Skocz do zawartości

Me-262

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do grupowiczów. Jakie jednostki w Europie latały w lutym 1945 na różnych wersjach Me-262 i gdzie one stacjonowały.
Pozdrawiam
Ironrat
Napisano
Listę jednostek można znaleźć na www.luftarchiv.de. Odpowiada ona mojej dotychczasowej wiedzy, ale czy ta lista jest kompletna?
Ironrat
Napisano
Jeśli bardzo potrzebujesz tych informacji to mogę przejżeć monografie Me 262 , niestety nie ma tam żadnej takiej tabelki i trzeba szukać wszystkiego w tekście, być może coś by się tam znalazło, ale to muszę znaleźć czas na ponowne przeczytanie 2 częściowej monografii.
pozdro
Napisano
Jesienią 1944 na Me 262 latał III./KG(J)6 [KG czyli kampfgeschwader pułk bąbowy, a listopadzie 1944 roku podjęto decyzjęo likwidacji następujących pułów 6,27, 30,55 a ich personel miał być przeskolony na samolotach mysliwskich i tak powsyało KG(J) J czyli Jagd] który stacjonował w Pradze-Ruzyne; JG7 do kwietnia 1945r. stacjonował w Brandemburg-Brest potem w Czechach na lotniskach w Zatcu (dzaszek nad z), a częśc w Ruzyne. Na te lotnisk przyleciał tez w koncu kwietnia samoloty z KG(J)54 i 51 przy czym I./KG(J)54 bazował w Chebie,Pisku i Zatcu.Na początku maja 1945 na te lotniska, z Saltzbergu, dotarły maszyny z JV 44. To tyle jesli chodzi o Czechy o inneych jednostkach muszę poszukać informacji.Aha były tam maszyny typów B,B-1,A,A-1,A-1a,A-2a
Pozdr. MJ
Napisano
Dziekuję za informacje jagoda.
Z tym (J) to chyba przesada. Z tego co wiem takie jednostki jak KG(J) 51 i 54 nie istaniały. Był co prawda rozkaz ich reorganizacji do kształtu jednostek myśliwskich, ale do końca wojny nie został wykonany, te jednostki pozostały nominalnie jednostkami bombowymi, czyli KG 51 i KG 54. Któryś z autorów książek coś takiego wprowadził i ta nazwa żyje odtąd własnym życiem. Jeśli chodzi o lotniska, to w jakim okresie podane przez ciebie lotniska były wykorzystywane przez te jednostki? Podejrzewam, że cały pułk tam nie stacjonował, a poszczególne Staffeln mogły operować z róźnych lotnisk.
Ironrat
Napisano
Poniżej lista jednostek, jaką udało mi się stworzyć. Chwilowo zostawiam (J) przy KG54, ale jak już pisałem, nie słyszałem, aby w niemieckich dokumentach pojawiła się taka nazwa.

Einsatzkommando Schenk (E-51) 3./KG 51 Edelweiß"
I./KG 51
II./KG 51
IV./(Erg.)51
Kommando Nowontny III./JG 6
Ergänzungsjagdgeschwader 2 - EJG 2
Kampfgeschwader (Jagd) 54 - KG(J)54
I./KG(J)54
II./KG(J)54
III./KG(J)54
Kommando Welter 10./NJG 11
Nahaufklärungsgruppe 6 - NAGr.6
Jagdgeschwader 7 - JG 7
I./JG 7
II./JG 7
III./JG 7
Jagdverband 44 - JV 44

Gdzieś jeszcze czytałem, o jednostce posiadającej zbieraninę samolotów wszelkiej maści, w tym jednego ME-262. Pozostają jeszcze zapewne jakieś jednostki szkolne. Mam w tej chwili pytanie. Gdzie stacjonowały te wymieniony przeze mnie i jakie jeszcze należałoby dodać do tej listy?
Ironrat
Napisano
Można by dorzucić jeszcze
- Nahaufklärungsgruppe 1,
- III/Ergänzungsgruppe Kampfgeschwader 1 (EKG 1) (powstała X 44, Alt-Lonnewitz - szkolenie obsług Arado 234),
- Industrie Schutz Staffeln (ISS I - Lechfeld, ISS II - Oberetraubling), na przełomie styczeń/luty większość samolotów i załóg poszło do JV 44, ale nie do końca jest pewnem czy wszystkie. Amerykanie zajmując lotnisko Monachium-Rien znaleźli kilka Me-262 z oznaczeniami ISS I.
Napisano
W KG76 mieli też Jaskółki" w wersji bombowej, brały udział w ataku na most Remagen zarówno jako osłona Arado jak też i bezpośrednio. Być może mieli też w wersji myśliwskiej.
Napisano
Co do III/EKG1 masz rację. Z tym, że powstali w 1.1.45 i dowodził nimi wtedy Maj Karl-Hermann Millahn. Należy od razu dodać też do listy IV/EKG1 z Neuburga, powstały 25.12.44. To właśnie oni, a nie III/EKG1 przeszli częściowo do JV44.
Ironrat
Napisano
Co do Remagen, KG 76 nie posiadało Me-262. Myślę, że błąd może wynikać z faktu, iż I i II/KG 51 podlegały przez pewien czas (2.45-5.45) pod sztab KG 76 nazywany wtedy Gefechtsverband Kowalewski.
Tak a propos, to wersja bombowa, to nie była już Jaskółka".
Ironrat
Napisano
MK, miałeś rację co do KG76.
Mieli w celach szkoleniowych trochę Me 262B-1a. Potem przekazali je do III/EKG1 na zasadzie:

Stab III/EKG1
Napisano
Zniknęła połowa postu, a więc jeszcze raz.

MK, miałeś rację co do KG76. Mieli w celach szkoleniowych trochę Me 262B-1a. Potem przekazali je do III/EKG1 na zasadzie:
Stab III/EKG1
Napisano
Dobra, próba po raz 3 i mam nadzieję ostatni. Bocian, co się tu dzieje??
A więc III/EKG1 powstało w następujacy sposób:
Stab III/EKG1 ze Stab IV/KG76
9/EKG1 z 10/KG76
10/EKG1 z 11/KG76
11/EKG1 z 12/KG76

Pozdrawiam
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie