marecki. Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 krak witaj w klubie :) co do horsta gleissa to polecam te kilka tomów !
Leuthen Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Co do Peikerta - nie pamiętam skąd, ale dowiedziałem się kiedyś, że Jonca i Konieczny mieli niesamowite trudności z wydaniem Kroniki dni oblężenia", a to oczywiście z powodu o autor to Niemiec". Można powiedzieć, że tylko dzięki temu, że Peikert krytykował dowództwo twierdzy, gauleiterów i kierownictwo III Rzeszy książka ta mogła ujrzeć światło dzienne w Polsce w ówczesnych realiach. Jako ciekawostkę podam fakt, że I wydanie różni się od pozostałych, wydanych w okresie PRL - to pierwsze jest pełniejsze (następne nieco okrojono). Jeśli chodzi o umocnienia stałe Festung Breslau na południu miasta ... Są to relikty wspominanej już przeze mnie twierdzy z lat 1890-1914, konkretnie tzw. obiekty mobilizacyjne wybudowane po wybuchu I wojny światowej. Oficjalnie były nazywane fortami piechoty". Zaprojektowano je w formie pierścienia zespołów - złożonych z dwóch schronów załogi i flankujących je małych schronów (1-2) dla obsługi karabinów maszynowych. Osobiście odwiedziłem tylko jeden obiekt tego typu, oznaczony jako I.ST. - 19 w Lamowicach (przy drodze do Żernik). Posiadam troche informacji nt. fortyfikacji twierdzy Wrocław z przełomu XIX/XX w. i zapraszam na prv. Co się tyczy książki So kämpfte Breslau" - jest to tendencyjne ukazanie walk o Wrocław, gdzie wiele spraw niewygodnych dla obu byłych komendantów twierdzy przemilczano, a wiele innych, delikatnie mówiąc, rozmija się z rzeczywistością. Według informacji udzielonych mi przez Ryszarda Majewskiego Upadek Festung Breslau" Joncy i Koniecznego powstał jako odpowiedź na książkę komendantów - była to polemika z tezami Ahlfena i Niehoffa. PozdrawiamLeuthen
Wraith Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 WitamLeuthen - no to kontynuuję polemikę;-) Miałem prawo odebrać tak Twoje wypowiedzi, po kilku zarzutach. Z drugiej strony wiesz jak się odbiera słowo pisane, wynika z nich często dużo nieporozumień (gdzie ta gestykulacja?;-) Nie uważam Cię za wroga, zresztą, nawiasem mówiąc, posądziłem Cię o to samo. I wracając do BA, zgadzam się M. popełnia wiele błędów, nawet podczas przepatrywania 4tego tomu wpadł mi ten sam fakt (mianowicie data wycofania sie gr.Tilgner, chociaż też w BA, w przedruku zagranicznej gazety datowano wycofanie się na 1/2). Zresztą, nie zamierzam poprzestawać na pierwszych dwóch tomach. Dobrze, że za łby się nie wzięliśmy;-) I też liczę na rozmowę!krak - nie sgeruj się tak moją opinią, jżeli chodzi o to, że się zawiodłem. Może to wynikło właśnie bardziej z mojego wcześniejszego nastawienia, a dwa że miałem do czynienia tylko z dwoma pierwszymi tomami a poważnie". Stanowią wspaniałe źródło, bo przecież wszystko to oryginalny tekst! Jednakże, jak to mówił Leuthen wybiórczość wskazana.Co do Stowarzyszenia, jeśli cała ekipa stąd zainteresowana tym tematem pojawi jutro się w Brzegu, można byłoby coś wstępnie ustalić. A jeśli jest inaczej to obmyślmy nad terminem spotkania.Pozdrowienia!
marecki. Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 wszyscy się nie pojawią :( mnie nie będzie a ty Wraith odbierz pocztę pzdr !
KudłatyHD Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Oczywiście też jestem chętny do stowarzyszenia. W razie co mam statut MAP, jest udestąpniony i można się na nim wzorować.Myślę, że można kilka rzeczy obgadać jutro w Brzegu.A 15 osób będzie bez problemu, zresztą czasami się na początku robi tak, gdy nie ma wystarczającej ilości ludzi, którzy sobą coś reprezentują, że się wpisuje osoby np. z rodziny. Działałem dużo swego czasu w 2 klubach motocyklowych które są zarejestrowane. I tam naprzykład skład zarządu oczywiście tylko wpapierach nie jest zmieniony od kilkunastu lat:) Nie mówiąc już o rotacji członków.
Leuthen Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Mnie też jutro w Brzegu nie będzie. Proponowałbym spotkanie gdzieś we Wrocławiu (przyszły tydzień?). PozdrawiamLeuthenPS Cieszę się Wraith, że wyjaśniliśmy nieporozumienia :-)
KudłatyHD Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 Może byc przyszły tydzień. Im szybciej tym lepiej:))
Sebastian p Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Wraith PytanieJak ty Tyle Fotek Znalazłeś ja Tylko pare w Pozycjach Ksiąrzkowych i na Internecie Mugł Byś Jeszcze jakieś Fotki Udostępnić?????.Pozdrawiam
Wraith Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Witaj. Teraz siedze w Irlandii , ale w grudniu postaram Ci sie wyslac, co ciekawe znalazlem w tutejszej bibliotece ksiazke a w niej fote dwoch Niemiaszkow z Breslau;-) przypomnij tylko mi piszac na mojego maila - odpowiem!Pozdrawiam.
Sebastian p Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Co Ciekawsze Znalazłem O Festung Breslauhttp://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=365487Napisze.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.