Edik Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Witam, Dziękuje za odpowiedzi. Jeśli chodzi o moją weryfikacje to czemu nie. Jestem jednak zwolennikiem raportów, które więcej mówią o sprzęcie. Wkrótce powstanie moja strona internetowa, która będzie głównie dedykowana konstruowaniu MD ale zamierzam też poświęcić na niej troche miejsca i swojego czasu dla tego celu(Raporty). Producentów już teraz zapraszam do współpracy.Widzę, że Rutus zmienił częstotliwość pracy i dobrze. Ten wykrywacz Rutus Military nie miał prawa bytu... :-) Liczą się przede wszystkim rozwiązania uniwersalne. 7.8kHz to dobra częstotliwość, o ile dobrze pamiętam z rezonatora 1MHz na liczniku z generatorem 4060? :-)To akurat rozumiem, że klucz do zwiększenia zasięgu jest w pozbyciu się szumów i interferencji przez odpowiednią filtracje sygnału odebranego jednak to cały czas jest robione. Już w układach analogowych był i jest przedwzmacniacz pasmowy, później filtry dla trybu dynamicznego... No i oczywiście specjalne układy scalone. Stanęło na tym, że wykrywacze o największych zasięgach mają regulacje zarówno mocy sygnału nadawanego jak i regulacje wzmocnienia sygnału odbieranego i o wszystkim decyduje użytkownik... Myślę, że to dobry kompromis. No a szumy są i będą wszechobecne również w filtracji cyfrowej – szum kwantyzacji... Choć oczywiście filtracja cyfrowa ma swoje zalety i przy konstruowaniu MD nie sposób z niej nie skorzystać. Pozdrawiam.Edik
bodek15 Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Panie nikt a to czemu Pan tak oczernia ALL-a,uważa się Pan za ALFE i OMEGE.Nigdy ALL nie wypowiadał się na Pański temat żle na Forum czy prywatnie, trochę szacunku dla konkrencji.Nie ładnie oj nie ładnie.Jeśli ALL nie znał by się na wykrywaczach to napewno by ich nie robił i nikt nie kupował- a wiem że dużo osób posiada takie wykrywki i sobie je chwalą.
Kopi Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Witam.Nie mieszajcie All'a do postów o Rutusie. Jak ktoś ma coś do powiedzenia o wykrywkach ALL czy Bartek niech założy nowy wątek. Takie posty nie wychodzą z reguły na dobre uznane za kryptoreklamę itd.PozdrawiamKopi
nikt Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Nikogo nie oczerniam .Alfą i Omegą nie jestem bo temat wykrywaczy jest na tyle skomplikowany że konia z rzędem temu kto publicznie napisze ,ze wie wszystko na ten temat.Skoro mi zadawano pytania o kwestię zasiegów w dynamice z uśmieszkami - przypominam najlepszy wykrywacz ze strony Dark'a 33 cm na 1 cent.Dlaczego nikt nie zapyta w ten sam sposób o 35 cm. na cent ?.........To dlaczego ja nie mogę zadać pytania o test cegły ? Pytania w necie jak miecz - mają dwa ostrza.
Kopi Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Witam.Ja nie wiem w czym problem. W maju Kruku organizuje zlocik. Zapowiedzieli się tam producenci Rutus, Armand, Penelektronik, może jeszcze kilku się zdrcyduje. Nie widzę przeszkód aby tam ocenić wykrywki w terenie. Będą producenci, użytkownicy ich piszczałek a także tacy którzy tymi sprzętami nie pracowali". Będzie można porównać jedne z drugimi i zasięgi w gruncie i w powietrzu, wagę, ergonomię, kolory przycisków i elastyczność kabla od sondy. Później będzie można opublikować na forach w necie wyniki, które będą obiektywne i po sprawie. Nie ma co się brać za łby i podnosić sobie ciśnienie. A zresztą dajcie mi tego solarisa na wieczne oddanie to go przetestuję jako bezstronny obserwator amator :)PozdrawiamKopi
bicker Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 zaczałem ten wątek i dodam swoje :Po przeczytaniu tego co koledzy napisali zastanowiłem się głeboko nad kwestią zakupu tego wykrywacza. Faktycznie ultra jest taka jak mówił pan Arek , wiec nie ma podstaw nie wierzyć mu w kwestii solarisa. Podobnie jak niejaki kelod4 zadzwoniłem i mam jechać do rutusa w sobotę.Jeśli kogoś to interesuje to opiszę to co widziałem. Ale do rzeczy : Naprawdę dziwne 35 cm. na cent z czystym czytelnym sygnałem" A do tego jaka dramaturgia !! Jakbym czytał Przygody Baltazara Gąbki" Tak więc mamy mistrza" i tajemniczy detektor all który jest najlepszy na świecie. A na dodatek All w nieograniczonej skromności nie chwali sie tym!! ( już to widzę - gdyby to była prawda to całą Polska by wiedziała ) Tylko skromnie podaje na swojej stronie 25 cm na boratynkę. a teraz to co widzę : rutus robi wykrywacz ( jaki to zobaczymy ) , zasięgi ( bo juz w to uwierzyłem ) są wysokie . Deklaruje przecież swoim nazwiskiem że to prawda. W razie wtopy - siara na całe środowisko. Alle komuś to stoi w gardle - więc rzucamy hasło 35 cm - legenda idzie w świat i mistrz" rośnie w srodowisku - a odpowiedzialności zero - w razie czego ja na stronie pisałem 25 cm a to że kellod4 coś wypisał to nie moja wina ja gościa na oczy nie widziałem "Ludzie myślcie to nie boli.....
