Gość Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 MAM PROŚBE : KTO PRACUJE BĄDZ PRACOWAŁ NA SMĘTKU ? MAM HS-3OD ROKU, WYNIKI MAM RACZEJ MIERNE. WIEM ŻE TRZEBA TROSZKĘ CZASU NA ,,NAUKĘ,, ALE CZASAMI ZACZYNAM WĄTPIĆ W JEGO SKUTECZNOŚC. MOŻE KTOŚ MI DORADZI JAKIE STOSOWAĆ NASTAWY W POSZCZEGÓLNYCH TERENACH I JAK LEPIEJ SZUKAĆ NA DYŚKRYMINACJI CZY NA ELIMINACJI WPŁYWU GRUNTU. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA LITOŚĆ I WYROZUMIAŁOŚĆ. :-)
Gość Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 ... daj sobie spokój i przejdz na cyfrowego cyklopa..., a po drugie to najważniejsze jest by wiedzieć gdzie szukać...
Gość Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 WIEM ŻE SMĘTEK TO NIE JEST ŻADEN SZAŁ ALE NA LEPSZY MNIE NARAZIE NIE STAĆ. CHYBA ŻE ZNAJDĘ DZBAN TAKI JAK W PRZEMKOWIE :-) . ALE MIMO WSZYSTKO DZIĘKI ZA RADĘ slon . A CO DO SZUKANIA TO JESTEM Z DOLNEGO ŚL. I TU JEST SPORO DO ZNALEZIENIA - HIHI . Z POWAŻANIEM - FUKS.
Bocian Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 Wiesz co to netykieta?Po drugie do tego jest dział forum sprzęt poszukiwawczy.
Frozzer Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 przede wszystkim pracuj na ustawieniach manualnych!!!na auto wykrywa jakies krecie nory i kamienie, zato na manualu wszystko jest pieknie, super sprzet, a jak bedziesz chcial se cyklopa kupic, to ja chetnie smetka od ciebie odkupie :)
nikt Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 Hm. z tym cyklopem to nie jest tak żle.. szczególnie z 2-jką.Jest zauważalnie lepsza od smętka na monety i inne drobiazgi.pozdrawiam.
Gość Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 Fuks, mam pewne złe skojarzenia ale do rzeczy. Jeżeli od roku masz wykrywacz i jeszcze nie zapoznałeś się z nim to współczuję. Może tak rzadko wychodzisz w teren jak niedzielny kierowca wyjeżdża ? Znasz takie powiedzenie ? Maszyna gwizda tylko maszynista p.... . :))))))))))PozdrawiamQaz
Gość Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 Znam smętka i znam cyklopa 2. Zależy czego się szuka. Na stal typu armata, smętek jest nie najgorszy. Gorzej z monetami ,obrączkami, ect. Cyklop 2 lubi drobiazgi , ma niezła dyskryminację i kilka zalet o których się przekonałem. Ja osobiście powiesiłem Smętka na gwoździu i chodzę z cyklopem, bo bardziej mi już w tej chwili pasuje.Ale jak to mówią... jeden woli matkę a drugi córkę"...
Gość Napisano 19 Styczeń 2003 Napisano 19 Styczeń 2003 I możemy sobie Slon tak p........... a i tak nikt nie będzie wiedział jak jest naprawdę. To może producenci np. na zlocie na wiosnę przedstawią swoje wykrywacze i zobaczymy co który jest warty. Kwesta aby ich do tego przekonać. Na 100 % czytają te posty to może przedstawią swoje zdanie na ten temat. Bo tak na teraz to wygląda mi to Slon na krypto reklamę za darmochę a nie na konkrety.Qaz
nikt Napisano 20 Styczeń 2003 Napisano 20 Styczeń 2003 Odpowiem za slona. smętek posiada tylko tryb statyczny, moze nie kazdy zdaje sobie z tego sprawę ale w tym trybie pracy należy pilnowac" wykrywacza zeby sie nie przytkał w powodu złego wyzerowania . Takie przytkanie wykrywacza nie da zadnych zauważalnych objawów bo smętek nie ma wskażnika wychyłowego. Efekt moze byc taki,że chodzisz szukasz i nic nie znajdujesz . Cyklop2 pracuje w trybie dynamicznym z dyskryminacją co powoduje ,ze sam dynamicznie reaguje na wysokosc sondy nad gruntem i nie muszisz go pilnować" efektem praktycznym jest ( przy podobnych zasiegach w powietrzu ) znacząco większa skutecznosć wyszukiwania drobiazgów w czasie praktycznych poszukiwań w terenie. Sprawdzone przez moich kolegów i mnie samego.pozdrawiam.
