcjo".. Przyznam że przyzwyczaiłem sie do Odkrywcy i nie wiem czemu miałbym szukać interesujących mnie treści w innych (czyt. konkurencyjnych) magazynach? To co mówię bierze się właśnie z mojego szacunku do Waszego (naszego?) pisma..
Pozdrawiam
VW
Napisano
Mnie również interesuje historia w szerokim tego słowa znaczeniu - od pradziejów, rzymian po czasy epoki wczesnego Gierka :)
pozdro
Napisano
Wydaje mi się że ostatnio Odkrywca podniósł swój poziom i nie jest tak żle. Chociaż według mnie za mało jest artykułów dotyczących sprzętu, jego testów i opinii. Chociaż zdaję sobie sprawę że to wywoła spory. Ceny wykrywek spadają a w rękach poszukiwaczy pojawiają się nowe sprzęty, a w czasopiśmie mogło być więcej na ten temat.Luki w tym temacie znacznie uzupełnia forum. To jest moja , subiektywna opinia z którą można się nie zgadzać , pozdrawiam wszystkich Odkrywców.
Napisano
Aby zadowolić każdego z kolegów to na rynku musiało by być kilkadziesiat pism , każde traktujące o innym okresie historycznym. Wtedy pasjonat np. IIWŚ kupował by swoją gazetkę , a zainteresowany wojnami napoleońskimi swoją. Przeglądając prasę hobbystyczno- militarno-historyczną kążdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zakup : Broń i aunicja , Strzał [ w marcowym numerze ciekawy art. o FG -42 ] , Komandos, Arsenał i kilka innych gazet . To kosztuje ok. 70-90 zł miesięcznie. A zdaża się ze w kupionej przez nas gazecie jest tylko jeden , krótki artykuł. A przecież i w innych pismach pojawiają się ciekawe wiadomości Ja chętnie poczytał bym o Policji Państwowej w okresie IIRP. Temat tabu jeżeli chodzi o Odkrywcę. Przesłałem kiedyś do Redakcji artykuł i kilka ciekawych zdjęć. Może kiedyś się ukażą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie