Skocz do zawartości

prosba o pomoc w odszukaniu radzieckiego zolnierza..

pupil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam please.mojbrat znalazl na pobojowisku manierke w 2 wojny.na manierce jest wyryty jakby niesmiertelnik.pelne dane goscia,data urodzenia,imie nazw. jaki obwod,i jaka wies. wies zubowo w obwodzie smolenskim. pewnie wojak nie wrocil do ojczyzny,choc kto wie..mamy takiego trenda by oddac manierke jego potomkom.teraz zatem pytanie-jezeli ktos juz szedl tym tropem to jak i gdzie..nie chce otwierac byc moze juz otwartych drzwi.mam juz jakies swe pomysly,ale czekam na wasze. pupil4@wp.pl
Napisano
ja zrobiłbym tak. jak masz te dane to poszukaj na mapie gdzie to jest ta wieś. Znajdź miasto które dla tej wsi będzie miastem -gminą, powiatem czy jak oni to zwą. Nie wiem jak w Rosji, ale w Polsce każda gmina musi mieć stronę. Obwód smoleński przed wojną obejmował też chyba dzisiejsze ziemie Białorusi, więc tu może bć kłopot bo to państwo odciete od świata. I wtedy napisz do ich gminy o prostu, a oni w obliczu zbliżającej się rocznicy zakończenia wojny będą pewnie chcieli to jakoś załatwić.
W Polskich miastach gminnych, tam gdzie zakładano cmentarze wojskowe są spisy tych co zostali pochowani na nich. Nie wiem gdzie to znalazłeś, nie wiadomo gdzie facet zginął i czy w ogóle zginął, ale tym tropem też warto pójść. Ja bym jednak zaczął od szukania w jego okręgu. Rosja ma to do siebie ze starzy ludzie mieszkają w swych wioskach od urodzenia właściwie. Chyba że jest się Tatarem albo Polakiem i rafiło się gdzieś na Syberię.
A pomysł chwalebny. Dobrze myślicie pupil.
Napisano
bo pomysl sam..nie chcialbys manierki po swym dziadku ulanie..?nie wiesz gdzie zginal..a jesli facet nie zginal..mial wtedy 21 lat i nagle wraca z wojny pamiatka..jestem ztych ktorzy nieznosza fantow na sile do domu..i nikomu tego nie pokazuja.w domu mam psa ,akwairum.:) starczy mi to.:) tez mysle to linia co ty..:) ale thx..:)jakbys jeszcze na cos wpadl toczekam.:) robert
Napisano

A oto i zguba http://www.travelpost.com/place-info.aspx?plid=1681599

Obok masz zdjęcie z lotniska w Zubowie. Moze to był lotnik i zgubił w przelocie?;-) No pewnie że bym chciał mieć menażkę. A jak już go znajdziesz daj namiary to zrobimy jakiś reportaż może. Temat jak złoto

Napisano
To jeszcze raz ja. Przyznam sie ze zaciekawił mnie temat. Znalazłem stronkę o Jarcewie - to miasto rejonowe dla Zubowa (chyba). http://yartsevo.ru/vlast_administracia.htm
Jak widzisz na pierwszym miejscu je komendant MO. Porządek musi być. A komendant musi wieziec wszystko i o wszystkim w rejonie. Dalej musi sz tylko napisać do komendanta Mo aby poszukał w kartotekach o delikwencie którego szukasz. No chyba że zleje sprawę - nic na to nie poradzisz. Teraz musisz już tylko wziać słownik z cyrylicą, pióro w łapę i wykaligrafować powiastke. Ja już w tym ci nie pomogę. W końcu to twój delikwent.
Napisano
Rob, MO to nie żadna Milicja Obywatelska", tylko муниципальные образование" (municipalnoje obrozowanije", czyli jednostka samorządowa, jakby nasza gmina). To tylko tak dla ścisłości, żeby pupil nie strzelił gafy.

Posdrawiam, Darda
Napisano
zgadza sie, ja też wpadłem na to jak doczytałem resztę strony.W kazdym bądź razie powinni coś odpisać, chyba że grawerka na menażce oznacza co innego niż właściciela. Ale co? Moze mijsce formowania jednostki abo co? Ale raczej nie, jakbym ja to grwerował to wiedząc jak armia sowiecka dba o szeregowych poległych to wypisałbym nawet adres do domu żeby wiadomo było o kogo chodzi
Napisano
cel jest szczytny, tyle że przyjaciele z za Buga z reguły nie są kompletnie zainteresowani losami swoich poległych, przynajmniej takie odniosłem wrażenie jak wyszedł Ła-5 w Beskidzie niskim (właściwie marne resztki) z kawałkami pilota, no ale może przez te parę lat coś się jedak zmieniło, przynajmniej warto próbować
Napisano
Pewnie odpiszą, choć kto ich wie? Ja w każdym razie bym radził zacząć od Smoleńska - rzeczniczka prasowa tamtejszego mera jest niezłą dziennikarką, w dodatku polskojęzyczną (informacja sprzed trzech lat, mam nadzieję, że nadal aktualna). A że emat jak złoto" - fakt. Pomijając już chwalebność postawy pupila - naprawdę gdnej uznania.

Pozdrawiam, Darda
Napisano
wiem co to MO..:) sam 13 lat bylem straznikiem miejskim wnaszym kraju.niestety w zaszla wigilie mnie zredukowali,nadmienie ze 3 tyg po operacji kregoslupa.:) ale taki to kraj.:)mam teraz troche czasu...:) wiec zajme sie ta sprawa.:) serdeczne dzieki chlopaki.i jakby co czekam dalej na jakies pomysly robert.
Napisano
Cześć pupil
wrzuciłem temat na forum RIBERT - to z mojej strony :-}
trzeba czekać i koniecznie zdjęcie
Adam
Napisano
Do iglanadona strażnik miejski praca jak każda inna,może tu jest ich więcej,może twoje stwierdzenie kogoś obraża,niektórzy cieszą się że mają prace

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie