Aktualnie poszukuję jednostek, w których walczyli członkowie mojej rodziny podczas I WŚ. Poszukiwania dotyczą armii carskiej i pruskiej. Niestety w przypadku pruskiej został mi po pradziadku tylko Krzyż Żelazny (i info, że walczył pod Verdune) a carskiej - zdjęcie (niestety z wyjątkiem widocznej klamry piechoty bez żadnych innych danych identyfikacyjnych i info, że do swojej wsi tylko on powrócił z frontu) W związku z tym pytania: 1. czy w armi pruskiej i carskiej była rejonizacja przydziału do jednostek np. z jednego miasta lub wsi wszyscy szli do jednej? 2. Czy po wyjściu ze szpitala wracało się do tej samej jednostki? 3. Czy istnieje spis nadań Krzyży Żelaznych z I WŚ? 4. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na kontynuację poszukiwań
Pytanie
JarekK
Aktualnie poszukuję jednostek, w których walczyli członkowie mojej rodziny podczas I WŚ. Poszukiwania dotyczą armii carskiej i pruskiej. Niestety w przypadku pruskiej został mi po pradziadku tylko Krzyż Żelazny (i info, że walczył pod Verdune) a carskiej - zdjęcie (niestety z wyjątkiem widocznej klamry piechoty bez żadnych innych danych identyfikacyjnych i info, że do swojej wsi tylko on powrócił z frontu) W związku z tym pytania:
1. czy w armi pruskiej i carskiej była rejonizacja przydziału do jednostek np. z jednego miasta lub wsi wszyscy szli do jednej?
2. Czy po wyjściu ze szpitala wracało się do tej samej jednostki?
3. Czy istnieje spis nadań Krzyży Żelaznych z I WŚ?
4. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na kontynuację poszukiwań
Pozdrawiam
Jarek
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.