Skocz do zawartości

Umocnienia stałe i polowe II R.P.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Proszę kolegów o umieszczanie w tym wątku informacji ,a tym bardziej zdjęć rejonów umocnionych oraz pojedynczych budowli fortyfikacyjnych wybudowanych w latach miedzy 1918, a 1939 . Niestety oryginalnych zdjęć tych budowli zachowało się dość niewiele , lecz można choć pokusić się o stworzenie jakiejś mapy" bunkrów i umocnień, które we wrześniu 39. zapisały dość chlubną kartę w obronie Polski zilustrowanej zdjęciami zwłaszcza tymi oryginalnymi! Dla zachęty dodaję dwa zdjęcie bunkrów (prawdopodobnie Polskich) niestety nie umiem określić ich lokalizacji!
Pozdrawiam!
lokfan
  • Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Sato zdjęcia polskich schronów bojowych.Mam pytanie. Czy dysponujesz jeszcze podobnymi zdjęciami i skąd pochodzi zdjęcie nr2 ????
Napisano
Witam!
Zdjęcia wykadrowałem ze składanek" z kilku zdjęć z ebay, a te niestety nie były podpisane. Mam ich jeszcze parę, ale ieustaję" w poszukiwaniach następnych. Co do identyfikacji miejsca ,to liczę na ieglejszych w temacie"
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Mam prośbę do lokfana. Czy możesz mi podesłać parę tych fotek na maila.
jprzybylo@neostrada.pl Z góry dziękuję.
Napisano
Witam

www.schrony.prv.pl

Pod tym adresem zanajdują się współczesne zdjecia i lokalizacje ok 400 polskich lekkich schronów bojowych wraz z ich lokalizacją. Bardzo polecam.
Przy okazji wielkie gratulacje dla autorów:)))
Michal Miazga
Napisano
Lokfan: może ograniczmy tego posta do zdjęć oryginalnych bo te są najciekawsze. Jeżeli chodzi o współczesne fotki schronów to każdy z nas ma ich chyba setki (sam mam ponad 100) więc nie ma sensu tego wszystkiego tu wrzucać. Jest kilka bardzo sensownych stron w internecie, na których znajduje się masa współczesnych fotek schronów (np. strona Forty Kraków http://www.fortykrakow.prv.pl )
Zdjęcia, które dodałeś przedstawiają popularne urbany", schrony polowe dla ckm.

Darula: bardzo fajne fotki , jak masz więcej to prosze zamieść też.

pozdrawiam
d007
Napisano

Witam!
D007 nie ma problemu, choć myślę, że tych starych,oryginalnych zdjęć jest niewiele. Przecież przed wojną wszystko było ajne/poufne" jedyna nadzieja w archwach niemieckich.Na razie dorzucam parę fotek tego samego bunkra ze zdjęć Darula, tylko inne ujęcia.
Pozdrawiam!
lokfan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie