Skocz do zawartości

Czym wyczyścić nieśmiertelniki?

Romel79

Rekomendowane odpowiedzi

Czym najlepiej wyczyścić troche zeżarte nieśmiertelniki?
chodzi mi o jakomś niezbyt inwazyjną metode (pilnik i papier ścierny odpadaja)nie koniecznie do błysku, tylko do takiego stopnia aby były jako tako czytelne
pozdr

Ja używam gumek polerskich na wiertarce...takie dla protetyków stomatologicznych. Te z grubszym nasypem są dobre na początek bo bardzo delikatnie zbierają ale nie tak silnie jak najdrobniejszy nawet papier ścierny. Potem biore z drobniejszym i dopracowuje newralgiczne fragmenty dookoła liter i cyfr...dobre też są polerki do paznokci ale są płaskie i nie można dotrzeć do niektórych szczególów. Pozdrawiam.

Cynkowe - delikatnie octem. Ale naprawdę delikatnie. Ja robię to w ten sposób, że maczam szeroki pędzel w occie i pędzluję nieśmiertelnik. Poziom oceniam na oko. Potem płuczę w wodzie z mydłem. I jeśli chcę nadać połysk (i zwiększyć czytelność) to przecieram mosiężną szczotką z cieńkim włosem.

A aluminiowe wg mnie najlepiej elektrolitycznie, ale nie w NaOH tylko w Na2CO3. I potem ewnetualnie też przecieram szczotką do połysku. Ale aluminium można też czyścić kwaskiem cytrynowym, albo kwasem solnym (5%).

Wszystko z wyczuciem i patrząc najpierw w jakim stanie jest nieśmiertelnik.
Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie