Skocz do zawartości
  • 0

Łuska-Mauser

Mafiej

Pytanie

Napisano

Znalazłem łuskę o oznaczeniach jak na zdjęciu. Może ktoś pomorze mi ją zidentyfikować. Łuska jest prawdopodobnie od Mausera. Z góry dzięki za odpowiedz. Mój email: esox1@poczta.fm.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem łuskę o oznaczeniach jak na zdjęciu. Może ktoś pomorze mi ją zidentyfikować. Łuska jest prawdopodobnie od Mausera. Z góry dzięki za odpowiedz. Mój email: esox1@poczta.fm.

Napisano
Mauser 7,92x57. Łuska produkcji austro-węgierskiej rok 1890 nie pamietam teraz dobrze, ale K to oczywiście kod producenta a X to chyba miesiąc produkcji, ale tego nie jestem pewien strzelam z pamięci.

Pzdr AK77
Napisano
Witam

Tak jak poprzednik wspomniał to produkcja austro-węgierska w ramach kontraktu dla Niemiec.
K - kod producenta - Keller & Company, Hirtenberg. Wyprodukowana w październiku 1890 roku

http://www.zakee.ionichost.com/ - Austro-Węgry - 7,92x57 Mauser
Napisano
Podłączę się z pytaniem:

moja 8x57 ma bicia:
K 31 1, albo K 32 17 - już nie pamiętam. Jest mosiężna.

Ze strony http://users.swing.be/sw017995/7_92x57_1888_1945.htm nie wynika, że K, czyli ten austriacki producent, występował w 1931/2 roku. To jaka jest to łuska? Jednak Keller und. co?
Napisano
Możesz zrobić skan lub upewnić się co do wyglądu bić ???, bo ten układ nic mi nie mówi :))

Optuje raczej za produkcje brytyjską (ale bicie było by troche inne)

Keller odpada bo produkowali amunicje dla Niemiec tylko w XIX w ;)

Pozdrawiam
Napisano

Prezentuję moją łuskę z K".

Jest to na pewno Mauser, dł. 57 mm. Znaleziona 1 szt. razem z 5 łuskami belgijskimi przedstawionymi w następnym poście. Pochodzi z walk w 1945 roku. Nie nosi śladów powtórnej elaboracji. Znaleziona w okopie razem z tymi następnymi i ze stalówkami na stanowisku obok.

Napisano

A to jest ta belgijska, FN razem - litery nie są rozdzielone jak na wielu innych łuskach tego producenta.

Keller jak mówisz tylko XIX wiek - i tak też chyba wynika z tej stronki, do której link zamieściłem. Podobno K" to także produkcja szwedzka, ale ich Mausery miały 6.5 mm, a więc bez sensu, bo razem z tą samotną K" znalazłem pozostałe FN".

pozdrawiam, M.

PS> W Tobie nadzieja!

Napisano
Tak jak myślałem, brytyjczyk, dokładnie Kynoch & Co, Witton, Birmingham.

Pozdrawiam

I dlaczego znalazłes tylko jedną ??:))))))
Napisano
Ściemniało się. Potem nawet były, hmmmm, małe problemy z wyjściem z lasu ;) A poza tym nie miałem już sygnału - może leżały głębiej?

Możesz wskazać mi miejsce w sieci, gdzie znalazłeś tę informację? Przez ile lat szły te dostawy z U.K.?

Dzięki, M.
Napisano
W sieci wszystkiego nie znajdziesz :)))

A Brytyjczycy przez wiele wiele lat produkowali amunicje na export (Mauser, Mosin, Lebel), choć najwieksza produkcja przypadała na lata I wś.

Pozdrawiam
Napisano
Jest jedna informacja w sieci, ale łuska z lat '50. Strona hiszpańskojęzyczna - municion.org

Ale na rodzimych stronkach takiej nie ma - szkoda że spłonka brzydko skorodowana to bym fotkę puścił (ale najpierw i tak muszę odebrać ten fant mojej dziewczynie, hehe).

Dzięki za pomoc, pozdr.
M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie