Skocz do zawartości

fabryki podziemne w Trójmieście

Gość zibii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dopaadłem cikawy artykulik o podziemnej fabryce w Gdyni. Cos ktoś o niej wie? Podobno była ona zlokalizowana pod wzgórzem na Oksywiu. W artykule pisza tez o jakis halach podziemnych w Babich Dołach, w ośrodku- matki Ośrodka w Miedwie. O czym piszą? Ktoś z Was tam wchodził?
Napisano
Za mało informacji a za dużo opowieści dziwnej treści.
Jeżeli to artykuł dwóch pań z DB to wiele wyjaśnia.
Podeślij źródło artykułu lub sam artykuł jeżeli masz zeskanowany. Będzie można zweryfikować chociaż część informacji.
Napisano
postaram skrobnąć coś wiecej jak będę miał czas

100% rewelacja!

Mówisz najprawdopodobniej o PODZIEMNEJ FABRYCE MIN AKUSTYCZNYCH"- tak nazywają ją polskie źródełka, która była zainstalowana w schronie plot pod Oksywskim Wzgórzem.

Obiekt ISTNIEJE!

w 1996 ROKU byłem tam osobiście!Korzystając z przychylności bylego dowódzcy MW, admirała Wagi miałem przyjemność pochodzić sobie po tym uniklanym na Pomorzu obiekcie.
Jest to schron plot w formie kilku tunelów, o jajowatym w przekroju. Lączna długość tego chodnika to blisko
2,5 km KOTYTARZY!!!!!!!!!!! Do obiektu prowadzą dwie, ufortyfikowane" śluzy wejściowe, na terenie całego obiektu w posadzce zamocowane są tory kolejki wąskotorowej.Obiekt jest w pełni wyposażony, między innymi w niezawodne agregaty Skody I INNE DUPERELE, w które niegdyś wyposażony były np. polskie Bas-y.

iNNE PODZIEMNE OBIEKTY WYKORZYSTYWANE DO PRODUKCJI ZBROJENIOWEJ to między innymi dwa!! schrony tunelowe przy Olsztyńskiej (dostepny jeden!), schron pod Wzgórzem Dawida
itd itd.

A Babie Doły to juz inny temat..
pisz na priv-- tych ktorzy do mnie napisali i nie uzyskali jeszcze odpowiedzi przepraszam! Wkrótce napisze!
Napisano
W okolicach Gdyni mial byc zlokalziwoany jakis obiekt w ktorym niemcy prowadzili prace nad jakas nowa bronia. Niektorzy mowia nawet ze bylo to zwiazane z bomba atomowa. Byl to osrodek SS. Moze ktos wiec cos wiecej oprocz plotek?
Napisano
Nie wiem czy traktować to jako plotkę czy nie (bardziej jako informację niesprawdzoną), to że jeden lotnik z Babich opowiadał mi że w skład lotniska wchodzą jakieś kryte garaże parku samochodowego. W garażach z tyłu za murem mają być tunele zamurowane po wojnie z powodu zaminowania. Nikt podobno tego nie penetrował. Może ktoś wie coś więcej na ten temat ??
Napisano
Zibi. W gdyni nie istniały nigdy większe ośrodki produkcji zlokalizowane pod ziemią. To pewne. Jedyny teren fabryki poniemieckiej to obecna zajezdnia autobusowa w Gdyni Redłowie. Sporych rozmiarów schron znajduje się pod tamtejszym placem parkingowym, a mniejszy nie połączony z nim stoi przy samym skrzyżowaniu z ul. Stryjską.
Jeśli czytałeś w prasie artykuły pani Abramowicz i Jajkowskiej to z pewnością nie ma tam opisanych faktów.
Chodzi ci pewnie o dowiadczalny poligon torpedowy zlokalizowany niegdyś w rejonie Oksywia. Nie był on jednak obiektem o charakterze produkcyjnym. Zostało po nim sporo bardzo ciekawych budowli. Większość z nich znajduje się niestety na terenie tamtejszej jednostki wojskowej.
Jeśli chodzi o schron pod Oksywskim wzgórzem to faktycznie istnieje do dzisiaj. Kolega pp przesadził jednak troszkę z jego opisem. Przestudiowałem jak sądzę większość materiałów dotyczących tamtejszego poligonu torpedowego oraz należących do niego obiektów, ale nie słyszałem nigdy żeby była tam fabryka min akustycznych. Nie neguję jednak tego definitywnie. Być może pan pp posiada więcej informacji.
Z większoci opisów funkcjonowania tamtejszego poligonu wynika jednoznacznie, że obiekt ten zawsze pełnił funkcję schronu. Taką funkcję pełni również teraz. Jest to sporych rozmiarów schron tunelowy. Byliśmy tam wiele lat temu, kiedy na każdym rozgałęzieniu korytarzy wisiał jeszcze plan schronu. Jeden z nich można zobaczyć pod adresem: http://www.skeleton65.republika.pl Schron posiada 5 wejść: 4 śluzy gazowe - 3 znich nmerowane na planie 1,2,3 znajdują się na terenie jednostki wojskowej , Sluza nr 5 jest w wąwozie niedaleko pozostałości baterii Cannet. Trudno powiedzieć, czy na 100% wejście 5 jest na terenie wojskowym, gdyż jeszcze rok temu nie było tam żadnych płotów, ani tablic ostrzegających o tym, że to teren wojskowy. Wejściem nr 4 jest gigantyczny szyb z zainstalowanymi czerpniami powietrza. Zlokalizowany on jest za cmentarzem na Oksywiu - na szczycie wzgórza pod którym schron się znajduje. Na planie tego obiektu szyb oznaczony jest jako WZ" . Wejście do niego osłania 2 kondygnacyjny schron. Szyb ten posiada 12 półpieter . Klatka schodowa jest metalowa. Każde piętro główne zamykane jest szczelnym włazem z zasuwami ( od spodu ).
Długość korytarzy tego schronu to 1850m.

Jeśli chodzi o schron przy ul. Olsztyńskiej, to nie słyszałem również nigdy, żeby miał on cokolwiek wspólnego z produkcją zbrojeniową. Obiekt oczywiście istnieje do dziś. W chwili obecnej nie jest niestety dostępny. W jednej z jego części prywatny właściciel zrobił sobie garaż , druga strona, którą zawsze się wchodziło jest teraz zamurowana.

pozdrawiam

Napisano
Zibi, w Gdyni było kilka wywienionych podziemnych fabryK, a raczej podziemnych obiektów wykorzystywanych na cele produkcyjne. Praktycznie każdy obiekt podziemny, o dużej kubaturze był do tych celów wykorzystywany. Jak pisał pp, najciekawszy jest schron na terenie portu. Dyspunuje jego planem, łączna długość wynosi dokładnie 2343 m. Plan zamieszczony na linku przez adama242 zawierka kilka błędów. Coś tam podczas wojny produkowano, co ????? nie wiem. Schron ma Olsztyńskiej to jeden z dwóch korytarzowych schronów w tym rejonie- drugi jest niedostępnych od czasów wojny.
Artykuły cytowanych autorek to stek bzdur- Panie szukały podziemnego szpitala pod Kamienna g
Napisano
Szanowni koledzy. A może przedstawicie jakieś realne dowody tego, że w obiektach o których mówimy prowadzono jakąś produkcję skoro tak się upieracie, że takowa tam istniała . Plan tego schronu z oksywia nie zawiera absolutnie żadnych błędów gdyż jest to ksero z oryginalnego zalaminowanego planu , który przytagrałem z tego obiektu. Schron był i jest wykorzystywany przez wojsko , a z powodu jego rozległości na każdym ze skrzyowań korytarzy wisiały niegdyś zalaminowane tabliczki z opisem lokalizacji i planem tych tuneli. Zaprezentowałem właśnie jedną z takich tabliczek. Poza tym zwiedzałem " kilka razy ten schron osobiście gdyż wejście nr 5 było swego czasu otware i mogę potwierdzić, że ten plan jest dokładnym odzwierciedleniem stanu rzeczywistego. Kolega podpisujący się ksywką (??) gdynia/oksywie" nie jest chyba zorientowany w temacie. Do tego też tajemniczego " pana kieruję pytanie czy orientuje się w którym miejscu znajduje się ów drugi schron korytarzowy w okolicach Ul. Olsztyńskiej ? Jeśli pan wie to chętnie bym zobaczył to miejsce. Uważam jednak, że przeczytał pan o tym gdzieś i powtarza niesprawdzone informacje ponieważ drugi taki scron nie istnieje i nigdy nie istniał.

Napisano
podziemne fabryki zbrojeniowe w trójmiescie - no tak - większych bzdur nie mogliscie wymysleć. Pan pp to chyba chcialby uchodzić za znawcę trójmiejskich fortyfikacji, ale niestety dużo mu do tego brakuje. inni też nie lepsze pomysly mją. dajcie jakieś dowody na to ze tam była produkcja wogóle. bylem na oksywiu w tym dużym bunkrze - jest dokladnie indentyczny jak na tym smiesznym rysunku adasia242 potwierdzam. No ale ten drugi schron koło pomorskiej to tez chętnie bym zobaczył !!!
Napisano

To tajemniczego Pana „GIEN” kieruje pytanie:

A może jakieś źródełka?
Słowo bzdura- bardzo ładnie brzmi tym bardziej, ze jak mniemam – wiem, kto tym nikiem się podpisuje----------
--- Pańskim źródełkiem, są cytowane jako przez adama 242 artykułu autorstwa

Doroty Abramowicz i Beaty Jajkowskiej.

A co do wierzytelności cytowanych źródle, czyli artykułów prasowych przytoczę kilka fragmentów ich publikacji.
Wieczór Wybrzeża 11 lutego 1996

„Spróbowaliśmy. Udało nam się okryć i zaznaczyć na mapie Gdyni blisko 30 lochów, bunkrów i podziemnych przejść, gdzie ludzka stopa nie stanęła od lat.
Wyposażeni w kamery termowizyjne, łomy (!!!!!!!!), sznurki (!!!!!!), haki wyruszyliśmy (...) po wielką przygodę. (...)

Dotarły do nas (...) wiadomości, ze właśnie w Redłowie pod koniec wojny rozpoczęto budowę tajnej stoczni”. Jest takie miejsce na Oksywiu gdzie mogła istnieć podziemna baza. Wiadomo, ze cumowało w niej kilkadziesiąt okrętów Kriegsmarine. (...)

Itd. Itd.Jeszcze raz gratuluje doboru źródeł!!!

Faktem jest , że w Gdyni nie budowano PODZIEMNYCH ZAKŁADÓW PRODUKCYJNYCH, a co najwyżej wykorzystywano do tych celów obiekty już istniejące.
Czyniono tak wszędzie- powtórzę- wszędzie!- gdzie istniało zagrożenie atakiem lotniczym.
Wykorzystywano do tych celów tunelu kolejowe, schrony plot itd. itd.

Dziwi mnie, że osoby zamieszkałe na tym terenie i uprawiające „fachową eksploracje” mają w swym arsenale jedynie wymienione przez Panią Abramowicz „łom, linę” i tym podobne, a zapominają, że są jeszcze archiwa i biblioteki. Nie trzeba od razu rzucać się na głęboką wodę, wystarczy np. podstawowa literatura np. Historia Gdyni !!!!!!!!!!! , autorstwa Ryszarda Wapińskiego by dowiedzieć się, ze produkcje zbrojeniową w Gdyni prowadzono...”wszedzię”. Koledzy, w Gdyni też obowiązywał Jaager PLAN!!! Nie podaje strony, ale gwarantuje, ze jest tam uwaga, zaopatrzona w przypis , informująca o PODZIEMNEJ FABRYCE MIN AKUSTYCZNYCH na Oksywiu.

Inny materiał, w który jest wzmianka o tym obiekcie to artykuł Pani Jadwigi Tesmer „Gospodarka Gdyni w okresie okupacji hitlerowskiej ( strona 12 )”- źródełko- po bibliografii autorki: „Natomiast na Oksywiu , pod wzgórzem kościelnym zainstalowano podziemna fabrykę min akustycznych”.

Inne źródełko to „Ewidencja i opis obiektów wojskowych na terenie II Okręgu Wojskowego według stanu ma 25.10.1948” w zbiorach CAW, akt IV-510-2
i najciekawszy dokument
„ Ewidencja wojskowych obiektów poniemieckich w Gdyni (...)” stan na 1948, także w zbiorach CAW.
Jeszcze jedno źródełko, to sprowadzania i meldunki 17 batalionu saperów (...) w zbiorach CAW.

Babie Doły- to nic innego jak duży kompleks zbrojeniowy- doświadczalny, ale i PRODUKCYJNY.
Poza trzema, dużymi schronami żelbetonowymi mieszczącymi montownie torped ( największy 34X30m), wybudowano 10 żelbetonowych, tunelowych schronów magazynowych. Cześć z tych schronów jest obecnie nie dostępna. W składnicy, dodatkowo 2 podziemne hale i kilka podziemnych magazynów, w których w czasie wojny PRODUKOWANO amunicje i elaborowano miny.

O wykorzystaniu obiektów Torpedowaffenplatz do produkcji zbrojeniowej, poza Bogusławem Perzykie ( Lądowe Obiekty Fortyfikacyjne, Komorowskim ( Poligony Torpedowe Zatoki Puckiej ) pisze LauckF. W „Der Lufttorpedo” 1981.

Pozostała jeszcze sprawa schronów na Olsztyńskiej- poszukajcie Panowie informacji kiedy został on wybudowany i w jakim celu!!!!!!!, a sami znajdziecie miejsce gdzie znajduje się drugi taki obiekt.

Innych dodatkowych źródełek ( a uwierzcie – jest ich bardzo dużo!!!) podawać, ze zrozumiałych względów nie będę- życzę powodzenia i dalszego „odkrywania“ tajemnic odkrytych przez Wielu już kilkadziesiąt lat temu.

Ps. Jeżyli chodzi o długość tunelu- być może długość podana przez adama 242 jest prawidłowa. Pisząc post nie opierałem się notatkach, a wyłącznie na własnej pamięci.
  • 2 weeks later...
Napisano
Piotrusiu - ja nikogo nie cytowałem i nie mam zielonego pojęcia, gdzie dopatrzyłeś się takowych cytatów. Długo mi zeszło na analizowaniu tych źródeł które podałeś. Na początku myślałem, że naprawdę coś tam wiesz ciekawego. Szkoda tylko, że kiedy dokładniej poczytałem te materiały okazało się , że jak zwykle ściemniasz. POnad połowa tych źródeł nie istnieje wogle - może myślisz, że zrobisz z kogoś wariata- chociaż nie,bo nawet nikt ci na tego twojego posta nie odpisał. Połowa tych materioałów nie istnieje, do 1/4 z tego co podałeś nie mogłeś mieć dostępu, a kolejnej 1/4 nie znalazłem bo nie ma czegoś takiego. Podejżewam, że nikt ci nie odpisał bo ci, którzy cie lepiej znają wiedzą, że jesteś sciemniaczem i symulantem - mogłeś się bardziej postarać !
Na Oksywiu istniała produkcja - to prawda. Produkowano tam podzespoły do min - to też prawda. Ściemniłeś tylko z tym schronem tunelem, bo nie było to tam, tylko w hali nr. 17, która stoi po dziś dzień. Wystarczy pójść do marwoja na wycieczke jak maja dni otwarte i sami o tym ci mogą powiedzieć. Tak więc oszczedz sobie wymyślania niestworzonych historii po podziemnej produkcji zbrojeniowej w Gdyni. Ci którzy głębiej w tym siedzą i tak nie dadzą się w jajo zrobić. To samo dotyczy tunelu na Działkach leśnych - mniej byś się zbłaźnił pisząc np , że tajnąprodukcję zbrojeniową prowadzono u ciebie w piwnicy :-)
Pewnie jeszcze nie raz ludzie się zawiodą ta twoich kłamstwach i utajonej nieuczciwości, ale to nie moja sprawa.
Napisano
już bym zapomniał Piotrusiu - to ciebie mógłbym posądzić o cytowanie innych albo też powielanie czyichś informacji. Chciałmym żebyś mi pokazał ten drugi schron który rzekomo istnieje na Działkach Leśnych ?!?! ha ha. Przeczytałeś o tym albo na stronie PKE albo usłyszałeś conieco od adama242. Dodałeś kilka swoich zdań i wyszło, że schrony są 2. Pogadaj z adamem - on ma zdjęcia z tego rzekomego drugiego" schronu - gdyby puścił je do tego forum to chyba głupio by ci się zrobiło.
Dziwię się, że wogóle zabierasz głos w sprawach o których nie masz pojęcia.

trzymaj się Piotrusiu. Wydoroślej w końcu
Napisano
o ludzie---- znowu anonimowy
ostatnia moja wypowiedz w tej kwestii- które to niby z cytowanych źródełek nie istnieją?
Ciekmnosc kolegę ogarneła, bo te źrodęłka sa OGÓLNIE DOSTĘPNE!!!!

Historia Gdyni? Pani Tesmer? Oj oj ciekawa forma krytyki. A może z imienia i nazwiska?
Chętnie prześle na priva wybrane, ie istniejące" źródła.
A Pan Panie Adamie, proponuje żeby podpisywał się swoim nikiem!
A co do tych magicznych zdjęć- obiektu który od lat 50-tych jest niedostepny- myślę że wszyscy chętnie je obejrzymy!

Napisano
ano- żeby byla jasność- w obiekcie na Olsztyńskiej po raz pierwszy byłem jakieś...5 lat, zanim koledzy z prężnej grupy" nauczyli się wypowiadać słowo eksploracja".
Napisano
Do pp" -przepychanki kto kiedy i gdzie ??
To zaczynamy, Olsztyńska -byłeś przed saperami czy po ??
Napisano
Kolego pp - to chyba jakaś pomyłka. Ja się pod tym postem nie pospisuję, nie jestem jego autorem i nie utożsamiam się z jego poglądami. Byłbym Ci bardzo wdzięczny, gdybyś nie mieszał mnie do swoich intryg.
  • 4 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie