Skocz do zawartości

Kurtka wz.36 (?) na allegro.pl

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://allegro.pl/show_item.php?item=9901602
co o tym sądzicie ? czy to nie jest kurtka nadwiślańska ? tak mi sie wydaje ? 5 guzików to zdecydowanie za mało na wrzesien ... nigdy nie macałem bluzy wz.36 wiec jestem kiepski z tego tamtu ... podzielcie sie swoimi spostrzezeniami
Napisano
Sprzedający pisze że jest to kurtka po jeńcu wojennym. więć moim zdabniem jest yo kuryka szyta w obozie na wzór przedwojennej. czytałem o takich przypadkach we wspomnieniach jeńceów, po za tym w Sochaczewie jest rogatywka szyta w obozie , więc mundury też mogły być szyte. Pozdrawiam
Napisano
Witam !
Myślę, że może być to oryginalna kurtka, szyta przed 1939 rokiem. Mam zdjęcie z zabawy sylwestrowej w 34 pp z Białej Podlaskiej. Jest na nim plutonowy w takiej kurtce - 6 guzików.
Słyszałem ,że część żołnierzy, głównie zawodowych lub oficerów szyła czasami kurtki na miarę u krawców i bywało, że ilość guzików była wtedy inna od regulaminowej. Szkoda, że nie mam skanera to bym wsadził tą fotkę na forum.
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Posiadam podobna kurtke... tez o jeden guzik za malo
(ale jest na b. mala osobe - moze krawiec 'zmodyfikowal' wzor?)
mam tez problem z kolorem, nie wyglada na farbowana, a kolor jest raczej szarawy niz prawidlowy.......
Jak ktos ma jakies dokladne info co to jest to prosze o kontakt

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie