Skocz do zawartości
  • 0

jednostki z I WŚ

JarekK

Pytanie

Napisano
Witam

Aktualnie poszukuję jednostek, w których walczyli członkowie mojej rodziny podczas I WŚ. Poszukiwania dotyczą armii carskiej i pruskiej. Niestety w przypadku pruskiej został mi po pradziadku tylko Krzyż Żelazny (i info, że walczył pod Verdune) a carskiej - zdjęcie (niestety z wyjątkiem widocznej klamry piechoty bez żadnych innych danych identyfikacyjnych i info, że do swojej wsi tylko on powrócił z frontu) W związku z tym pytania:
1. czy w armi pruskiej i carskiej była rejonizacja przydziału do jednostek np. z jednego miasta lub wsi wszyscy szli do jednej?
2. Czy po wyjściu ze szpitala wracało się do tej samej jednostki?
3. Czy istnieje spis nadań Krzyży Żelaznych z I WŚ?
4. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na kontynuację poszukiwań

Pozdrawiam
Jarek

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ad 1 - Mniej więcej tak, była to powszechnie stosowana we wszystkich armiach zasada. Mniej więcej, bo nie wszyscy szli do jednej, tej samej, ale do kilku tych samych jednostek. Nie dotyczyło to broni technicznych i oficerów.

ad 2 - W zasadzie tak, choć w praktyce różnie z tym bywało.

ad 3 - To już Boruta napisał: prawdopodobnie, warto szperać :)

ad 4 - Spróbuj linków z tej strony http://www.austro-hungarian-army.co.uk/links.htm

Pozdrawiam, Darda
Napisano
Witaj, troszkę o palaczu z lewej strony zdjęcia:
Poborowy w wieku 16-17 lat. Po 3-4 latach służby żołnierzy przenoszono do rezerwy 1-szej klasy na 7 lat, dalej do 2 klasy po 6 lub 8 latach. 12 militarnych okręgów carskiej Rosji podzielonych było na 208 rekruckich dystryktów odpowiednio dla 208 pułków piechoty. Średnio, dzięki temu założeniu około 30% rekrutów lokalnego pułku stanowili mężczyżni pochodzący z tych właśnie stron. Mińsk znajdował się w Wileńskim okręgu wojskowym i stanowił prowincję.
Koncentracja odziałów w Mińsku odbyła się między 6 a 14 sierpnia 1914 roku i na potrzeby 1 armii generała Rennenkampfa zebrano tam 2 pułki:
119 Piechotnyj Kolomienskij Pułk oraz
120 Piechotnyj Sierpuchowskij Pułk
które weszły w skład 1 armii, IV korpusu generała Bek- Alijewa,
30.dywizji piechoty,
II brygady.
IV korpus i II brygada walczyły 20 sierpnia 1914 roku pod Gumbinem (na północ od Gołdapi,dzisiaj Gusiew w obwodzie kaliningradzkim).
Była to jedna z nielicznych zwycięskich bitew armii carskiej w czasie Tannenberskiej operacji. IV korpus niewiele się tam nawalczył, miał najmniejsze straty i dlatego pewnie pradziadek przeżył?
Sprawdż sobie z jakiej pochodził miejscowości a położonej najbliżej jednego z dwu miasteczek znajdujących się w nazwach pułków.
Napisano
Witam

Aktualnie poszukuję jednostek, w których walczyli członkowie mojej rodziny podczas I WŚ. Poszukiwania dotyczą armii carskiej i pruskiej. Niestety w przypadku pruskiej został mi po pradziadku tylko Krzyż Żelazny (i info, że walczył pod Verdune) a carskiej - zdjęcie (niestety z wyjątkiem widocznej klamry piechoty bez żadnych innych danych identyfikacyjnych i info, że do swojej wsi tylko on powrócił z frontu) W związku z tym pytania:
1. czy w armi pruskiej i carskiej była rejonizacja przydziału do jednostek np. z jednego miasta lub wsi wszyscy szli do jednej?
2. Czy po wyjściu ze szpitala wracało się do tej samej jednostki?
3. Czy istnieje spis nadań Krzyży Żelaznych z I WŚ?
4. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na kontynuację poszukiwań

Pozdrawiam
Jarek
Napisano
Salve,

Ja tez szukam takich info. Glownie na pradziadka, ktory sluzyl w XII armii carskiej.
Kolega 2A obiecla, ze wyjasni jej losy, moze wiec popros i jego odnosnie Twoich dociekiwan:
http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=149181

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano

Witam
Dzięi wszystkim za odpowiedzi :-)
Czy na podstawie tego zdjęcia można coś zidentyfikować (to, że armia carska to już wiem ;-) ) chodzi o żołnierza po lewej stronie
dokładniejsze zdjęcie jest:
http://militariat.republika.pl/pra.jpg
i kolejne pytanka
5. jaki był w armii carskiej wiek poborowy - mi wyszło, że 16 lat?
6. z opowiadań rodziny to pradziadek walczył pod Tannenbergiem a punkt moblizacyjny był w Minsku - czy można na podstawie tych danych wysnuć jakieś dodatkowe wnioski ponad to, że była to armia Samsonowa?

Pozdrawiam
Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie