jotes Napisano 20 Luty 2005 Autor Napisano 20 Luty 2005 A raczej pewnie Mużyłowice... Zdjęcia zrobione 18. września.
jotes Napisano 20 Luty 2005 Autor Napisano 20 Luty 2005 Zdjęcia pochodzą z wątku http://www.militaria-fundforum.de/thread.php?threadid=22098Nie widziałem wcześniej. A może ktoś ma jakieś inne??Pzdr,jotes
polsmol Napisano 20 Luty 2005 Napisano 20 Luty 2005 Nie wiem gdzie to jest ........ ale miło popatrzeć :))))
jotes Napisano 20 Luty 2005 Autor Napisano 20 Luty 2005 Na szybko:http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/ralacja_prugara.htm
omi30 Napisano 20 Luty 2005 Napisano 20 Luty 2005 W numerze wrzesniowym Odkrywcy był atrtykuł zatytuowany Nocna Walka.Są tam fotografie przedstawione przez Jotesa i jeszcze inne z rozbicia SSGermania" tyle ze sa opisane na 16.09.1939r.Jesli ktos ma skaner to niech wrzuci pozostałe zdjecia z wrzesniowego nr. Odkrywcypzdr. omi30
jotes Napisano 20 Luty 2005 Autor Napisano 20 Luty 2005 Co do dat, to oczywiście wszystko się zgadza, bo zdjęcia mogły być zrobione dzień czy dwa później.Poza tym, hm, chyba coś przegapiłem ;(Pzdr,jotes
jotes Napisano 20 Luty 2005 Autor Napisano 20 Luty 2005 Chyba, że w ten sposób robię przy okazji reklamę archiwalnym numerom Odkrywcy" ;)
omi30 Napisano 20 Luty 2005 Napisano 20 Luty 2005 he he akurat ten nr. jest spoko ;)co warto dodac to album z tymi fotkami jest (był?) w rekach Pana Radosława kontakt z nim jest podany w tymze nr.Odkrywcy
bodziu000000 Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Jotes, nienajlepsze zdjęcia, ale z tego pogromu Niemców o którym piszesz. Mam nadzieję, że się przydadzą.PzdrBodziu
jotes Napisano 2 Marzec 2005 Autor Napisano 2 Marzec 2005 A skąd wiadomo, że to rzeczywiście z Mużyłowic??
bodziu000000 Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Były z innymi zdjęciami SS Germania". Było tam również to zdjęcie, które zamieściłeś jako pierwsze, a przy zdjęciu grobów niemieckich z tego albumu był napis, że zrobiono je w Jaworowie.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Przepraszam nie zamieściłem tego zdjęcia niemieckich grobów, już się poprawiam.PzdrBodziu
jotes Napisano 2 Marzec 2005 Autor Napisano 2 Marzec 2005 OK :)Ponoć stracili tam 41 pojazdow w tym 6 samochodow pancernych oraz 2 setek ludzi...Pzdr,jotes
Leuthen Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź mojego znajomego (którą, nawiasem mówiąc, przesłałem także autorom wspomnianego artykułu Nocna walka" w Odkrywcy): W wielu opracowaniach ciągle jest mowa o rozbiciu pułku SS „Germania”. Przyznaję, to bardzo ładnie wygląda – rozbity cały pułk i do tego SS. Rzeczywistość jest trochę inna.Pułk SS „Germania” w odróżnieniu od „LSSAH” i pułku SS „Deutschland” nie został użyty w walkach jako jednolita jednostka. Poszczególne pododdziały pułku brały udział w walkach w składzie 2. DPanc, 5. DPanc i 2. Dywizji Lekkiej. To właśnie jednostki walczące w składzie 2. Dywizji Lekkiej 15.09.39 r. zajmowały pozycję we wsiach Przyłbice, Mużyłowice, Mogiła i Czarnokońce. Zadaniem ich było zamknięcie drogi na wschód przebijającym się w kierunku Lwowa jednostkom Armii „Karpaty”. W nocy z 15 na 16 września w Mużyłowicach kwaterowało Dowództwo pułku, III batalion i pododdziały wsparcia. W wyniku nocnego ataku żołnierzy 49 pp dowodzonego przez ppłk Hodałę, (11. DP) doszło do całkowitego zaskoczenia kwaterujących i żołnierze polscy pełne powodzenie zadając spore straty przeciwnikowi.W wyniku nocnego ataku „Germania” utraciła prawie cały posiadany ciężki sprzęt, m.in.: 8 haubic 105 mm, baterię dział przeciwlotniczych, większość moździerzy i broni maszynowej oraz wszystkie samochody.Od uderzenia bagnetem zginął m.in.: dowódca III batalionu SS-Obersturmbannführer Koeppen i adiutant pułku SS-Obersturmführer Schomburg, ciężko ranny został adiutant III batalionu. Sztab pułku który uciekł z Mużyłowic, zatrzymał się za Jaworowem. Rozproszeni na wszystkie strony żołnierze III batalionu zbierali się przez kilka dni w rejonie Mogiła – Tuczapy. Jednak już 17 wrześnie większość sił została skoncentrowana i była użyta do osłony skrzydeł XVII Korpusu, pełniąc tę funkcję aż do końca walk w Polsce. Po kampanii wrześniowej wszystkie jednostki pułku SS „Germania” zostały połączone w całość i przerzucone do miejscowości Beroun koło Pragi."PozdrawiamLeuthen
bodziu000000 Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 Znalazłem u siebie jeszcze takie zdjęcie.PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.