Skocz do zawartości
  • 0

Co to za mundur?

mlody1

Pytanie

Napisano
Witam!
Bardzo prosze o pomoc zidentyfikowania do jakiej jednostki, odziału?... należał mój pradziadek, który jest na tym zdjęciu. http://klupek.pl/9_MatusiakJan.jpg
Wiem tylko tyle, że walczyl w I Wojnie Światowej w armii austriackiej, i zginął na froncie włoskim w październiku 1918 prawdopodobnie nad Piawą.
Bedę wdzięczny... pozdrawiam
Leszek

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
co do asaka", wydaje mi się, ze jest to jakś szabla?- na bagnet to chyba za duża, na zdjęciu widać jakby rekojeść i jakąś wstęgę?? ale czy to możliwe. Ostanio rozmawiałem w rodzinie i wynika,że moj przodek służył w oddzaiłach noszacych mundur koloru zielonego!
Pozdrawiam
Leszek
Napisano
Przykro mi ale na razie dysponuje taką... postaram się cos z tym zrobic, by zdjecie bylo bardziej widoczne
Leszek
Napisano
A nie jest to przypadkiem tasak wojsk inżynieryjnych - tzw. michałek? Długość by się zgadzała, no i obciągający pas ciężar. Jeżeli nie, to stawiam jednak na bagnet do Werndla. Zielone mundury nosiła austriacka obrona krajowa - często wyposażona w stare karabiny tego systemu. Ale mundur na zdjęciu wygląda na zwykły, szary.
Pozdrawiam!
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie