pomsee Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2003 Zdobylem polski helm wz.31 w pieknym stanie z kompletnym fasunkiem. Niestety skora fasunku jest dosyc wyschnieta choc nie popekana. Czy istnieje sposob aby przywrocic jej sprezystosc i miekkosc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 21 Styczeń 2003 Share Napisano 21 Styczeń 2003 Polecam specjalną pastę (niestety w tej chwili nie pamiętam jej nazwy)która powoduje że kóra staje się miękka i jednocześnie działa konserwująco. Pytaj w sklepach chemicznych lub obuwniczych (ja znalazłem ją w ten sposób) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Share Napisano 21 Styczeń 2003 Spróbuj natrzeć go olejkiem rycynowym, który możesz kupić w każdej aptece, powinno pomóc.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 Jest taka fajna pasta firmy KIWI" - nie pamietam nazwy - kostzuje ok. 15 zl za maly sloiczek - rewelacyjnie zmiekcza skore i ja konerwuje i zabezpiecza. To rodek do butow ale ja go z powodzeniem stousuje do zabezpieczania i konserwacji wszystkiego ze skory (pasy,ladownice itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOVA Napisano 28 Październik 2007 Share Napisano 28 Październik 2007 Witam.Mam do szanownych kolegow rekonstruktorow odwazajacych wojska Polskie z 1938 roku zapytanie: jakiego rodzaju lub symbolu forby uzywacie do malowania swych helmow wz.31 ???Pozdro Sova. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 28 Październik 2007 Share Napisano 28 Październik 2007 Farbę dobieramy sami – mieszając kilka kolorów aż do uzyskania tego właściwego...Pzdr., MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Ballistol - kupić możesz w sklepach myśliwskich i z bronią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Do konserwacji skóry właśiwie tylko lanolina. Olej rycynowy z czasem twardnieje.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 29 Październik 2007 Autor Share Napisano 29 Październik 2007 Skontaktuj się z Bolasem on w swoim czasie zajmował się renowacją hełmów wz. 31 nakładał nową salamandrę + korek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.