bolas Napisano 26 Styczeń 2003 Autor Napisano 26 Styczeń 2003 http://allegro.pl/show_item.php?item=9901602co o tym sądzicie ? czy to nie jest kurtka nadwiślańska ? tak mi sie wydaje ? 5 guzików to zdecydowanie za mało na wrzesien ... nigdy nie macałem bluzy wz.36 wiec jestem kiepski z tego tamtu ... podzielcie sie swoimi spostrzezeniami
polsmol Napisano 26 Styczeń 2003 Napisano 26 Styczeń 2003 Żaden ze mnie specjalista, ąle może ktoś wypruł kilka guzików. Policzyłem otwory z prawej strony i coś mi się nie zgadza.
polsmol Napisano 26 Styczeń 2003 Napisano 26 Styczeń 2003 Przyjrzałem się. Jednego guzika brakuje ale to i tak o jeden zamało. Powinno być ich siedem.
Gość Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 Sprzedający pisze że jest to kurtka po jeńcu wojennym. więć moim zdabniem jest yo kuryka szyta w obozie na wzór przedwojennej. czytałem o takich przypadkach we wspomnieniach jeńceów, po za tym w Sochaczewie jest rogatywka szyta w obozie , więc mundury też mogły być szyte. Pozdrawiam
greg83pp Napisano 28 Styczeń 2003 Napisano 28 Styczeń 2003 Witam !Myślę, że może być to oryginalna kurtka, szyta przed 1939 rokiem. Mam zdjęcie z zabawy sylwestrowej w 34 pp z Białej Podlaskiej. Jest na nim plutonowy w takiej kurtce - 6 guzików.Słyszałem ,że część żołnierzy, głównie zawodowych lub oficerów szyła czasami kurtki na miarę u krawców i bywało, że ilość guzików była wtedy inna od regulaminowej. Szkoda, że nie mam skanera to bym wsadził tą fotkę na forum.Pozdrawiam Grzesiek
Gość Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 Posiadam podobna kurtke... tez o jeden guzik za malo(ale jest na b. mala osobe - moze krawiec 'zmodyfikowal' wzor?)mam tez problem z kolorem, nie wyglada na farbowana, a kolor jest raczej szarawy niz prawidlowy.......Jak ktos ma jakies dokladne info co to jest to prosze o kontakt
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.