comet.pl Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 W czwartek 3 - go lutego na jedynce o 23-ej. leciał drugi odcinek serialu dokumentalnego Auschwitz. Naziści i ostateczne rozwiązanie." Nie było by w tym nic takiego niezwyklego , gdyby nie przedstawione materiały o eksterminacji Żydów na Słowacji. A przedstawiono to m/w tak: Państwo Słowackie powstało w 39 roku i było pro faszystowskie.Ponieważ na terenie nowo powstałego państwa znaczny odsetek stanowili Żydzi, postanowiono go rozwiązać przez zamknięcie ich w obozach i skonfiskowanie majatku. Widać tego było jescze mało, bo prowadzono rozmowy nad usunięciem ich z kraju. Niemcy owszem byli chętni przejąć, ale tylko siłę roboczą. Końskim targiem doszli do porozumienia, że wezmą całość, ale za każdą głowę Słowacy zapłacą po 500 marek. I tak ruszyły pierwsze pociągi do KL Auschwitz.Obozu, który w pierwotnym założeniu miał być obozem jenieckim. Niemcy coś z tym fantem musieli zrobić i zaczeli eksperymentować z gazem (czerwony i biały domek).Ciekawe czym to jeszcze nas panowie historycy zadziwią ? Wie ktoś może jaki był koniec tego państewka?saludo comet
obert8 Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 jesli chodzi ci o Slowacje to weszla w sklad panstwa Czechoslowacja a teraz jest integralnym panstwem Gdzie uczyles sie historii i geografii?
rorvik Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Comet - zajrzyj do ostatniego numeru Oblicz historii.Pozdrawiamrorvik
maxikasek Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 samodzielnym ale te obce słwa są takie podobne ;-). Taka samą stawkę płacili Węgrzy i pewnie inne panstwa satelickie
comet.pl Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 Panie Ober chyba niezrozumiał pan pytania.Na mapie to się jeszcze znam i wiem gdzie dół, gdze góra. Szczególnie na tych , gdzie z prawej strony było dużo różowego.Może więc konkretniej:Znany mi jest koniec dyktatury Mussoliniego, Vichy ale tych czy innych satelickich państw Niemiec, które weszły w skład bloku wschodniego był mi nie znany. Pewnie przez skromność. (powiesili ich, wykastrowali, może dali po medalu ? Wszak wyzwolili ich Rosjanie) Na filmie dziarsko wyglądali Słowacy, rączka, nóżka dryg jak w Niemczech. Ciekawie opowiadał gwardzista czy jak mu tam, gdy osrał na złość kibel by nauczyć Żydów pracować. I jak to fajnie było brać z magazynu ciuchy po wysłanych do obozu, a wziął tylko trzy pary butów i ubrania.A mnie to zawsze mówiono, że to Polacy te Zaolzie .... . Było mi wstyd, ale po tym co zobaczyłem to jakby mniej. Co do tych Oblicz historii" to co mam tam znaleźć,chyba nie mapę? Chociaż po niktórych wypowiedziach nie jestem pewien. Przez Słowację przejeżdżałem prawie rok temu, gdy wracałem z Grecji. Zatrzymałem się raz by sie wysikać. Pani w sklepiku odzywała sie jak za szczęśliwych lat komuny. W stylu; czego? Na granicy celnik koniecznie chciał obejżeć nasze bagaże, jednak po wręczeniu mu upominku w postaci 10E, ochota mu minęła.I nie lubię jak ktoś robi ze mnie kołka i karze szuka no już wiecie czego.Cholera z tego wszystkiego przypaliłem wodę w czajniku.No to się baba wścieknie.comet
comet.pl Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 Taki mały skrót o historii Słowacji w interesującym nas okresie: Po układzie monachijskim z jesieni 1938 roku uzyskała szeroką autonomię w ramach Czecho-Słowacji (własny rząd cieszący się szerokimi kompetencjami). W latach 1939-1945 formalnie pozostawała niepodległym państwem (na czele z księdzem Jozefem Tiso i Vojtechem Tuką), w rzeczywistości uzależniona była jednak od III Rzeszy. Musiała się jednak zrzec na korzyść Węgier swych terytoriów na południu - z Koszycami włącznie. Brała udział w agresji na Polskę w 1939 roku (w nagrodę uzyskała parenaście polskich gmin w Karpatach) oraz wojnie niemiecko-sowieckiej 1941-1945. W 1945 roku tereny Słowacji wróciły do federacji z Czechami (na tych samych zasadch co przed 1938 rokiem)cometPrawdę powiedziawszy to flagi były podobne, tylko film był c/b, więc nie mam pewności co do kolorów.
Mirosław Jastrzebski Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Zaolzie było(1939) i jest terytorium Republiki Czeskiej.
comet.pl Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Nie pozwólmy oskarżać sie o niepopełnione zbrodnie!"Pod takim tytułem ukazał się artykuł w sobotnim (5 luty)Super Expresie", a dotyczył wspomnianych kwestii. Jest tam sprostowanie odnośnie narodowości tych sympatycznych panów na zdjęciu zamieszczonym w artykule w Paris-Match",oraz informacja o tym, że są to bojówkarze utworzonej w 1938 r. słowackiej Gwardii Hlinkowej (Hlinkova Garda. Odpowiedzialnej za deportację 75 tyś. Żydów.Jak sądzicie komu i po co zależy na tym aby nas Polaków upaprać w gównie?Finał jest taki, że zarządano sprostowania przez redakcję w/w gazety, a co poszło w świat to poszło.
rorvik Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 WitamW Obliczach... jest obszerny artykuł na temat który poruszasz w pierwszym poście. Polecam lekturę!!rorvik
comet.pl Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 9 luty pr.1 , kolejna rewelka: GORALENVOLK.Tego chyba już za dużo, góralskie państwo niemiecki ze stolicą w Zakopanem!!!!!!!! comet
Piorek Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Comet dzis nastepny odcinek - Fabryki Smierci", w nim warto zwrocic uwage na Treblinke jako miejsce doskonalenia metod zabijania przenoszonych pozniej na inne obozy. Ciekawe czy porusza temat powodow utraty posady" przez chyba pierwszego komendanta obozu.Piorek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.