Kopi Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Witam.No i robi nam się dyskusja w stylu Penelektronik. Kolo robi za znawcę tematu i feruje wyroki. Nie mam nic do wykrywek Rutusa, inne też mi nie przeszkadzają ale ludzie nie przesadzajcie. Poczekajmy chociaż miesiąc. Niech użytkownicy się wypowiedzą i będzie wszystko jasne. A kolego bicker o wykrywaczach Alla może się nie wypowiadaj bo widać, że ich nie znasz a jeżeli już to może jakieś konkrety. PozdrawiamKopi
Piorek Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Witam,mam wykrywke Alla Bartka 2, opisalem ja na tym Forum najdokladniej jak tylko sie dalo wskazujac jej wady i zalety. Jednego jestem pewnien - zasiegi podane w czasie produkcji tej wykrywki na stronie Alla byly delikatnie mowiac zanizone. Sam konstruktor dziwil sie jego osiagami a ja zeby to potwierdzic robilem fotki na ktorych widac glebokosc zalegania fantow;)Szukalem czegos uniwersalnego do zasmieconych miejsc i monetek (dynamika) myslalem nad BH LS wybor padl na All2/Bartek4 ze wzgledu na specyfike miejsc w ktorych szukami. Pomijajac aspekt wygody uzytowania wykrywki 2w1 wiem ze zasiegi podane na stronie Alla zycie zweryfikuje pewnie na plus:) Oczywiscie opisze ten wykrywacz jak tylko go dostane.PozdrawiamPiorek
SWaldek Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 WitamNie wiem dlaczego w całaj tej dyskusji nikt nie chce zauważyć jednej kwesti moim zdaniem najważniejszej.Nie znam obu Panów osobiście, ale z P.ALL korespondujemy od b.dawna. Miły,sympatyczny i skromny przede wszystkim, poprostu bawi się w wykrywacze, jest to jego pasja jak zbieranie znaczków dla innych. Nie buduje ich masowo ani dla sławy. W całej tej zabawie potrafi jeszcze bezinteresowanie pomagać innym ,których interesuje to czy owo w dziedzinie amatorskiej budowy. Na zdjęciu widziałem jego stanowisko pracy, małe biurko usytuowane w blokowym pokoju, nie ma zakładu ani warsztatu wszystkie egzemplarze są rękodziełęm.Natomist P.Rutus to poważna firma co widać po wykonaniu samej płytki oraz można wyczytać na stronie www. Do tej pory nie spotkalem jeszcze negatywnej opini ani krytycznego postu odnośnie sprzętu rzadnego z Panów, więc daje to jakieś wyobrażenie na dany temat i powinno zakończyć licytację o cm. Niech zwycięza lepszy w boju a nie w językuPozdrawiam
Grzechutor Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Inny sposób patrzenia na rozwój techniki wykrywaczy metali.Około 10 lat temu, na świecie zaczęła pojawiać się nieznana wcześniej na rynku wykrywaczy firma z Antypodów. Inżynier, jak wielu uważa genialny, Bruce Candy, stanął przed problemem, że wykrywacze w różny sposób działają w glebach o różnym stopniu mineralizacji. Opracował więc koncepcję pracy wykrywacza na wielu częstotliwościach, która sprawdziła się na całym świecie. Gdy firma powyższa wprowadziła na rynek światowy kilka miesięcy temu nowy model wykrywacza, był on przez rok wcześniej testowany w różnych warunkach i dopracowywany.Firma ta, opracowała także najlepszy wykrywacz dla wojska. Kupowany jest obecnie np przez US Army. Model F3. Prace zajęły ok 3 lata. Bruce Candy storzył także, jak wielu uważa, najlepsze wzmacniacze na świecie. Sprzedawane są pod marką Halcro. Cena zestawu ok 40 000 USD.U nas także, jak można przeczytać, nie brak genialnych inżynierów (nie doczytałem tylko co nowatorskiego w tych wykrywaczach wymyślono). Są w stanie w ciągu tygodni stworzyć wykrywacze o parametrach przewyższających wszystkie znane na świecie konstrukcje. Hurra !!! Zdominujemy rynki ! Za rok nie będzie już White'sa, Minelaba, Fishera, Garretta, Tesoro, Bounty Hunter'a, Cscoopa. Firm, które przez dziesiątki lat dopracowywały się technologii produkcji wykrywaczy. TYLKO RUTUS I ALLChoć Ulra był słabszy do tej pory od BH LS.Czy jak by ktoś zrobił w garażu pojazd o którym by pisał, że jest lepszy od Marcedesa, też wszyscy by się tak wirtualnie zachwycali jak tu ?? To wszystko to propaganda...Kiedyś poeta napisał Pawiem narodów byłaś i papugą" i coś w tym chba było.Pozdrawiam,Grzechutor
nikt Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 witam! grzechutor.... facet bez imienia i nazwiska ..adresu i telefonu. Prosze zajrzeć na moją stronę internetową. Ja tam podpisany dałem uzytkownikom coś co nie daje żadna firma nawet ta z antypodów - czyli gwarancję na to że 5 gr wykrywa z 31 cm. Moje wykrywacze są znane - a moi klienci wiedzą że nie kłamię. Detektor ten to nie tydzień pracy lecz ok. 7 miesiecy . Nie ma w nim nic czego nie wymyslono by na swiecie , nie jest więc nowatorski , nie jest FBS ani nawet BBS wiec nie jest najskuteczniejszy. Ale moze powalczyc z tą czołówką - w naszym polskim mazowieckim piachu albo nad polskim morzem - na mierzei wiślanej - cała technologia wyrzyłowana na super wredny grunt antypodów - to jak armata na muchę ....W większości polskich gruntów ta technologia nie jest niezbędna.Tak więc sumuję jeszcze raz - wykrywacz troszkę gorszy - ale kilka polskich przeciętnych pensji zostaje w potfelu.....Daje do myślenia .ps' dlaczego polski inzynier ponoć nie potrafi ? gorsze szkoły ? lebiega wrodzona ? komputery lewe ? fakt na to trzeba duzo doswiadczenia i trzeba byc wybitnym żeby zaliczyć się do światowej czołówki ( ja nie mam aż takich ambicji ) ale jak widać rozwój moich projektów jest . Na dobitkę dodam że jako chyba jedyna osoba w Polsce robiłem zeszłego lata pierwsze doświadczenia z układami dwuczęstotliwosciowymi.Porobiłem sobie pierwsze pomiary.Ciemna magia... Po kilku artykułach i rozmowach zaczyna mi sie jednak to układać w głowie. W solarisie " nauczyłem sie obróbki X,Y - dalej trzeba tylko powiększyć dynamikę układową i można powoli brnąć dalej.Prosze sobie resztę dopowiedzieć .
gwene Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 nie to zebym sie czepial ( bo coraz bardziej mi sie podoba przynajmniej z opisow w/w detektor ale jest jeszcze w Polsce detektor a w zasadzie Producent ktory rowniez dawal(juz jakis czas temu przynajmniej z 2 lata temu) gwarancje zasiegu nawet byla naklejka na wysiegniku ktora pokazywala gwarantowana glebokosc wykrycia przedmiotu (chyba bylo to 1 euro)pozdrawiamgwene
Wraith Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Z ciekawości przeprowadziłem test z 5gr na Rutusie Ultra. Bez dyskryminacji 18cm, z dyskryminacją 50% (z praktyki:odrzuca gwoździe, drut małej średnicy) 16,5cm, dyskryminacja 75% (odrzuca śmieci o średnicy 4-5cm) 15,5cm. Dźwięk przy takich pomiarach na około 20-30%, na chłopski rozum taki przy którym bym kopał;-) Jeżeli solaris bije 2 krotnie ultrę w zasięgach, to gratuluję wykonanej pracy:-)Pozdrawiam
Wraith Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Dla ścisłości, dźwięk 20-30% poniżej maksymalnego. Monetka (aczkolwiek słabiutki sygnał na który bym się nie porywał z saperką) była wykrywana jakieś 3-3,5cm dalej.Pozdr
bodek15 Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Panie Nikt a raczej chyba Panie Rutus- mam tylko pytanie jedno. Chwali sie Pan że daje gwarancje na wykrywanie 5 gr z 31 cm (moim zdaniem jest to reklama), a czy potrafi Pan dać gwarancję na sprzęt tak jak daje Pan ALL - czyli zawsze chętnie sprawdzi a jeśli trzeba to naprawi bezodpłatnie sprzęt ( oczywiście jeśli nie ma usterki mechanicznej). Zreszta chyba Pan bardzo się obawia konkurencyjnego sprzętu Pana Alla- co może oznaczać tylko jedno że jego sprzęt nie jest gorszy a i pewnie cenowo nieodbiega. Ja osobiście poznałem Pana Alla i muszę przyznać rację Swaldkowi jest to bardzo miły Pan który robi wykrywki dla przyjemności . Pozdrawiam
remek Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Co prawda pytanie było skierowane do Pana Rutyny, ale pozwolę sobie przytoczyć swój przypadek, jeżeli chodzi o sprawę ewentualnych napraw i testów u Rutusa. Ponieważ moja wykrywka z jego stajni zachowywała się dość dziwnie w pewnych przypadkach, skontaktowałem się z producentem. Doszliśmy do wspólnego wniosku, iż wykrywacz zostanie odesłany do sprawdzenia, co też uczyniłem. Jakież było moje zdziwienie, gdy otrzymałem po czterech dniach nowy detektor na koszt producenta (mój egzemplarz był trzy miesięczny z dosyć widocznymi śladami użytkowania), a to wszystko w ramach dobrego imienia firmy za przysłowiowe Bóg Zapłać.Ps. sam prowadzę działalność gospodarczą i mam kontakt z wieloma firmami, ale mało która rozwiązała by problem w ten sposób.
proscan Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Witam,Z tego co się na stronie Rutusa dowiaduję, to gwarantowany jest określony zasięg, przy teście w powietrzu w ściśle określonych warunkach.Nie rozumiem w czym problem i o czym toczy się ta dyskusja.Każdy ma prawo gwarantować co chce. Nie zauważyłem aby autor testu sugerował cokolwiek, ponadto co napisał.Moje wątpliwości może wzbudzić jedynie (i tu cytat):RUTUS SOLARIS jest jedynym dostępnym w tej chwili w Polsce wykrywaczem tej klasy w tej cenie"aczkolwiek sformułowanie ej klasy" jest dosyć pojemne.proscan
majros Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Witam. Co do napraw u pana Rutusa to też dodam że mile mnie zaskoczył, krótko mówiąc moia wykrywka nie chciała się właczyć. Zadzwoniłem i opisałem powyższy problem, pomijając fakt że z moiej winy połamałem wysiegnik od sondy który sam potem sklejłem mniej lub wiecej udolnie. Jakież było moje zdziwienie po przysłaniu wykrywacza gdy zobaczyłem wkrywacz z zupełnie nowym wysiegnikiem. I jak pisał kolega Remek wszystko za Bóg zapłać. Serdecznie pozdrawiam Pana Nikt.
P.D Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Do kolegi RUTUSA!mam pytanko troszke z innej beczki:czy wyprzedaz Rutusa ULTRY jest jeszcze aktualna?jesli tak to jak dlugo jeszcze moze potrwac?do wyczerpania zapasow?:)pozdrawiam Pawel
luger Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Takie pytania lepiej kierować na maila bo dolewają tylko oliwy do ognia wywołując kolejną burzę w szklance wody:)Pozdrawiam L.
Bocian Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Pytania o informacje handlowe proszę zadawać wyłącznie prywatnie.
cortez Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Nie macie nic leprzego do robienia tylko na kłótnie nad tym co jest leprze skoro nawet wykrywki na oczy nie widzieliście !?!Sami beznadziejnie mącicie i poróżniacie obu panów.I nie pomagacie ani jednej ani drugiej stronie - przynajmiej moje jest takie odczucie.Ale może to i dobrze ...Chcecie to skaczcie sobie do oczu o ile bociek na tym forum wam pozwoli ja w każdym razie wole wykorzystać czas na planowanie względem zbliżającego się rozpoczęcia sezonu.A co do wykrywki to kupie sobie od jednego z tych panów ale co to moja sprawa i jak będzie mi pasowała to zostawie ją sobie i opisze jej wady i zalety na forum a jak nie to sprzedam i nie bedzie tematu i tyle.Pozdrawiam Cortez
luger Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Minęło kilka dni a zdjęć niet. Pewnie nie tylko ja na nie czekam.Pozdrawiam L.
bicker Napisano 7 Luty 2005 Autor Napisano 7 Luty 2005 byłem i widziałem. Wygląda jak ultra z pudełkiem od wyświetlacza z plusa. Zasięgi są takie jakie mają być.Jak dla mnie ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.