Skocz do zawartości
  • 0

orzełek

wons

Pytanie

Napisano

Witamy.
Dostalimy ostatnio takiego orzełka.
Prośba o identyfikację. Wykonany z mosiądzu, mniejszy niż np. dzisiejszy orzełek WP.
Czy to jest orzełek wojskowy, czy jakiejś organizacji? Z jakiego okresu pochodzi?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
całkiem możliwe. Tyle, że my go dostaliśmy, nie kupiliśmy. Stąd moje zdziwienie. Chyba, że poprzedni właściciel gdzieś go kupił, ale mówił, że to pozostałość po jego dziadku. Razem z orzełkiem dostaliśmy guzik i kenkartę. A że na IIRP sie nie za bardzo znam, więc pytam o tego orzełka. Dobrze, że wiem teraz, co mam. Dzięki wszystkim za pomoc. I tak pozostanie u nas wśród innych orzełków ;)
dzięki i pozdr.
wonsY
Napisano

Witam ponownie! Oto fotki wspomnianego wyżej orzełka. Na mój gust pochodzi z furażerki. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.
Awers:

Napisano
Łukasz twój jest tłoczony.Wykonanie kopi bez orginalnej matrycy jest praktycznie niemożliwe.Co innego odlanie z formy.I te można podejrzewać ,że są kopiami.pozdr efes
Napisano
Witam! Orzełek na zdjęciach z moich powyższych postów jest na pewno oryginalny. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Chciałem jedynie pokazać, iż w użyciu były także furażerkowe orły mosiężne. Orzełek Wonsów wygląda na odlew, co wskazuje na kopię. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Witamy.
Dostalimy ostatnio takiego orzełka.
Prośba o identyfikację. Wykonany z mosiądzu, mniejszy niż np. dzisiejszy orzełek WP.
Czy to jest orzełek wojskowy, czy jakiejś organizacji? Z jakiego okresu pochodzi?

Napisano
Witam! Będąc dziś rano na giełdzie jeden z kolegów (od wielu lat zbierający IIRP) wspomniał o Waszym orzełku. Szczerze mówiąc, pisząc mój poprzedni post nie zwróciłem uwagi na rewers. Niestety, wygląda to na współczesny odlew. Przedwojenne orły były wyciskane (bite) na sztancy, przez co na rewers, można powiedzieć był odzwierciedleniem awersu. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
czyli co ? kopia? Tyle że dostałem go za darmo jak byłem na południu Polski. Jeżeli kopia, to w jakim celu wykonana, skoro nie na sprzedaż? Może filmówka? Ponoć była to pamiątka po czyimś dziadku. Teraz to już całkiem mam namieszane...
pozdr. woniu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie