Darda Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Holzgas to było w czsie wojny (a i jakiś czas później) bardzo popularne paliwo. Przeróbka silnika praktycznie żadna, spadek mocy w granicach 30% (dużo zależało od wilgotności i gatunku drewna - najlepsze było liściaste).
Darda Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Po poprzednich zdjęciach nikogo nie powinno zdziwić zastosowanie rolnicze.
Darda Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Nie powinno też budzić zdziwienia, że przy obecnych cenach paliw, holzgas wcale nie jest tak zupełnie zapomniany.Dla zainteresowanych, zwłaszcza znających norweski (ja niestety go nie znam) - taki adresik: http://www.gengas.nu/byggbeskrivningar/index.shtmlWłaśnie z tej strony pochodzą powyższe fotki.Pozdrawiam, Darda
Zwierzak Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Darda, poruszyłeś temat, który od dawna mnie interesuje. Czy znasz jakieś inne stronki na ten temat? W ludzkim języku :-)Norweska mowę to chyba Marsjanie wynaleźli. Może cos po polsku, po angielsku, byle nie po norwesku!!!!!!!!!!!Pozdrawiam!Zwierzak
Darda Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Jest taka stronka: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/index.phpGość sprzedaje na Allegro poradnik, jak samemu zrobić generator (to chyba jakieś tłumaczenie publikacji amerykańskiej), więc jest to w gruncie rzeczy strona reklamowa, co nie znaczy, że nieciekawa. Na tej norweskiej jest trochę angielskich linków (ramka z lewej, na dole, „Länkar”).Przy okazji – ciekawe chyba zdjątko „kubelka” udało mi się wygrzebać :-)
Darda Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Fiodor, GAZ z najprawdopodobniej fabryczną instalacją sowiecką jest na pierwszym moim zdjęciu - jak widać różni się ona od tej z Twojego. Wynikałoby, że na Twoim zdjęciu jest instalacja niemiecka. Nie jestem jednak takim znawcą, by to jednoznacznie stwierdzić.Pozdrawiam, Darda
Piorek Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Do garazy chlopaki:) Dobrze ze mam diesla, na rzepaku jezdzilem ale karczowac krzaki przy drodze....:Phttp://www.drewnozamiastbenzyny.pl/index.phpPozdrowieniaPiorekP.S. Poczytajcie FAQ :)
Grendel Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Gaz drzewny to bardzo porzadne paliwo, ale popatrzcie tutaj - Czesi wymyslili cos nawet piekniejszego - gasienicowy ciagnik Cugnota a 1945.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Jeszcze taki rysunek.Czyz to nie piekny wynalazek?Prawie, jak z tej starej piosenki Perfect'u (Lokomotywa").
Red alf Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 WitamPare skanow z ksiazki Samochód Nowoczesny;) Adam Tuszynski Warszawa 1948
Red alf Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 i to by bylo tyle w tym temacie. Życze miłej lektury:)PozdrawiamRed alf
Grendel Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 Red alf,Dziekuje!Pasjonujaca i pouczajaca lektura.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.