Gość Napisano 20 Styczeń 2003 Napisano 20 Styczeń 2003 HS3 to niezly sprzet, trzeba po prostu zgrac srednice sondy z ematyka" poszukiwan. Szukanie oszywiscie na manualu. Wyniki sa wprost proporcjonalne do umiejetnosci obslugi wykrywacza. Jeszce tylko troche szczescia i efekt murowany.Pozdrawiam
RG42 Napisano 20 Styczeń 2003 Napisano 20 Styczeń 2003 Chciałem coś wyjaśnić, bo kilka razy spotkałem się z wypowiedzią, że Smętek nie posiada trybu dynamicznego. Otóż jest to nieprawda. HS-3 może pracować i w trybie statycznym i w dynamicznym.Tak gwoli jasności.RG42
Gość Napisano 20 Styczeń 2003 Napisano 20 Styczeń 2003 Nikt, jesteś pewien, że chodziłeś ze Smętkiem dłużej niż trzy godziny a w tym dwie „przytkany: ? Widziałem gości, którzy mieli ze świeżo nabytym Smętkiem problemy z początku ale po jakimś czasie (czytaj kilka uczciwie spędzonych w terenie godzin) łapali o co chodzi. Byli czasem przytkani ale tylko dlatego, że ciekawe rzeczy znaleźli. Qaz
Gość Napisano 20 Styczeń 2003 Napisano 20 Styczeń 2003 Teoria o zatykaniu wykrywacza" jest czymś odkrywczym i to na skalę światową. Nigdzie z czymś takim się wcześniej nie spotkałem. Wystarczy przeczytać, zrozumieć i stosować się do instrukcji obsługi.
nikt Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Nie jest to nic odkrywczego. Wykrywacz pracujący statycznie musisz zerować.Nie jest to chyba nowosć? Czy Smętek w trybie dynamicznym ma dyskryminację?
nikt Napisano 21 Styczeń 2003 Napisano 21 Styczeń 2003 Qaz mam jeszcze pytanie czy chodziłeś z Cyklopem 2? moze po prostu bijemy pianę " ? Ze Smetkiem chodziłem kilka razy po kilka godzin , fakt jest to troszkę mało żeby dokłądnie obcykać" wykrywacz , ale Cyklopa 2 mam na codzień i naprawdę musze stwierdzić ,że jest to niezły wykrywacz i jakoś mam wrażenie ,ze lepiej od smętka wykrywa drobiazgi.Wrażenie to jest poparte duzą ilościa monet ( oczywiscie nie fenigów tylko starych np 18 wiecznych ), całą furą kulek muszkietowych , i innych drobiazgów, gdyby był to lipny wykrywacz to efekty byłyby gorsze. pozdrawiam.
Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 ...„fakt jest to troszkę mało żeby dokładnie obcykać" wykrywacz”. Nikt, ten krótki cytat z Twojego postu dobitnie świadczy właśnie o bezsensownym biciu piany na temat porównań wykrywaczy w tej formie. Ty masz swój ulubiony wykrywacz, ja też mam, ... każdy z nas ma : )))))) i fajnie. Łapiesz swoim fanty to jest O.K. a o resztę niech się martwią fabrykanci. Proponowana forma dyskusji w tym wątku jest po prostu krzywdząca tak naprawdę dla wszystkich a nie wnosi żadnych konstruktywnych treści. Posłużę się kolejnym cytatem, tym razem z kolegi Slona, który pewnie przy okazji czytuje prof. Starowicza a może Wisłocką, zresztą kto to wie? ...”Ja osobiście powiesiłem Smętka na gwoździu i chodzę z cyklopem, bo bardziej mi już w tej chwili pasuje. Ale jak to mówią... jeden woli matkę a drugi córkę"...” Abstrahując od tych porównań, wolę wykrywacz, który znam i firma nie ma znaczenia.Qaz
beyo Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 A ja osobiście chodzę ze Smętkiem od 2 lat i mam niezłe trafienia. Dla przykładu kulek muszkietowych z pola bitwy XVIII- wiecznej nazbierałem już około setki (na sondach 25 oraz 37 cm), niemniej jednak drobny kolor sprzętem tym szuka się nie za dobrze, bo dyskryminacja jest raczej średnia.Za to bardzo dobrze zbiera aluminium i cynk, chociaż z tych akurat metali jest niewiele ciekawych rzeczy...Generalnie MOIM ZDANIEM na monetki drobne nie za bardzo można liczyć, podobnie z guzikami (choć trafiłem też trochę boratynek, ale przy mnie znajomy z Cyklopem znalazł boratynek 3 razy tyle co ja...)Za to na militaria nadaje się znakomicie.
Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 Zgadzam się z autorem poprzedniej wypowiedzi - Smętek jest nieco słabszy jeśli chodzi o drobne przedmioty. Na dyskryminacji sprawdza się w lesie, ale jest gorzej na polu. Niestety trzeba się z nim oswoić.
bunias Napisano 27 Styczeń 2003 Napisano 27 Styczeń 2003 Witam Panowie ja ostatnio na HS-3 trafiłem sporo guzików od munduru i jeszcze parę drobiazgów a chcę zaznaczyć że to było pierwsze moje wyjście z tym sprzętem w teren pozdrawiam bunias .
Gość Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 Panowie (i panie ) dzięki za odpowiedzi i porady te szczere i te złośliwe. Może poprostu jeszcze nie trafiłem na ,,swój teren,, a może rzeczywiście za mało czasu spędzam przy sprzęcie. Nie zmienia to faktu , że wszyscy z jednym wyjątkiem dali mi jakąś wskazówkę -co do dalszych poszukiwań. A ten wyjątek to Qaz . Kawał zgreda i kutwy z ciebie, wiesz? Mam nadzieję,że kiedyś nie będę miał wątpliwej przyjemności wyciągnąć pomocną dłoń do Ciebie w Twoim interesie. Z poważaniem . FUKS
Gość Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 A ten wyjątek to Qaz . Kawał zgreda i kutwy z ciebie, wiesz? Mam nadzieję,że kiedyś nie będę miał wątpliwej przyjemności wyciągnąć pomocną dłoń do Ciebie w Twoim interesie. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Witaj Fuks.Ja też mam nadzieję, że nie będziesz potrzebował wątpliwej pomocy przy wyborze wykrywacza, Natomiast jeżeli będziesz potrzebował pomocy takiej zwyczajnej, ludzkiej to w miarę możliwości postaram się Tobie pomóc.Qaz
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Do FuksaMam HS-3 od roku. Jestem raczej niedzielnym poszukiwaczem i dlatego do dzisiaj nie poznałem wszystkich mozliwości smętka - pracuję tylko na dyskryminacji, chyba z lenistwa - wczesniej miałem PI / nie znalazłem z nim żadnej monety/. Efekty są - chyba lepsze niż przez kilka lat z PI.Na wiosnę podejme próby poszukiwania na polach bez dyskryminacji, gdyż z dyskryminacją miałem mierne efekty, a kolega z zachodnim wykrywaczem - tanim, zbierał ciekawe fanty.Pozdrawiam PS znam dwie osoby, które też korzystaja tylko z dyskryminacji i mają efekty /militaria i odzanaki/
topór Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Co do HS3 to ma wiele wad ale i wiele zalet Wady:1 .Mizerna konstrukcja2. Dosyć ciężki z cewką 37cm3. Słaba dyskryminacja4.źle rozwiązane położenia przełączników zmiany ground-discriminate5. Przestarzała konstrukcja Zalety:1. Prostota użytkowania2. Duży zasięg cewka przy cewce (34-37cm)3. Tanie części przy naprawie (przełączniki, potencjometry, itp.)4. Nie wrażliwy na zmiany pogody (przynajmniej u mnie)5. Tani w użytkowaniu (bateria starczą, na co najmniej rok lub dwa (moje mają już rok i są wciąż naładowane a są to najtańsze, jakie były)Więc ten wykrywacz jest raczej na militaria, ale czasem monety i guziki znajduje Polecam go tym osobom, które ubiegają za prostotą (bez bajerów) a dużym zasięgiem (cewka 37cm wykrywa nuż 24cm szer. 2cm z odległości 45cm tyle, że to w powietrzu testowałem)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.