luk94 Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2005 Własnie... Chcę zrekonstruowac coś takiego przy pomocy dostępnych materiałów, jednakże chciałem wiedzieć ze uscy" mieli takie maskowanie jak coś w rodzju takiej sutanny" jesli moge tak to nazwać.... Bo gdzieś coś takiego widziałem, ale nie jestem pewny czy nie popełnie błędu. Moze ma ktos jakąś dokumentacje. Zdjęcia. Będę wdzięcznypzdrŁukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 witam tez widzailem takie foto ale koles rsuki " nakrył na siebie przescieradlo z łozka :) :P tyle maskowania zimowego :) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2005 Zdaję sobie sprawę ze zołnierze radziecy improwizowali w dużym stopniu podczas wojny. Jedank może coś takiego było na regularnym wyposażeniu armii??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktosiek Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Mam zdjęcie na którym jest 6 żołnierzy rosyjskich pod Stalingradem,mają ubrane białe kombinezony z kapturami.Niestety mój skaner padł!Ale widziałem też takie peleryny chyba z prześcieradła.Moim zdaniem możesz improwizować tak jak oni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 W gazetach wojennych nr 29 (Oblężenie Leningradu) jest fotka 10 Rusków w kombinezonach, ale chyba są one dwuczęściowe. Może to o to zdjęcie chodziło? A nam chodzi o coś, co można nałożyć na płaszcz. I najprawdopodobniej prześcieradło będzie najbardziej pasowało.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megakura Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 do niedawna sadzilem ze rosjanie nosili jednoczesciowe biale narzuty(maskolaty, czy jakos tak) na mundur wlasciwy. ale w ksiazce legion potepiencow" svena hassela spotkalem sie z opisem rosyjskich dywizji syberyjskich ktorych zolnierze nosli kurtki i spodnie watowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2005 Tzw maskołat to jest właśnie ten kombinezon dwu-częściowy. Prześcieadło pewno bedzie, bo spełni swoją funkcję maskującą na śniegu. Czy jedank takie maskowania jest z kapturem czy nie.. albo czy jest to jakaś pałatka z otworami na ręce, czy ma rękawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Jako improwizowane, to było najczęściej prześcieradło z wyciętym otworem na głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megakura Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=40589560dokladnie jak z opisu przescieradlo z wycietym otworem na glowe. na przescieradle widoczne sladu uzycia:))a tak na powaznie to chyba jest robota z BW, ale mysle ze na rekonstrukcje bedzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 a ja uważam że się nienada ze względu na ten kamuflaż. W czasie wojny takiego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 Żeby mieć jakieś wykroje lub oryginał, to by można coś pokombinować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schoeller Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 Nada się, zimowe ubiory maskujące BW są dwustronne, zarówno narzutka (schneetarnumhang) jak i ubiór dwuczęściowy (schneetarnanzug) posiadają kamuflaż z jednej i totalnie białe z drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5 SFG-SOG Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 Z tego co mi wiadomo, stroje zimowe maskujące (1 i 2 częściowe) wydawano przedewszystkim jednostką elitarnym Armii Czerwonej tj. Dywizją Strzelców Syberyjskich (ze względu na spscyfike ich działania), zwiadowcą, jednostką górskim, niektórym jednostką gwardyjskim. Oczywiście były i odstępstwa od tego (wiadomo oszczędności). Typowym jednostką, że tak powiem mięsnym", nie było potrzeby wydawać białych strojów maskjących, a to z prostej przyczyny - ogromnej śmiertelności Cierwono Armiejców. Szeregowcą nie zawsze wydawano najpotrzebniejsze elementy wyposażenia (pasy, ładownice, paski do karabinów, itd) a nie mówiąc już o specjalnym wyposażeniu, w tym i strojów maskujących (po co marnować cenny sprzęt - ludzi mam aż nadto"). W większości jednostek dobór zimowych strojów maskujacych leżał w kwestii samych żołnierzy. Co dorwali to nosili (zdobyczne niemieckie komplety, pierzyny, prześcieradła, itd). Nieraz białe stroje wykonywali sobie sami żołnierze. Ogólnie do rekonstrukcji zimowych nadaje się prawie wszystko co jest dostępne na rynku (oprócz strojów BW). Można zrobić sobie samemu strój lub nałożyć prześcieradło z wyciętym na środku otworem. Ale również można sobie biegać bez zimowego maskowania. W końcu niemcy muszą widzieć jak w kierunku ich pozycji zmierza horyzont z okrzykiem urrrrraaaaaaaa :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megakura Napisano 31 Styczeń 2005 Share Napisano 31 Styczeń 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=39989636kurtka chyba nie , ale spodnie spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 14 Luty 2005 Autor Share Napisano 14 Luty 2005 NO i znalazłem!! Krawcowa już jest na końcowym etapie prac! Uszła na prośbę coś bardzo podobnego. Mysle ze to bedzie w sam raz na płaszcz!PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk94 Napisano 14 Luty 2005 Autor Share Napisano 14 Luty 2005 A tu jest Fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.