Skocz do zawartości
  • 0

Co to za Pickelhauba!!!100% oryginal

P.D

Pytanie

Napisano

Wraz z pokrowcem stan super,oznaka producenta Paul Colisko Frankfurt...itd..prosze powiedziec z jakiego okresu pochodzi jaki to wzor itp..załaczam zdiecia

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cóż, na mój gust jesto to Pickelhauba oficerska (metalowa podpinka, krzyżowa podstawa szpica z Perlingiem, indywidualny wytwórca), sądząc z kolorów lewej kokardy - z jednostki pruskiej piechoty liniowej.
Zagadką jest jednak dla mnie mały czarny orzełek poniżej FR, nie znam jednak wieeeelu indywidualnych wariacji godeł.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Gratulacje!!! Drogi Kolego-jestes właścicielem przepięknej Pruskiej pickhelhauby!! Stan taki ze pozazdrościć-cieszy oko!! a tak poza tematem-czy ten widok za oknem,bloki to w Stąporkowie??;-)) Pozdrawiam Michał von Nogaj
Napisano
Witam po czasie, pickelhauba jest nadal w moim posiadaniu, jej stan nie uległ najmniejszej zmianie czy ingerencji, jednak pezekierowuje swoje kolekcjonerstwo jedynie na bagnety, więc jesli ktos byłby zainteresowany wymiana itp prosze o kontakt 502 307 585 Paweł
Napisano
A mozecie oszacowac wartosc tej Pickelhauby??nie jest na sprzedaz,ale chciałybm znac jej wartosc..
Napisano
...dzieki za wszelkie sugestie i meile..macie moze jeszcze fotki stalowych pickelhaub..jakich uzywali np.wojacy w pierwszej wojnie swiatowej..??
Napisano
wyglada na model 1860,dosc pozny.Z całą pewnoscia jest to wykonywana prywatnie dla oficera -kwadratowy daszek.Dosc wysokiego oficera -do majora.powyzej mialy juz nieco inny szpic.Trudno troche dokladnie okreslic date produkcji ale mysle ze przed 1875 napewno.Z tego co widze to skora nei ma zadnych pekniec,za ten stan plus pokrowiec i ten model,hmmm no mysle z w europie idzie wycisnac za nia do 1200-1500 euro i zejdzie na poczekaniu bo latwo dostac pikelhaube ale nie taki stan,ten to rzadkosc.
Napisano

Wraz z pokrowcem stan super,oznaka producenta Paul Colisko Frankfurt...itd..prosze powiedziec z jakiego okresu pochodzi jaki to wzor itp..załaczam zdiecia

Napisano

..noi chyba starczy to nie aukcja Allegro:):) dodam ze jest chyba najcenniejszym przedmiotem z mojej kolekcji..nigdy zaden czlowiek nie ingerował..jedynie co zrobiłem to wytarłem ja z kurzu i wywietrzylem skorzany pokrowiec,bo strasznie smierdzial stechlizną...za wszelkie sugestie bardzo dziekuje..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie