Skocz do zawartości
  • 0

zdewastowany" hełm niemiecki

Majorian

Pytanie

Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44271697
Kiedyś również znalazłem uszkodzony w ten sposób hełm (mniej lub bardziej dokładnie odcięto tam nakarczek). Mój hełm był na tyle pordzewiały, że musiało stać się to dawno temu. Dzisiaj na allegro wypatrzyłem identycznie uszkodzony więc z moim to raczej nie przypadek. Może ktoś wie kto i dlaczego (chyba po wojnie) tak adaptował hełm?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za sugestie. Swój znalazłem w zeszłym roku na skupie złomu. Z daleka wyglądał faktycznie jak M38 złapałem go z biciem serca i...:(((( Ale dobry i taki:). Pozdr.
Napisano
Każda przedstawiona tu teoria jest prawdopodobna.
Hełmy niemieckie były adaptowane praktycznie do wszystkiego. Sam mam gdzieś swoje zdjęcie (jako 3 - 4 latka) zrobione mi przez ojca chyba, gdy wykorzystuję dzwon takiego hełmu (kompletny, nie pocięty) przyparty silną i duuużą potrzebą :-)
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44271697
Kiedyś również znalazłem uszkodzony w ten sposób hełm (mniej lub bardziej dokładnie odcięto tam nakarczek). Mój hełm był na tyle pordzewiały, że musiało stać się to dawno temu. Dzisiaj na allegro wypatrzyłem identycznie uszkodzony więc z moim to raczej nie przypadek. Może ktoś wie kto i dlaczego (chyba po wojnie) tak adaptował hełm?
Napisano
Witam! Sądząc po zaczopowanych wywietrznikach mógł robić jako miska na owies dla kunia" albo żarełko Burka. :-) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Z hełmu m35 i podobnych jak pies je to się mu wylewa bo garnek kiwa sie na boki.Wiem bo za czasów łepka u babci znalazłem w krzaczorach taki nocnik i od razu babcia go zaadoptowala na miskę dla psiaka.Wylewał jednak wszystko...do czasu aż dziadek przyniósł ze strychu pickelhaubę.Wbił szpicem w ziemięi bylo po sprawie...pozdrawiam.
Napisano

Tym razem trafiłem na taki oto przykład powojennej dewastacji hełmu. To już drugi taki przypadek wcześniej znalazłem idealnie przecięty na pół niemiecki hełm. Może ktoś wie do czego służyły (pewnie na wsi) tak zmodyfikowane" :) relikty wojenne? Nie jest to chyba zwykła dewastacja - ten hełm na fotce jest tak delikatny, że wystaczyło potraktować go młotkiem a nie mozolnie piłować. Pozdr.

Napisano
Niemieckie hełmy ,różnie pocięte służyły czasem na wsiach do wybierania urobku" z wychodka :) W takim celu montowane były najczęściej na kiju lub tyczce.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie