Skocz do zawartości

Zimowe maskowanie żołnierzy ruskich

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie... Chcę zrekonstruowac coś takiego przy pomocy dostępnych materiałów, jednakże chciałem wiedzieć ze uscy" mieli takie maskowanie jak coś w rodzju takiej sutanny" jesli moge tak to nazwać.... Bo gdzieś coś takiego widziałem, ale nie jestem pewny czy nie popełnie błędu. Moze ma ktos jakąś dokumentacje. Zdjęcia. Będę wdzięczny

pzdr
Łukasz

Mam zdjęcie na którym jest 6 żołnierzy rosyjskich pod Stalingradem,mają ubrane białe kombinezony z kapturami.Niestety mój skaner padł!Ale widziałem też takie peleryny chyba z prześcieradła.Moim zdaniem możesz improwizować tak jak oni.

W gazetach wojennych nr 29 (Oblężenie Leningradu) jest fotka 10 Rusków w kombinezonach, ale chyba są one dwuczęściowe. Może to o to zdjęcie chodziło? A nam chodzi o coś, co można nałożyć na płaszcz. I najprawdopodobniej prześcieradło będzie najbardziej pasowało.
Pozdrawiam

do niedawna sadzilem ze rosjanie nosili jednoczesciowe biale narzuty(maskolaty, czy jakos tak) na mundur wlasciwy. ale w ksiazce legion potepiencow" svena hassela spotkalem sie z opisem rosyjskich dywizji syberyjskich ktorych zolnierze nosli kurtki i spodnie watowane.

Tzw maskołat to jest właśnie ten kombinezon dwu-częściowy. Prześcieadło pewno bedzie, bo spełni swoją funkcję maskującą na śniegu. Czy jedank takie maskowania jest z kapturem czy nie.. albo czy jest to jakaś pałatka z otworami na ręce, czy ma rękawy?

http://allegro.pl/show_item.php?item=40589560

dokladnie jak z opisu przescieradlo z wycietym otworem na glowe. na przescieradle widoczne sladu uzycia:))

a tak na powaznie to chyba jest robota z BW, ale mysle ze na rekonstrukcje bedzie w sam raz.

Z tego co mi wiadomo, stroje zimowe maskujące (1 i 2 częściowe) wydawano przedewszystkim jednostką elitarnym Armii Czerwonej tj. Dywizją Strzelców Syberyjskich (ze względu na spscyfike ich działania), zwiadowcą, jednostką górskim, niektórym jednostką gwardyjskim. Oczywiście były i odstępstwa od tego (wiadomo oszczędności). Typowym jednostką, że tak powiem mięsnym", nie było potrzeby wydawać białych strojów maskjących, a to z prostej przyczyny - ogromnej śmiertelności Cierwono Armiejców. Szeregowcą nie zawsze wydawano najpotrzebniejsze elementy wyposażenia (pasy, ładownice, paski do karabinów, itd) a nie mówiąc już o specjalnym wyposażeniu, w tym i strojów maskujących (po co marnować cenny sprzęt - ludzi mam aż nadto"). W większości jednostek dobór zimowych strojów maskujacych leżał w kwestii samych żołnierzy. Co dorwali to nosili (zdobyczne niemieckie komplety, pierzyny, prześcieradła, itd). Nieraz białe stroje wykonywali sobie sami żołnierze. Ogólnie do rekonstrukcji zimowych nadaje się prawie wszystko co jest dostępne na rynku (oprócz strojów BW). Można zrobić sobie samemu strój lub nałożyć prześcieradło z wyciętym na środku otworem. Ale również można sobie biegać bez zimowego maskowania. W końcu niemcy muszą widzieć jak w kierunku ich pozycji zmierza horyzont z okrzykiem urrrrraaaaaaaa :-)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie