jotes Napisano 19 Styczeń 2003 Autor Napisano 19 Styczeń 2003 http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3202024325&category=15504Jak zwykle nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą.Pzdr,jotes
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Szkoda, ze tak niewiele na nim widac...Ale ten semafor wydaje sie sugerowac, ze moze to byc fragment skladu drezyn z rozbitego (najprawdopodobniej) PP.12 (Poznanczyk), ktorych zdjecie jest w Pojazdach w WP 18-39" Tarczynskiego (i u mnie na stronie ;-)Usytuowanie tego Ft-17 by sie zgadzalo, tankietki przed nim tez - tylko, ze na tym zdjeciu nawet nie moge rozroznic na pewno typu (wedlug tej teorii, powinien to byc TKS)PozdrowieniaMichal Derela
Hartmann Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Tankietka na zdjęciu - ta z lewej strony to na pewno TKS.Zdjęcie jest robione od strony kierowcy i po powiększeniu doskonale widać wykusz broni.Co do tankietki z prawej strony się nie wypowiadam.Leszek
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Lewa" tankietka to na pewno TKS. Prawa" wydaje mi się, że TK (pionowy pancerz z przodu i z tyłu), ale przy tej jakości jest to trochę za mocno powiedziane.. Samo zdjęcie pewnie jest dość dobre - trzeba je kupić? Co do składu, to nie pasuje mi on do żadnego zdjęcia znanego z literatury, ani innych źródeł. Co do Poznańczyka - to inne jest ustawienie wagonów (drezyn) względem semafora a także ich kolejność. Choć oczywiście wykluczyć, że jest to ten sam pociąg też nie można, ale wg mnie nie jest to na pewno inne ujęcie sytuacji z książki Tarczyńskiego.Pzdr,jotes
Hartmann Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Tak,prawa wygląda na TK-3.Klapy pancerza górnego stanowią całość.Nie są dzielone jak w TKS.Leszek
polsmol Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 jotesZdaje się, że już kiedys tu było inne zdjęcie tego samego składu ale z zrobione z dołu wiaduktu?
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Możesz je tu wrzucić? Nic sobie takiego nie przypominam, może to z przepracowania ;-), a może cos przespałem.
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Dotychczas na forum był jeden wątek o drezynach pod niesławnym tytułem 7TP do kupienia". Ale tam zdjęcia były robione na peronie jakiejś stacji, a nie wiadukcie.
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 > Samo zdjęcie pewnie jest dość dobre - trzeba je kupić? A'propos - czy skomplikowane jest kupowanie zdjec na niemieckim ebayu bez znajomosci niemieckiego?.. :-)>Co do składu, to nie pasuje mi on do żadnego zdjęcia znanego z literatury, ani innych źródeł. Co do Poznańczyka - to inne jest ustawienie wagonów (drezyn) względem semafora a także ich kolejność.Ja wiem?.. Patrzac na zdjecie u Tarczynskiego (str.361), chodzi mi oczywiscie o ten FT-17 w glebi, a nie ten pierwszy. Jest on odwrocony w tym samym kierunku, i to z podobnie obrocona wieza. TKS z lewej sie zgadza. Co do drugiej tankietki - czy ma moze ktos lepsze zdjecie, bo u Tarczynskiego nic nie widac?... (aczkolwiek MOZE to wygladac na TKS odwrocony w lewo, czyli inny). Przy semaforze jest jakas podobna metalowa konstrukcja (nie wiem, czy wszystkie semafory tak wygladaly?). Co do usytuowania semafora odnosnie FT-17 - trudno powiedziec, ale na pewno jest podobne. Na zdjeciu u Tarczynskiego nie widac, zeby byl ten przepust - ale nie widac tez, zeby go nie bylo. > Choć oczywiście wykluczyć, że jest to ten sam pociąg też nie można, ale wg mnie nie jest to na pewno inne ujęcie sytuacji z książki Tarczyńskiego.
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Ten sam facet sprzedaje jeszcze zdjecie Poznanczyka!http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3202023363
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 1. Przejrzałem jeszcze raz zdjęcia u T. oraz na e-bay'u. Rzeczywiście masz rację, mogą przedstawiać ten sam skład w tej samej sytuacji. Jednym słowem: myliłem się.2. Drugie zdjęcie na e-bay'u tylko to potwierdza. Nie wiem jak mogłem go nie zauważyć.3. Co do kupowania, to najlepiej mieć kogoś w DE, bo częstym problemem jest to, że sprzedawcy nie chcą wysyłać za granicę.jotes
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Jeszcze jedno: czy znasz te zdjęcia (jest ich więcej)? Jaki skład i gdzie przedstawiają ?
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Coz, pewnosci 100% ze to ten sam sklad nie ma przy takich marnych fotkach - ale powiedzialbym, ze z 95%..A to zdjecie Poznanczyka podnosi ja do 99% Czy moglby mi ktos podeslac to zdjecie drezyn, o ktorym byla mowa w 7TP.."? - chyba go nie widzialem.pibwl@poczta.onet.pl
polsmol Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Zdaje się, ze ta fotka na Ebay-u to kopia z orginalnego negatywu. Nie znam niemieckiego, ale to by wyjaśniało dlaczego skan jest taki marny. Poprostu skanowano negatyw.
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Cóż myślę, że teraz już mamy 100% pewności, bo zdjęcie Polsmola pokazuje, że przed drezyną z TKS-em jest jeszcze jedna z FT-17 i dodatkowo szczątki przy torze, które widać też u Tarczyńskiego.jotes
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Do jotesa: na dolnym zdjeciu jest Grozny", zapewne przed wojna. Gdzie to jest - nie wiem.Przy okazji: nie wiecie, czy jakis polski pociag (i ktory)wykonywal demonstracje sily" w czasie zajmowania Spiszu - w Zegiestowie?Do polsmola: bardzo ladna kopia! - to niewatpliwie to samo :-)I troche wiecej widac po lewej - powinna tam byc jakas prowadnica dla tankietki zrzucona z szyn...
jotes Napisano 21 Styczeń 2003 Autor Napisano 21 Styczeń 2003 Groźny" to jest chyba rzeczywiście, ale już w niemieckich rękach...
Gość Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Chyba faktycznie w niemieckich, w sumie zolnierzom sie nawet nie przygladalem, a zdjecie sprawia takie pokojowe" wrazenie :-)
Hartmann Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 25 go pociąg pancerny 260" z dywizjonu pociągów pancernych po otrzymaniu rozkazu przemaszerował" ze Skoczowa do Żeglistowa gdzie przybył 26 i brał udział w akcji demonstracji siły.LeszekP.s. O ,który pociąg z nazwy chodzi jeszcze nie wiem - szukam.Wiadomość dzięki uprzejmości P.Roberta Kowalskiego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.